Mayalı Hamur

Mayalı Hamur

Mayalı hamur; hazırlaması sırasında özellikle mutfak konusunda yeni olanların ve püf noktaları pek fazla bilmeyenlerin zorlandığı bir iştir. İtiraf etmek gerekirse; mutfak konusunda gayet ustalaşmış olanlar bile mayalı hamur hazırlama konusunda bazen zorlanabilmektedir. Aslında; mayalı hamur hazırlama sırasında uygulanacak adımlar hep sabittir ve tıpkı bir yemek tarifinin hazırlanışı gibi rutin işlemlerden oluşur. Asıl ustalık isteyen kısım; mayalı hamur için karıştırılan malzemelerin uygun oranlarda, uygun sıcaklıklarda karıştırılması ve uygun bir şekilde yoğrulmasıdır. Bu işlemleri uygun bir şekilde yapmak; mayalı hamur içerisindeki bakteriler için daha rahat bir ortam sağlayacaktır. Bakteri denildiğinde hemen akla hastalığa sebep olan zararlı bakteriler gelmesin. Maya bakterileri; tıpkı insan bağırsağında da yaşayan bakteriler gibi; zararsız, hatta bazı yönleriyle yararlı bakterilerdir.

Mayalı hamur hazırlamanın püf noktaları
Aşağıda mayalı hamur hazırlamak için uygulanması gereken tüm adımlar yazmaktadır. Fakat bu adımların uygulanışı sırasındaki en önemli noktalara dikkat edilirse; sıcaklık, sıvı kıvam ve yoğurmadır. Bunlar; maya bakterilerinin çalışabilmesi için en gerekli şartlardır.

  • İlk olarak mayalı hamur karışımının sıvı kısmı oluşturulacaktır. Bunun için öncelikle tüm malzemeleri karıştırmaya ve sonrasında yoğurmaya uygun bir kap seçilmelidir. Bu kabın metal olması tavsiye edilmez. Yani; tencere, tava gibi gereçler kullanılmamalıdır. Çünkü metal; mayalı hamur içerisinde gerçekleşmesi gereken reaksiyonları engelleyebilir. Ev hanımları genellikle plastik kapları tercih ederler.
  • Ayarlanan bu kabın içerisine belirlenen miktarlarda su ve süt kullanılır. Yukarıda bahsedilen üç püf noktadan biri gereği; su ve süt kesinlikle ama kesinlikle soğuk olmamalıdır. Kaynamış olmalarına da gerek yoktur; fakat belli bir seviyeye kadar ılımaları gereklidir. En azından el değdirildiğinde soğuk hissinin gelmemesi yeterli olacaktır. Ilık kıvamdaki su ve süt bu şekilde karıştırıldıktan sonra mayalı hamur için gereken diğer malzemelerin eklenmesine geçilebilir.
  • Sıradaki malzemeler sırasıyla şeker ve mayadır. Şeker; tarifinden kendisinden çok maya bakterileri için kullanılması gereken bir malzemedir. Çünkü maya bakterileri; yaratacakları reaksiyon için gereken enerjiyi ve kendi besinlerini şeker tüketerek sağlarlar. Bu olgu; bakterilerinin varlığının keşfedilmesinden de önce, mayalamak için şeker gerektiği şeklinde halk arasında herkesin bilgi dağarcığına yerleşmiştir. Bilimsel sebebi ise sonradan keşfedilmiştir. Ilık bir sıcaklıkta hazırlanmış olan su-süt karışımına, belirlenen miktarda şekerin de eklenmesinden sonra sıra mayanın eklenmesine gelmiştir. Bu, mayalı hamur hazırlanışında en önemli kısımdır.
  • Mayalı hamur tarifinden kullanılabilecek birçok çeşitte maya vardır. Hemen hemen tüm marketlerde hazır olarak satılan bu mayaların; kendilerine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Kullanılan başlıca maya çeşidi iki tanedir: Kuru maya ve yaş maya. Kuru maya; daha zor bozulması ve süt-şeker karışımının içinde daha iyi çözünmesi yüzünden daha çok tercih edilir. Paketin içinde toz kıvamında bulunur ve tek kullanımlık olarak mayalı hamura dönüştürülecek karışımın içine boca edilir. Yaş mayalar ise halk arasında daha çok bilinen, marketlerdeki 4'lü paketler halinde satılan versiyonları herkesin hafızasında yer etmiş bir diğer maya çeşididir. Aslında özellikle poğaça hamurları için yş mayanın kullanılması daha iyidir. Fakat; alındıktan sonra çok kısa sürede tüketilme zorunluluğu; ılık veya sıcak ortama kesinlikle çıkarılmamasının gerekmesi gibi kısıtlamalardan dolayı kullanım oranı azalmaktadır. Yani yaş maya; eğer maya hamuru tek seferde hazırlanacaksa ve soğukta muhafaza edilmesine dikkat edilecekse kullanılmalıdır.
  • Buraya kadar kullanılan mayalı hamur malzemeleri sıvı kıvamda olduğu için elle karıştırılmasındansa bir gereçle karıştırılması tavsiye edilir. Tıpkı tencere için olduğu gibi; kullanılacak gerecin de kesinlikle metal olmaması gereklidir. Bunun için genellikle tahta kaşık kullanılır. Tahta kaşık veya benzeri bir gereç ile mayalı hamur malzemeleri yeterince karıştırıldıktan sonra sıra unun eklenmesine gelmiştir. Un eklendiği zaman mayalı hamur katılaşmaya başlayacak ve yoğurmaya uygun bir kıvama gelecektir. Fakat; un paketten çıktığı gibi mayalı hamurun içine boca edilmemelidir. Öncelikle elekten geçirilmeli; yani mümkün olduğunca toz haline gelmesi sağlanmalı ve mayalı hamur kabına belli bir orana kadar boca edildikten sonra azar azar çoğaltılmalıdır. Çünkü; hiçbir zaman tam olarak ne kadar un ekleneceği önceden belirlenemez, bu yüzden deneye deneye göz kararıyla uygun un miktarı bulunur ve daha sonra ekleme işlemi bırakılarak sadece yoğurma işlemi yapılır.
  • Unu da eklenen mayalı hamur yoğudrukça katılaşmaya başlayacaktır. Bu yoğurma işlemi; başlığın başında belirtildiği gibi çok önemlidir. Çünkü; yoğurma sırasında mayalı hamurun iç kesimlerine hava gider ve bu hava sayesinde maya bakterileri daha verimli reaksiyonlar gerçekleştirirler. Bunun sonucu olarak da hamur daha iyi mayalanır.
  • Mayalı hamur yeterince yoğrulduktan sonra içindeki kapla beraber bir poşet, vs. gereçle beraber hava almayacak şekilde sıcak bir ortama konur. Sıcak ortam derken; yemek pişirir gibi yüksek sıcaklıkta bir fırın değil de, yaz mevsimindeki dış ortam sıcaklığı seviyesinde bir ortam yeterli olacaktır. Çünkü bu son aşamada kabın hava almaması ve sıcaklığının yükselmesi; maya bakterilerinin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.
  • Yeterince bekletildikten sonra elde edilen mayalı hamur; son haldir. Yani bundan sonraki kısımlarda maya gerektiren yemek tarifine başlanabilir. Mayalı hamurun bu tariflerde ne şekilde kullanılması gerektiği ise; tarifin adım adım anlatılışında ayrıntılı bir şekilde yazacaktır.
Son Güncelleme : 13.11.2018 23:42:54
Mayalı Hamur ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mayalı Hamur Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Mayalı Hamur"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hamur İşleri
Hamur İşleri
Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiyeceklerindendir. Hamur işleri hazırlanış şekillerine göre sınıflara ayrılır. Hamur işlerine birkaç ...
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir.Tiramisu Malzemeleri:4 tane yumurta1 çay bardağı toz şeker4 çorba kaşığı labne peynir1 paket kedidili bisküvi1 su...
Kaşarlı Poğaça
Kaşarlı Poğaça
Kaşarlı Poğaça İçin Gerekli Olan Malzemeler4 adet yumurta1 paket oda sıcaklığında margarin1 su bardağı ılık süt1 su bardağı yoğurt1 çay bardağı sıvı yağ1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3.5 su bardağı un1 su bardağı rende...
Kolay Pizza
Kolay Pizza
Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çeşididir. Kolay Pizza Hamuru İçin Malzemeler: 4 su bardağı un1 çay bardağı sıvıyağ1 paket ...
Milföylü Yufka Böreği
Milföylü Yufka Böreği
Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilinir. Üstelik hamur açmak gibi zahmetler de bulunmadan lezzeti kolayca yakalayabileceğiniz bir tariftir. İsterseniz mi...
Ekmek Hamuru
Ekmek Hamuru
Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hazırlamış olduğunuz hamur ile farklı tatlar yaratabilmeniz de mümkünd...
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları, bir çok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sofralarında ve hanımların kabul günlerinde hazırlayarak sevdiklerinize ve misafirlerinize mükemmel...
Kurabiye Hamuru
Kurabiye Hamuru
Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az farkı vardır. Yani; hamur hazırlama ve açma konusunda tecrübeli olanlar rahatça kurab...
Turta Hamuru
Turta Hamuru
Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de; gayet lezzetli bir tatlı elde edilmesi; turta hamurunun farklılığı konusunda yeterince ip...
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça İçin Malzemeler125 gram margarin ( oda sıcaklığında )1 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı yoğurt1 adet yumurta1 paket kabartma tozu4 su bardağı un1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3 yemek kaşığı dereotu Dereotlu Peynirli...
Elmalı Turta Hamuru
Elmalı Turta Hamuru
Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerbetli tatlı sınıfında olmadığından açma hamurlu tatlılar içinde en hafif olanları arasında sayı...
Pasta Hamuru
Pasta Hamuru
Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fırında pişmeye bırakılır ve kek kıvamında bir pasta temeli elde edilir. Sonradan tamamen ist...

 

Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Ekmek Hamuru
Hamur Tatlıları
Kurabiye Hamuru
Turta Hamuru
Dereotlu Peynirli Poğaça
Elmalı Turta Hamuru
Pasta Hamuru
Krep Hamuru
Şeker Hamuru
Profiterol Hamuru
Hamur Yoğurma
Tart Hamuru
Şeker Hamuru Malzemeleri
Pasta Şeker Hamuru
Gözleme Hamuru
Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır
Yufka Hamuru Nasıl Yapılır
Mantı Hamuru
Mayasız Pizza Hamuru
Pide Hamuru
Hamur Açma
Börek Hamuru
İçli Köfte Hamuru
Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır
Ev Ekmeği
Popüler İçerik
Krep Hamuru
Krep Hamuru
Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonuc...
Şeker Hamuru
Şeker Hamuru
Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harik...
Profiterol Hamuru
Profiterol Hamuru
Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. E...
Hamur Yoğurma
Hamur Yoğurma
Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini...
Tart Hamuru
Tart Hamuru
Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır, hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan...
Şeker Hamuru Malzemeleri
Şeker Hamuru Malzemeleri
Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik...
Pasta Şeker Hamuru
Pasta Şeker Hamuru
Pasta Şeker Hamuru özellikle pastahanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmak...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019