Kol böreği, hamurunun zahmetli açılmasına rağmen birçok ev hanımı tarafından en çok tercih edilen börek çeşitleri arasındadır. Ispanaklı, peynirli ve patatesli olarak tercih edilebilen kol böreğinin yöresi tam olarak nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte malzemeleri kolaylıkla marketlerden satın alınabilmektedir. Kalorili bir hamur çeşidi olduğundan şeker ve diyabet hastalarının dikkatle tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Hazır yufkadan da yapılabilen kol böreği, her ne kadar görünüm olarak aynı sayılsa da açma hamurun yerini asla tutamayacak niteliktedir. Kol böreğinin hamurunda öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de hamurun yoğrulma aşamasından sonra 15-20 dk. Kadar nemli bir bez ile ağzı kapatılmış yoğurma kabında bekletilmesidir.
Kol böreğinin hamurunun yapılışından ve püf noktalarından bahsedecek olursak;
Kol Böreği Malzemeleri 8-10 Kişilik
- 1 kg. Un
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- 1 yumurta
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 yumurta
- Tuz
İç Malzemeleri (Peynirli tercih edenler için)
- 1 kalıp beyaz peynir
- 1 yumurta
- 1/2 demet maydanoz
Kol Böreği' Nasıl Yapılır?
Kol Böreği'nin hamurunun açılması için derin bir karıştırma kabında unu eleyerek karıştırma kabına dökelim. Ortasını havuz olacak şekilde açalım ve eritilmiş tereyağına zeytinyağı da ilave ederek havuzun ortasına dökelim. El ile veya kaşık yardımıyla karıştırdığınız yağlı un karışımının ortasına yumurtayı kıralım, yoğurt ve yağdan 2-3 çorba kaşığı kadar ilave edelim.
Damak zevkinize göre tuz ilave ederek oda sıcaklığında beklettiğiniz içme suyundan ekleyerek, yavaş yavaş malzemelerimizi yoğuralım ve kulak memesi yumuşaklığına erişinceye kadar yoğurmaya devam edelim.
Kol Böreği'nin hamuru kıyır kıyır bir kıvamda olması gerektiğinden hamurumuzu 15-20 dk. Kadar nemli bez ile karıştırma kabının ağzını örtüp dinlenmeye alalım. Kişi sayısına göre örneğin 9 kişi için hamuru 27 eşit parçaya bölmemiz gerekmektedir. Elde ettiğiniz parçaları da elimiz ile yuvarlayarak beze haline getirelim.
Açtığınız her bezenin 15 cm. Çapına denk gelmesi gerekmektedir. Her bezeyi üçer üçer üst üste koyalım ve her katın arasına 1 çorba kaşığı yağ karışımından dökelim. Kaşığın tersi ile yağı bezenin her tarafına yayalım ve kenarları parmağımızla bastıralım. Sonrasında üç katlı hamuru alarak, un serpiştirerek oklava yardımıyla açalım.
Malzeme koyacağınız kısmı kıvıralım ve üzerine iç malzemeden katarak rulo şeklinde hamurun sonuna kadar kıvırmaya devam edelim. İkiye katlayarak fırın tepsinin içine yerleştirelim.
Tüm hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra kalan yağı da tepside dizilen böreklerin üzerinde gezdirelim. Önceden ısıtılmış fırında 180-200 derecede yaklaşık 30 dk. Kadar üstü kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun.