Lahmacun Hamuru Lahmacun hamuru; diğer hamur çeşitlerine epey benzeyen fakat onlara göre çok daha basit bir şekilde hazırlanan bir hamur çeşididir. Şimdiye kadar hep dışarıda yeyip de artık evinde lahmacun yapmayı deneyenler için; lahmacun hamurunu doğru bir şekilde hazırlamak en gerekli kısımdır. Daha önce hamur yoğurma ve hazırlama konusunda tecrübe edinmiş olanlar lahmacun hamuru hazırlarken çok zorlanmayacak olsa da; ilk defa deneyenlerin malzeme miktarlarını doğru ayarlamak için birkaç pratiğe ihtiyaçları olacağını itiraf etmek yararlı olacaktır. Aşağıdaki tarifte de; ilk defa lahmacun hamuru hazırlayacak olanlara teorik aşamada yardımcı olmak adına, lahmacun hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım lahmacun hamurunun hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Lahmacun hamuru için gerekli malzemeler:- 3,5-4 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 çay kaşığı şeker
- 3 çay kaşığı kuru maya
- 1 çay bardağı süt
- 3 çay kaşığı tuz
Lahmacun hamurunun hazırlanışı: - Lahmacun hamurunu hazırlamaya başlamadan önce malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve bazı püf noktalara göre gerekli tedbirlerin alınması gereklidir. Öncelikle; lahmacun hamuru için sıvı kıvamı oluşturacak olan süt kesinlikle soğuk olmamalıdır. Buzdolabından alındığı gibi konacak süt; lahmacun hamuru içerisindeki maya bakterilerinin çalışmasını engelleyecektir. Çünkü; maya bakterileri sıcak ortamı sever. Ayrıca; kuru maya yerine yaş maya kullanılacaksa, yaş mayanın mutlaka bozulmayacağı, yeterince soğuk ve gereken şartlarda bir ortamda bulunması gereklidir. Daha önce kullanış olanlar bilirler ki; yaş maya çok kolay bozulur. 3 çay kaşığı kuru mayanın karşılığı yaklaşık olarak çeyrek paket yaş maya olacaktır. Ayrıca; oluşturulacak lahmacun hamurunu yoğurmak üzere bir kap ve hamur henüz sıvı kıvamdayken karıştırmak üzere bir kaşık, vs. gereç bulundurulmalıdır. Kap ile gereç kesinlikle metal olmamalıdır. Çünkü metal; mayalanma reaksiyonlarına zarar verir. Plastik veya tahta malzemeler tavsiye edilir.
- Yukarıdaki durumlara dikkat ettikten sonra lahmacun hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak temin edilen yoğurma kabına 3 çay kaşığı ılık süt dökülür. Bu süt; mayalanma olayı için gereken temellerden biridir. Sütün hemen ardından 2 çay kaşığı şeker de kabın içerisine dökülür ve tahta kaşık yardımıyla iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Aslında şekerin lahmacun hamurunda bir yeri yoktur. Fakat; maya bakterilerinin mayalanma olayını tam olarak gerçekleştirebilmesi için besin olarak şekere ihtiyaçları vardır. Yani lahmacun hamurundaki şeker bir nevi bakteriler için teşvik primidir.
- Şekerden de sonra 3 çay kaşığı kuru maya veya eş değer miktardaki yaş maya da yoğurma kabının içerisine atılır. Maya da süt-şeker karışımının içerisinde özenle eritilir ve homojen bir karışım elde edilir. Eklenen bu hazır maya; uygun şartlar oluşturulduğunda maya bakterilerini harekete geçirecek ve mayalanma olayının başlamasını sağlayacaktır.
- Şimdi de sıra en önemli malzemelerden birine gelmiştir. 4 su bardağına doldurulan unun ilk olarak 3 su bardağı kadarı yoğurma kabına dökülür. Bu kadar önemli olmasının nedeni; lahmacun hamuruna istenen kulak memesi kıvamını verilmesini sağlayan malzemenin un olmasıdır. Bu yüzden un miktarının doğru ayarlanması çok önemlidir ve tek bir tahminle birdenbire boca edilmemelidir. İlk olarak 3 su bardağı un kaba dökülür ve kaptaki karışımın ortası; kabın tabanı gözükecek şekilde açılır.
- Ortadaki bu açıklığa 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 3 çay kaşığı tuz dökülür. Böylece lahmacun hamuru için gerekli malzemeler tamamlanmış olur ve yoğurma aşamasına geçilebilir. Bir önceki adımdan hatırlanacağı üzere unun 3 su bardağı kadarı lahmacun hamuruna eklenmişti. Bu şekilde yoğrulmaya başlanan lahmacun hamuru ilk başlarda istenenden daha sıvı kıvamda olacaktır. Sonrasında da ise bir taraftan yoğrulurken bir taraftan azar azar un katılmasıyla lahmacun hamurunun kıvamı katılaşacak ve en sonunda istenen kulak memesi kıvamına gelecektir. Lahmacun hamurunun bu kıvama gelmesi için de tahminen 3,5-4 su bardağı arası un yeterli olacaktır.
- Yukarıda anlatıldığı gibi lahmacun hamuruna istenen kıvam verildikten sonra; kabın üzeri bir naylon, poşet, örtü, vs. ile kapatılır ve lahmacun hamuru mayalanmaya terk edilir. Kabın üzerinin kapatılmasının sebebi; maya bakterilerinin en iyi havasız ve sıcak ortamda çalışıyor olmasıdır. Lahmacun hamuru yaklaşık olarak 2 katına büyüyünceye kadar tahmini 40-45 dakika beklenir. Sonrasında ise lahmacun hamuru hazırlamak için gerekli adımlar uygulanır.
Son Güncelleme : 15.11.2018 19:04:41 Lahmacun Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Lahmacun Hamuru" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Hamur İşleri | Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiyeceklerindendir. Hamur işleri hazırlanış şekillerine göre sınıflara ayrılır. Hamur işlerine birkaç ... | .jpg) | Tiramisu | Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir.Tiramisu Malzemeleri:4 tane yumurta1 çay bardağı toz şeker4 çorba kaşığı labne peynir1 paket kedidili bisküvi1 su... | .jpg) | Kaşarlı Poğaça | Kaşarlı Poğaça İçin Gerekli Olan Malzemeler4 adet yumurta1 paket oda sıcaklığında margarin1 su bardağı ılık süt1 su bardağı yoğurt1 çay bardağı sıvı yağ1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3.5 su bardağı un1 su bardağı rende... |  | Kolay Pizza | Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çeşididir. Kolay Pizza Hamuru İçin Malzemeler: 4 su bardağı un1 çay bardağı sıvıyağ1 paket ... | .JPG) | Milföylü Yufka Böreği | Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilinir. Üstelik hamur açmak gibi zahmetler de bulunmadan lezzeti kolayca yakalayabileceğiniz bir tariftir. İsterseniz mi... |  | Ekmek Hamuru | Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hazırlamış olduğunuz hamur ile farklı tatlar yaratabilmeniz de mümkünd... |  | Hamur Tatlıları | Hamur Tatlıları, bir çok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sofralarında ve hanımların kabul günlerinde hazırlayarak sevdiklerinize ve misafirlerinize mükemmel... |  | Kurabiye Hamuru | Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az farkı vardır. Yani; hamur hazırlama ve açma konusunda tecrübeli olanlar rahatça kurab... |  | Turta Hamuru | Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de; gayet lezzetli bir tatlı elde edilmesi; turta hamurunun farklılığı konusunda yeterince ip... |  | Dereotlu Peynirli Poğaça | Dereotlu Peynirli Poğaça İçin Malzemeler125 gram margarin ( oda sıcaklığında )1 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı yoğurt1 adet yumurta1 paket kabartma tozu4 su bardağı un1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3 yemek kaşığı dereotu Dereotlu Peynirli... |  | Elmalı Turta Hamuru | Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerbetli tatlı sınıfında olmadığından açma hamurlu tatlılar içinde en hafif olanları arasında sayı... | .jpg) | Pasta Hamuru | Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fırında pişmeye bırakılır ve kek kıvamında bir pasta temeli elde edilir. Sonradan tamamen ist... | | | Hamur İşleri | | Tiramisu | | Kaşarlı Poğaça | | Kolay Pizza | | Milföylü Yufka Böreği | | Ekmek Hamuru | | Hamur Tatlıları | | Kurabiye Hamuru | | Turta Hamuru | | Dereotlu Peynirli Poğaça | | Elmalı Turta Hamuru | | Pasta Hamuru | | Krep Hamuru | | Şeker Hamuru | | Profiterol Hamuru | | Hamur Yoğurma | | Tart Hamuru | | Şeker Hamuru Malzemeleri | | Pasta Şeker Hamuru | | Gözleme Hamuru | | Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır | | Yufka Hamuru Nasıl Yapılır | | Mantı Hamuru | | Mayasız Pizza Hamuru | | Pide Hamuru | | Hamur Açma | | Börek Hamuru | | İçli Köfte Hamuru | | Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır | | Ev Ekmeği | Popüler İçerik | Krep Hamuru Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonuc... | Şeker Hamuru Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harik... | Profiterol Hamuru Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. E... | Hamur Yoğurma Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini... | Tart Hamuru Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır, hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan... | Şeker Hamuru Malzemeleri Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik... | Pasta Şeker Hamuru Pasta Şeker Hamuru özellikle pastahanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmak... | |