Yaş Mayalı Poğaça

Yaş Mayalı Poğaça; hamuru hazırlarken içerisine yaş maya koyularak yapılan poğaça olarak bilinir. Maya huy mizaç anlamına geldiği gibi kimyasal değişiklik sağlamak için kullanılan madde anlamlarına gelir. Poğaça İtalyanca'da külde pişmiş küçük hamur işi anlamına gelir. Sultan III. Murat döneminde poğaça önemli konuklar için yapıldığı ve sofralarda yer aldığı ve bohça olarak adlandırıldığı söylenir.

Malzemeleri

  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tane yumurta
  • 1 paket yaş maya
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un
  • Susam, çörek otu

İç malzeme olarak

  • 250-gram lor
  • 1 tutam maydanoz

Yaş Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır?


İlk olarak süt ile su aynı cezvenin içine koyulur ve ılık olacak şekilde ısıtılır. Hamuru mayalayacağımız büyük ve geniş bir kabın içerisine yaş maya ile ılınan süt ve su karışımı koyulur. Yaş mayanın üzerine toz şeker de eklenip karıştırılır. Elle toz şeker ve yaş maya eriyinceye kadar karıştırmaya devam edilir. Yumurtanın birisinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır. Sıvı yağ, tuz ve bir yumurtanın tamamı ve diğer yumurtanın beyazı ilave edilerek biraz karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un eklenmeye başlanır. Un elenerek eklenmeli çünkü havalanacağı için hamur daha iyi kabaracaktır. Ele yapışmayacak bir hamur haline gelinceye kadar un eklenip yoğurulur.
Hamur pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurulur ve üzeri kalın bir havlu ile örtülür. Ilık bir ortamda yaklaşık bir saat kadar bekletilir. Lifli ve kabarmış olan hamur gaz ile dolu olduğundan, bir kez daha yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar halinde kopartıp elle yuvarlanır. İç malzemeyi isteğe göre hazırlayabiliriz.

Peynirli maydanoz karışımı da olabilir ya da sosisli ketçaplı iç malzemesi hazırlanabilir. İç malzeme koyulmadan da poğaça yapılabilir. Hamur parçaları elle yuvarlanıp avuç arasında düzleyerek içine iç malzemesi koyulur ve hamur ile tekrar kapatılır. Pişirme kâğıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Yaş mayalı poğaçaları tepsiye dizerken biraz aralık bırakılmalıdır çünkü hamur yaş mayadan dolayı üç misli kadar kabaracaktır. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı bir yemek kaşığı sıvı yağ ile inceltilerek sürülüp, susam ve çörek otu serpilir, daha önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Fırının derecesinin 180 olması yeterlidir çünkü birden çok yüksek bir sıcaklık poğaçanın üzerini yakacak içi çiğ kalacaktır. Düşük ısıda poğaça pişirirsek hamur yavaş yavaş ısınacağı için daha iyi kabaracaktır. İlk tepsi fırına koyulunca kalan hamurdan diğer bir tepsinin poğaçaları hazırlanır. Çünkü bu tarifin malzemeleri ile iki tepsi poğaça oluyor.
18.01.2024 23:38:56
Yaş Mayalı Poğaça ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yaş Mayalı Poğaça Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Yaş Mayalı Poğaça"
denediğim bir tarif gayet güzel oluyor. test edildi onaylandı..
Nora . 05.03.2014
ben bunu hiç beğenmedim çok kötü basit
aslı . 10.06.2013

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024