Turta Hamuru
Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de gayet lezzetli bir tatlı elde edilmesi; turta hamurunun farklılığı konusunda yeterince ip ucu vermektedir. Başlıca farkları ise; turta hamurunun tek parça bir kıvamda değil, toz halinde oluşmasıdır ve mayalanan diğer hamurların kapalı kapta bekletilmesinin aksine, turta hamurunu soğutularak dinlendirilmesidir.
Tüm bu farklarına rağmen pastanelerde hazır olarak satılan turtalara karşı evinde kendi turtasını elde etmek isteyenler için; adım adım turta hamuru tarifi ve turta hamuru için gerekli malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.
Turta hamuru için gerekli malzemeler- 200-250 gram tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- Yarım kilo un
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Turta hamuru tarifi nasıl yapılır?- Turta hamuru yapımına başlamadan önce yukarıdaki malzemelerin üzerinde birtakım hazırlıklar yapılmalı ve turta hamuru için uygun hale getirilmelidir. Öncelikle; kullanılacak olan un mutlaka elenmiş olmalı, kesinlikle kabından alındığı gibi kullanılmamalıdır. Aksi takdirde turta hamurunun mayalanması istendiği gibi olmayacaktır. Tereyağı da soğuk durumdayken küçük parçalara kesilirse; turta hamuruna eklenme sırası geldiğinde bu aşama daha kolay gerçekleştirilebilecektir. Malzemeler üzerinde yapılacak hazırlıklar bunlardır.
Son olarak; turta hamurunun hazırlanabileceği metal olmayan uygun bir kap ile lazım olma ihtimaline karşı metal olmayan kaşık, vs. Bir gerecin de şimdiden bulundurulmasında fayda vardır.
- Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra turta hamuru yapımına başlanabilir. İlk adımda; yoğurma kabına yarım kilo un dökülür. Unun ortasında, kabın tabanı gözükecek şekilde bir boşluk açılır ve bu boşluğa 2 yemek kaşığı pudra şekeri ile 1 çay kaşığı tuz konur. Böylece turta hamurunun malzemeleri sırayla karıştırılmakta ve hamur elde edilmesine doğru gidilmektedir.
- Pudra şekeri ile tuzdan sonra; öncesinde küçük parçalara kesilmiş tereyağının eklenmesiyle turta hamuruna devam edilir. Son olarak 1 adet yumurta da kırılarak karışıma dahil edilir. Böylece turta hamuru için gereken tüm malzemeler bir araya getirilmiş olur. Şimdi; turta hamuru güzelce yoğrulur ve küçük tanecikli bir hamur elde edilir. Turta hamurunun avuca alınıp hafifçe döküldüğünde, çok çok küçük tespih taneleri gibi bir görüntüye sahip olmalıdır. Turta hamuru bu kıvama geldikten sonra, tarifin sıradaki aşamalarına geçilebilir.
- Tanecikli kıvama getirilen turta hamuru; yoğurma kabından bir tahta kaşık, vs. Gereç yardımıyla alınır ve uygun bir zemine serilen streç film üzerine dökülür. Burada turta hamuru güzelce ezilir ve dairesel bir şekil alması sağlanır. Dairesel şekli verilen turta hamuru güzelce sarılır ve buzdolabında iki saat kadar dinlenmeye bırakılır.
- Yeterince dinlendikten sonra turta hamuru kullanılmaya hazırdır. Hangi tarif için ne şekilde kullanılacaksa; ona göre adımlara devam edilir.
21.01.2024 14:02:01
Turta Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Turta Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|