Tart Hamuru
Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb. Sayılabilecek birçok özgün yanı vardır. Zaten birçok hamur sonucunda poğaça, profiterol, bazlama, pide gibi hamur işi tatlılar elde edilirken; tart hamuru hazırlanarak elde edilen yemek çok farklıdır.
Pastanelerde hep görülen ve tart olarak satılan küçük veya büyük boylardaki tatlılar; işte bu tart hamurunun evdekilerden biraz daha ileri tekniklerle hazırlanmasıyla yapılır.
Orijinalliğine, özgünlüğüne ve yer yer zahmetine rağmen pastanelerde hazır satılanlara inat evde kendi tart hamurunu elde etmek isteyenler için; tart hamuruna gereken malzemeler ve adım adım tart hamuru tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.
Tart hamuru için gerekli malzemeler- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- Yarım kilo un
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 200-250 gram tereyağı
Tart hamuru tarifi nasıl yapılır?- Tart hamuru yapımına başlamadan önce ilk olarak yukarıdaki malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve tart hamuru için uygun hale getirilmesi gereklidir. Hepsinden önce; kullanılacak olan un mutlaka elenmiş olmalı, kabından alındığı gibi öylece kesinlikle kullanmaya kalkılmamalıdır. Unun böyle kullanılması halinde tart hamuru istenen kıvamda elde edilemeyecektir. Tereyağı da tarifte sırası gelmeden önce küçük parçalar halinde (Küp şeklinde beyaz peynir keser gibi) kesilir ve sonradan kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir.
Tart hamuru için malzemeler üzerinde bu kadar hazırlık yapılması yeterlidir. Malzemeler dışında; tart hamurunu hazırlamaya uygun bir kap ile gerektiğinde tart hamurunu karıştırmak için bir kaşık gereklidir. Fakat bunlar kesinlikle metal olmamalıdır. Çünkü metal; oluşumu sırasında tart hamurunun tadını etkileyecektir. Ev hanımları genellikle hamur için plastik bir kap, karıştırma için de tahta bir kaşık kullanır.
- Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tart hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak yoğurma kabına önce de elenmiş olan yarım kilo un dökülür. Dökülen un, kabın tabanına güzelce dağıtıldıktan sonra ortasında bir oyuk açılır. Bu oyuk; kabın tabanı gözükecek ve diğer tart hamuru malzemelerini alacak şekilde olmalıdır. Bu şekilde bir boşluk açıldıktan sonra 1 çay kaşığı tuz ile 2 yemek kaşığı pudra şekeri buraya konur. Böylece tart hamuru yapımına başlanmış olur.
- Pudra şekeri ve tuzdan sonra hiç karıştırılmadan tereyağı parçaları da buraya eklenir. Son olarak 1 adet yumurta da kırılır ve ortadaki boşluğa konur. Böylece tart hamuru için gereken tüm malzemeler tamamlanmış, geriye yoğrularak hamur haline getirilmeleri kalmıştır. Un harici malzemelerin tam ortadaki boşluğa konmasının sebebi de malzemelerin daha iyi karışmasını sağlayıp mümkün olduğunda homojen bir tart hamuru elde etmektir.
- Malzemeler yukarıda söylendiği gibi kaba konduktan sonra 1-2 dakika tahta kaşık ile karıştırılır. Bu tahta kaşık; malzemelerin bir ölçüde karışarak katı kıvama geçmelerini ve elde edilecek olan tart hamurunun taslağına bürünmelerini sağlayacaktır. Kaşıkla bu aşamaya getirilen tart hamurunu sonradan el ile yoğurması daha kolay olacaktır. Tahta kaşık yetersiz kalıp tart hamurunun kıvamını değiştirememeye başladığı anda elle yoğurma işlemine geçilir ve tart hamurunun hazırlanmasına devam edilir. Burada diğer hamurlardan farklı olarak; kulak memesi kıvamında tek parça bir hamur değil; toz parçacıkları halinde, boncuk boncuk bir tart hamuru elde edilecektir. İşte; tart hamurunun diğer tatlı veya hamur işi hamurlarında göre en özgün yanı budur.
- İstenen toz kıvamı elde edildikten sonra tart hamuru; bir masa, tezgâh, vs. Düz zemin üzerine serilmiş streç filmin üzerine dökülür ve güzelce tek kata ezilerek dairesel bir şekle sokulur. Tıpkı çiğ köftenin içini hazırlar gibi, tart hamuru da olabilecek en ince tabakaya kadar ezilmeli streç filme yayılmalıdır. Tart hamuru bu şekilde konumlandırılmışken streç film sarılır ve buzdolabına konur. İçindeki tart hamurunun dinlenmesi için iki saat bekletilir.
- İki saat dinlendikten sonra hangi tarif için ne şekilde kullanıldığı fark etmemek üzere tart hamuru hazırdır ve tarifi tamamlanmıştır.
21.01.2024 08:00:54
Tart Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Tart Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|