Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb. Sayılabilecek birçok özgün yanı vardır. Zaten birçok hamur sonucunda poğaça, profiterol, bazlama, pide gibi hamur işi tatlılar elde edilirken; tart hamuru hazırlanarak elde edilen yemek çok farklıdır.
Pastanelerde hep görülen ve tart olarak satılan küçük veya büyük boylardaki tatlılar; işte bu tart hamurunun evdekilerden biraz daha ileri tekniklerle hazırlanmasıyla yapılır.

Orijinalliğine, özgünlüğüne ve yer yer zahmetine rağmen pastanelerde hazır satılanlara inat evde kendi tart hamurunu elde etmek isteyenler için; tart hamuruna gereken malzemeler ve adım adım tart hamuru tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.

Tart hamuru için gerekli malzemeler

  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Yarım kilo un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 200-250 gram tereyağı

Tart hamuru tarifi nasıl yapılır?

  • Tart hamuru yapımına başlamadan önce ilk olarak yukarıdaki malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve tart hamuru için uygun hale getirilmesi gereklidir. Hepsinden önce; kullanılacak olan un mutlaka elenmiş olmalı, kabından alındığı gibi öylece kesinlikle kullanmaya kalkılmamalıdır. Unun böyle kullanılması halinde tart hamuru istenen kıvamda elde edilemeyecektir. Tereyağı da tarifte sırası gelmeden önce küçük parçalar halinde (Küp şeklinde beyaz peynir keser gibi) kesilir ve sonradan kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir.
    Tart hamuru için malzemeler üzerinde bu kadar hazırlık yapılması yeterlidir. Malzemeler dışında; tart hamurunu hazırlamaya uygun bir kap ile gerektiğinde tart hamurunu karıştırmak için bir kaşık gereklidir. Fakat bunlar kesinlikle metal olmamalıdır. Çünkü metal; oluşumu sırasında tart hamurunun tadını etkileyecektir. Ev hanımları genellikle hamur için plastik bir kap, karıştırma için de tahta bir kaşık kullanır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tart hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak yoğurma kabına önce de elenmiş olan yarım kilo un dökülür. Dökülen un, kabın tabanına güzelce dağıtıldıktan sonra ortasında bir oyuk açılır. Bu oyuk; kabın tabanı gözükecek ve diğer tart hamuru malzemelerini alacak şekilde olmalıdır. Bu şekilde bir boşluk açıldıktan sonra 1 çay kaşığı tuz ile 2 yemek kaşığı pudra şekeri buraya konur. Böylece tart hamuru yapımına başlanmış olur.
  • Pudra şekeri ve tuzdan sonra hiç karıştırılmadan tereyağı parçaları da buraya eklenir. Son olarak 1 adet yumurta da kırılır ve ortadaki boşluğa konur. Böylece tart hamuru için gereken tüm malzemeler tamamlanmış, geriye yoğrularak hamur haline getirilmeleri kalmıştır. Un harici malzemelerin tam ortadaki boşluğa konmasının sebebi de malzemelerin daha iyi karışmasını sağlayıp mümkün olduğunda homojen bir tart hamuru elde etmektir.
  • Malzemeler yukarıda söylendiği gibi kaba konduktan sonra 1-2 dakika tahta kaşık ile karıştırılır. Bu tahta kaşık; malzemelerin bir ölçüde karışarak katı kıvama geçmelerini ve elde edilecek olan tart hamurunun taslağına bürünmelerini sağlayacaktır. Kaşıkla bu aşamaya getirilen tart hamurunu sonradan el ile yoğurması daha kolay olacaktır. Tahta kaşık yetersiz kalıp tart hamurunun kıvamını değiştirememeye başladığı anda elle yoğurma işlemine geçilir ve tart hamurunun hazırlanmasına devam edilir. Burada diğer hamurlardan farklı olarak; kulak memesi kıvamında tek parça bir hamur değil; toz parçacıkları halinde, boncuk boncuk bir tart hamuru elde edilecektir. İşte; tart hamurunun diğer tatlı veya hamur işi hamurlarında göre en özgün yanı budur.
  • İstenen toz kıvamı elde edildikten sonra tart hamuru; bir masa, tezgâh, vs. Düz zemin üzerine serilmiş streç filmin üzerine dökülür ve güzelce tek kata ezilerek dairesel bir şekle sokulur. Tıpkı çiğ köftenin içini hazırlar gibi, tart hamuru da olabilecek en ince tabakaya kadar ezilmeli streç filme yayılmalıdır. Tart hamuru bu şekilde konumlandırılmışken streç film sarılır ve buzdolabına konur. İçindeki tart hamurunun dinlenmesi için iki saat bekletilir.
  • İki saat dinlendikten sonra hangi tarif için ne şekilde kullanıldığı fark etmemek üzere tart hamuru hazırdır ve tarifi tamamlanmıştır.
21.01.2024 08:00:54
Tart Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tart Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tart Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır, Ekmek kadayıfı güzel yurdumuzda hemen hemen herkesin çok sevdiğinden emin olduğumuz ve de genellikle hazır alınıp t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024