Şeker Hamuru Kurabiye
Şeker hamuru kurabiye; diğer kurabiye çeşitlerine göre biraz daha fazla malzeme gerektirse ve adımları biraz daha zahmetli olsa bile, üzerindeki emeğin karşılığını sonuna kadar veren; sadece çocuklarda değil, büyüklerde de tadını damağında bırakan eşsiz kurabiye tariflerinden biridir. Birkaç kendine has kısmı dışında diğer kurabiye tarifleri ile çok benzediği için; kurabiye konusunda tecrübeli olanlar, şeker hamuru kurabiye tarifinde de hiçbir sıkıntı çekmeyeceklerdir.
İlk defa deneyecekler için ise mutfak bilgisinin epey artmasını sağlayacak çok güzel bir tecrübe olacaktır. Yazının devamında da ilk defa deneyeceklere yönelik şeker hamuru kurabiye için gerekli malzemeler ve tarifin adım adım hazırlanışı yazılmıştır.
Şeker hamuru kurabiye için gerekli malzemeler- 1 adet yumurta
- 200-250 gram tereyağı
- 2 çay kaşığı tarçın
- 4-5 su bardağı un
- 1 paket pudra şekeri
- Bal
- Nişasta
- Su
- Şeker hamuru
NOT: Son üç malzeme şeker hamuru kurabiyenin üzerini hazırlamak için kullanılacaktır. Miktarları da tamamen keyfi olarak belirlenecektir.
Şeker hamuru kurabiye tarifi nasıl yapılır?- Şeker hamuru kurabiye tarifine başlamadan önce; malzemelerin belirli bir düzene sokularak hazır edilmesi ve tarifin uygulanacağı ortamın da birtakım hazırlıklardan geçirilmesi gereklidir. Bu ön hazırlıklar; tarifin daha iyi bir tatta sonuçlanmasını ve daha verimli olmasını sağlayacaktır.
Öncelikle; yukarıdaki malzemeleri karıştırıp yoğurmak için uygun bir kap temin edilmelidir. Çünkü ilerideki adımlarda görüleceği gibi; şeker hamuru kurabiye tarifinin büyük bir kısmı, malzemelerin karıştırlıp yoğrulması ve hamur oluşturulması ile geçmektedir Hatta tüm tarif bundan ibarettir bile denilebilir. Mutlaka yapılması gereken bir başka hazırlık da hamur oluşturduktan sonra istenen şekillerde kurabiyeler elde edilmesi için kurabiye kalıpları edinmektir. Bunlar standart kurabiye kalıpları da olabilir; özel şekilli kalıplar da olabilir (Özellikle çocuklar için şeker hamuru kurabiye hazırlanıyorsa). Son olarak; marketten hazır olarak alınarak veya evde yapılarak bir şeker hamuru elde edilmelidir.
- Yukarıdaki hazırlıkların ardından şeker hamuru kurabiye tarifinin ilk adımına başlanabilir. İlk adımda; şeker hamuru kurabiyenin temelini oluşturacak olan hamur kısmı elde edilecektir. Öncelikle seçilmiş olan yoğurma kabı alınır. Bir adet yumurta kırılarak bu kap içerisine dökülür. Ardından da tereyağı konur ve karıştırma işlemine başlanır. Kaptaki karışım şimdilik sıvı kıvamda olduğu için bir çırpı, kaşık, vs. Gereç yardımıyla karıştırma yapılacak, yoğurma işlemine sonra başlanacaktır. Yumurta ve tereyağı karıştırıldıktan sonra bir paket pudra şekeri azar azar kabın içine boca edilir. Pudra şekerinin tümünün birden boca edilmesinde tabi ki sakınca yoktur. Fakat her karışımda olduğu gibi; şeker hamuru kurabiyede de tadın daha yoğun olması isteniyorsa, malzemelerin yavaş ve sabırlı bir şekilde karıştırılması gerekir. Pudra şekerinin tamamı eklenip karışımla özleşmesi sağlandıktan sonra iki çay kaşığı tarçının eklenmesiyle şeker hamuru kurabiye tarifine devam edilir. Buraya kadar karışım sıvı kıvamda olduğu için karıştırma işlemi yapıldı, şimdi ise un eklenecek ve karışım katı kıvama gelmeye başlayacaktır. Yani yoğurma işlemi başlayacaktır. Hazırlamış olan unun ilk olarak 3 su bardağı kadarı yoğurma kabına boca edilir ve yoğurmaya başlanır. Buradan itibaren karışımın şeker hamuru kurabiye için istenen kıvama gelmesi için un azar azar eklenecektir. Yani ilk eklenen 3 su bardağı undan sonra bir taraftan yoğrulurken bir taraftan karışıma un eklenmeye devam edilir. Şeker hamuru pasta için istenen kıvam elde edilince de bırakılır. Artık tarif için gereken temel kısım tamamdır. Elde edilen katı kıvamdaki bu hamur direkt olarak bir streç filme sarılır ve 1 saat kadar dinlendirilmek üzere buzdolabına konur.
- Buzdolabında dinlendirilen şeker hamuru kurabiye, ikinci adımda buzdolabından alınacak ve istenen şekilde kurabiyelere bölünecektir. Öncelikle hamur streç filmden çekilir ve bir zeminde biraz un serpilerek bir merdane, oklava, vs. Gereçle açılır. Bu kısım, diğer kurabiye tarifleriyle bire bir aynıdır. Normal bir hamur açma işleminde dikkat edilmesi gereken tüm püf noktalar şeker hamuru kurabiye için de geçerlidir. Açıldıktan sonra önceden edinilen kurabiye kalıpları yardımıyla istenen şekilde kurabiye parçaları koparılır ve bir kenara konur. Parçalar arasında kalan hamurlar tekrar birleştirilip merdane ile açılır ve mümkün olduğunca şeker hamuru kurabiye elde edilmiş olur.
- Üçüncü adımda ise hazırlanan bu şeker hamuru kurabiyeler fırına verilecektir. Fırın olarak mikro dalga, davul fırın, vs. Her çeşit kullanılabilir. Fakat; ne çeşit olursa olsun, kurabiyeler konmadan önce fırın boş konumda mutlaka ısıtılmalıdır. Isıtıldıktan sonra şeker hamuru kurabiyeler 15 dakikalığına fırında pişmeye bırakılır. Kurabiyeler konduğu tepsi tabi ki yağlanmış olmalıdır.
- Son adım da pişmekte olan temel kısmın üzerine eklenecek olan şeker hamurları elde edilecektir. Bunun için marketten hazır olarak alınan veya el ile yapılan şeker hamurları kullanılabilir. Alınan şeker hamuru tıpkı önceki adımdaki gibi merdane yardımıyla açılır, üzerine nişasta serpilir ve kurabiye kalıpları ile bu şeker hamurundan; fırındaki parçalarla eş kalıplar çıkarılır. Şeker hamurlarının kurabiyeler üzerine yapışması için de bal ve su karışımı kullanılacaktır. Kurabiyeler fırından alındıktan sonra oluşturulan bal-su karışımı üzerlerine sürülür. Bal-su karışımının üzerine de kesilen şeker hamuru kalıpları yapıştırılır. Artık şeker hamuru kurabiye servis etmeye hazırdır.
- Tepsilerden alınan kurabiyeler tabaklara konur veya ortak bir tabakta servis edilir.
- Şeker hamuru kurabiye tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 07:31:57
Şeker Hamuru Kurabiye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Şeker Hamuru Kurabiye"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|