Poğaça Hamuru

(İnternet kesilmiş kopyala-yapıştır yapmak zorunda kaldım)


Poğaça hamuru; hazırlaması en basit hamur çeşitlerinden biridir. Çünkü sonrasında elde edilecek olan poğaça da son derece sade bir tariftir ve o kadar çok püf noktası yoktur. Sadece belli başlı malzemeler karıştırılmakta ve istenen kıvam elde edilene kadar yoğrulmaktadır.
Daha önce poğaça hamuru hazırlamış olanlar zaten bu tarife bakmaya bile ihtiyaç duymayacaklardır. Fakat ilk defa hazırlayacaklar için temel bilgi olması adına; poğaça hamuruna gerekli malzemeler ve adım adım poğaça hamurunun hazırlanışı yazının devamında yazılmıştır. Kolay gelsin.

Poğaça hamuru için gerekli malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3-4 yemek kaşığı şeker
  • 3 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Un
  • 1 paket yaş maya

Poğaça hamuru nasıl yapılır?

  • Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve bazı püf noktalar gereğince poğaça hamuru hazırlamaya uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle su ve süt oda sıcaklığı cıvarında olmalı, kesinlikle soğuk olmamalıdır. Aksi takdirde poğaça hamurunda mayalanma reaksiyonları gerçekleşmeyecektir. Un da poğaça hamuruna eklenmeden önce mutlaka elenmiş ve iyice toz haline getirilmiş olmalıdır. Ayrıca; üzerinde yazan talimatlara göre hareket edilerek bir paket yaş maya, bozulmasına sebep olmayacak bir ortamda muhafaza edilmelidir.
    Son olarak; poğaça hamurunun yoğrulacağı metal olmayan bir kap ile malzemeler henüz sıvı kıvamdayken karıştırılabilmeleri için bir tahta kaşığın da hazır edilmesinde fayda vardır.
  • Gerekli hazırlıklar yapılıp tedbirler alındıktan sonra poğaça hamuru tarifine başlanabilir. İlk olarak su ve sütün uygun sıcaklıkta olduğundan emin olmak gereklidir. Bunun için süt ve su oda sıcaklığından çok az farkla bile yüksek ise; ısıtılmalı ve poğaça hamuru için uygun sıcaklığa getirilmelidir. Daha sonra bu su-süt karışımı poğaça hamurunun hazırlanacağı kaba dökülür.
  • Hemen ardından 3-4 yemek kaşığı şeker de aynı kaba dökülür ve tahta kaşık yardımıyla karıştırılarak karışımın içinde çözünmesi sağlanır. Şeker iyice çözündükten sonra da 1 paket yaş maya aynı şekilde bu kaba atılır ve eriyinceye kadar tahta kaşık ile karıştırılır. Poğaça hamuru içerisinde maya bakterilerini harekete geçirecek olan malzeme bu yaş mayadır. Şeker de aslında poğaça hamuru için gerekli değildir. Fakat maya bakterilerinin reaksiyonları tam olarak gerçekleştirebilmeleri için besin olarak şekere ihtiyaçları vardır. Yani şeker sadece bakteriler için eklenen bir malzemedir.
  • Son olarak 2 çay kaşığı tuz ile 1 su bardağı sıvı yağ da yoğurma kabının içine dökülür ve tahta kaşık yardımıyla önceki karışımla özleştirilir. Böylece poğaça hamurunun sıvı kıvamı için gereken malzemeler tamamlanmış, geriye sadece un kalmıştır. Eklenecek olan un; poğaça hamurunun kıvamını katılaştıracak ve yavaş yavaş kulak memesi kıvamında, ele yapışmayan kıvamda bir poğaça hamuru elde edilecektir. Bu istenen kıvam elde edilene kadar un eklenmeye devam edilir bu esnada un kesinlikle tamamen boca edilmemeli; poğaça hamurunun katılaşması an be an takip edilerek sabırlı davranılmalıdır.
  • Yeterince un da eklendikten sonra bir örtü, poşet, vs. Yardımıyla kabın üzeri kapatılır ve poğaça hamuru bir süre beklemeye alınır. Böyle yapılmasının sebebi; poğaça hamurundaki bakterilerin havasız ve sıcak ortamda daha iyi çalışmaları, dolayısıyla daha iyi mayalanma sağlamalarıdır. Poğaça hamuru önceki boyutunun yaklaşık iki katı oluncaya kadar beklenir; ki bu süre tahminen yarım saat kadar olacaktır. Son olarak kaptan alınan poğaça hamuruna istenen şekiller verilerek istenen poğaça tarifleri uygulanır.
20.01.2024 01:00:11
Poğaça Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Poğaça Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Poğaça Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024