Poğaça Hamuru
(İnternet kesilmiş kopyala-yapıştır yapmak zorunda kaldım)
Poğaça hamuru; hazırlaması en basit hamur çeşitlerinden biridir. Çünkü sonrasında elde edilecek olan poğaça da son derece sade bir tariftir ve o kadar çok püf noktası yoktur. Sadece belli başlı malzemeler karıştırılmakta ve istenen kıvam elde edilene kadar yoğrulmaktadır.
Daha önce poğaça hamuru hazırlamış olanlar zaten bu tarife bakmaya bile ihtiyaç duymayacaklardır. Fakat ilk defa hazırlayacaklar için temel bilgi olması adına; poğaça hamuruna gerekli malzemeler ve adım adım poğaça hamurunun hazırlanışı yazının devamında yazılmıştır. Kolay gelsin.
Poğaça hamuru için gerekli malzemeler- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 çay kaşığı tuz
- 3-4 yemek kaşığı şeker
- 3 çay bardağı süt
- 1 su bardağı su
- Un
- 1 paket yaş maya
Poğaça hamuru nasıl yapılır?- Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve bazı püf noktalar gereğince poğaça hamuru hazırlamaya uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle su ve süt oda sıcaklığı cıvarında olmalı, kesinlikle soğuk olmamalıdır. Aksi takdirde poğaça hamurunda mayalanma reaksiyonları gerçekleşmeyecektir. Un da poğaça hamuruna eklenmeden önce mutlaka elenmiş ve iyice toz haline getirilmiş olmalıdır. Ayrıca; üzerinde yazan talimatlara göre hareket edilerek bir paket yaş maya, bozulmasına sebep olmayacak bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Son olarak; poğaça hamurunun yoğrulacağı metal olmayan bir kap ile malzemeler henüz sıvı kıvamdayken karıştırılabilmeleri için bir tahta kaşığın da hazır edilmesinde fayda vardır.
- Gerekli hazırlıklar yapılıp tedbirler alındıktan sonra poğaça hamuru tarifine başlanabilir. İlk olarak su ve sütün uygun sıcaklıkta olduğundan emin olmak gereklidir. Bunun için süt ve su oda sıcaklığından çok az farkla bile yüksek ise; ısıtılmalı ve poğaça hamuru için uygun sıcaklığa getirilmelidir. Daha sonra bu su-süt karışımı poğaça hamurunun hazırlanacağı kaba dökülür.
- Hemen ardından 3-4 yemek kaşığı şeker de aynı kaba dökülür ve tahta kaşık yardımıyla karıştırılarak karışımın içinde çözünmesi sağlanır. Şeker iyice çözündükten sonra da 1 paket yaş maya aynı şekilde bu kaba atılır ve eriyinceye kadar tahta kaşık ile karıştırılır. Poğaça hamuru içerisinde maya bakterilerini harekete geçirecek olan malzeme bu yaş mayadır. Şeker de aslında poğaça hamuru için gerekli değildir. Fakat maya bakterilerinin reaksiyonları tam olarak gerçekleştirebilmeleri için besin olarak şekere ihtiyaçları vardır. Yani şeker sadece bakteriler için eklenen bir malzemedir.
- Son olarak 2 çay kaşığı tuz ile 1 su bardağı sıvı yağ da yoğurma kabının içine dökülür ve tahta kaşık yardımıyla önceki karışımla özleştirilir. Böylece poğaça hamurunun sıvı kıvamı için gereken malzemeler tamamlanmış, geriye sadece un kalmıştır. Eklenecek olan un; poğaça hamurunun kıvamını katılaştıracak ve yavaş yavaş kulak memesi kıvamında, ele yapışmayan kıvamda bir poğaça hamuru elde edilecektir. Bu istenen kıvam elde edilene kadar un eklenmeye devam edilir bu esnada un kesinlikle tamamen boca edilmemeli; poğaça hamurunun katılaşması an be an takip edilerek sabırlı davranılmalıdır.
- Yeterince un da eklendikten sonra bir örtü, poşet, vs. Yardımıyla kabın üzeri kapatılır ve poğaça hamuru bir süre beklemeye alınır. Böyle yapılmasının sebebi; poğaça hamurundaki bakterilerin havasız ve sıcak ortamda daha iyi çalışmaları, dolayısıyla daha iyi mayalanma sağlamalarıdır. Poğaça hamuru önceki boyutunun yaklaşık iki katı oluncaya kadar beklenir; ki bu süre tahminen yarım saat kadar olacaktır. Son olarak kaptan alınan poğaça hamuruna istenen şekiller verilerek istenen poğaça tarifleri uygulanır.
20.01.2024 01:00:11
Poğaça Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Poğaça Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|