Pide Hamuru
Pide hamuru; gereken malzemeleri ve hazırlanışı itibariyle diğer hamurlardan pek de farkı olmayan, neredeyse ortak bir hamur türüdür. Zaten aşağıda anlatılan pide hamurunu hazırlayarak pide değil de poğaça, pizza, vs. Hamur işi yemekler yapılsa dahi, tatları gayet normal ve tüketilebilir durumda olacaktır. Yani; bu tarif özellikle pide hamuru olarak verilse de sadece pide için kullanılabilir diye bir kural yoktur.
Tüm bu ortak noktalarından dolayı; hamur yoğurma konusunda tecrübeli olan birisi, pide hamuru hazırlamakta da hiç zorlanmayacaktır. İlk defa deneyenler de bir iki denemeden sonra doğru malzeme oranlarını tutturarak kısa sürede kolayca istenen pide hamurunu elde edecektir. Yazının devamında da özellikle ilk defa deneyecek olanlar için pide hamurunun adım adım hazırlanışı ve pide hamuru için gerekli malzemeler yazılmıştır.
Pide hamuru hazırlamak için gerekli malzemeler- 1 kilo un
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1-2 tatlı kaşığı kuru maya
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yeterli miktarda tuz
- 3 su bardağı su
- 2 çay kaşığı su
NOT: Yukarıda verilen malzemeler sadece pide hamuru içindir. Yani; hangi çeşit hazırlanıyor olursa olsun, tarifin ilk aşamasında mutlaka bu pide hamurunun hazırlanması gereklidir. Tam pide tarifleri içinse; pide hamuru değil de direkt pide çeşitlerinin tarifinin bulunduğu yazılar incelenebilir. Aynı zamanda pide hamuru olarak hazırlanacak bu hamur; poğaça, pizza, ekmek, vs.
Birçok hamur işi yemeğin yapımında da kullanılabilir.
Pide hamuru nasıl yapılır?- Yukarıdaki malzemeler hazır edildikten sonra pide hamuru hazırlamak üzere işe koyulabilir. Fakat tarife başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve pide hamuru hazırlamak için uygun hale sokulması gereklidir. Öncelikle; pide hamurunu hazırlamak üzere tüm bu malzemelerin sığabileceği ve yoğrulabileceği büyüklükte bir kap ayarlanmalıdır. Bu kap amacıyla kesinlikle metal tencereler kullanılmamalıdır. Çünkü metal; mayalanmayı sağlayacak olan hamur içerisindeki maya bakterilerinin gerçekleştireceği reaksiyonlara engel olacaktır. Bu yüzden plastik ve büyükçe bir kap veya bir leğen, vs. Gereç kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca kaşık olarak da kesinlikle metal yemek kaşıkları kullanılmamalı, tahta kaşık kullanılmalıdır. Pide hamuru malzemelerinden ise; un mutlaka işleme konulmadan önce elenmiş ve iyice toz haline gelmiş olmalıdır. Su da kesinlikle buzdolabından alındığı gibi soğuk olarak kullanılmamalıdır. Soğuk su; maya bakterileri düşük sıcaklıkta beslenemediği için mayalanma olayına engel olacaktır. Suyun oda sıcaklığında bulunması yeterlidir. Son olarak; eğer kuru maya değil de yaş maya tercih edilirse; bu yaş maya kesinlikle bozulmasına sebep olacak türden sıcak ortamlarda bulundurulmamalıdır.
- Hazırlıklar yapıldıktan sonra pide hamuru tarifine başlanabilir. Tarifin ilk aşamasında temin edilmiş olan kabın içerisine un konur. Fakat önceki adımda söylendiği gibi; leğene konan un mutlaka elenmiş olacaktır. Undan sonra sırasıyla diğer pide hamuru malzemeleri eklenecektir.
- İlk olarak şeker ve mayanın eklenmesiyle pide hamuru hazırlamaya devam edilir. 1-2 tatlı kaşığı kuru maya veya eş değer miktarda yaş maya ile 2 çay kaşığı şeker; un ile dolu leğende kenar kısımlara konur ve öylece bekletilir. Burada şeker; pide hamuru için gerekli olmasa da mutlaka kullanılmalıdır. Çünkü maya bakterileri mayalanma reaksiyonlarını gerçekleştirirken besin olarak şeker kullanırlar. Yani eklenen şeker bir nevi onlar için bırakılmış besindir.
- Şeker ve maya kenar kısımlara eklendikten sonra da unun ortasında bir çukur açılır. Leğenin tabanı görülecek şekilde açılan bu oyuğa diğer pide hamuru malzemeleri koyulacaktır. İlk olarak 1 adet yumurta kırılarak bu unun ortasına konur. Ardından 1 yemek kaşığı yoğurt da aynı yere konur ve yumurta ile yoğurt tahta kaşık yardımıyla çok yayılmayacak şekilde karıştırılır. Son olarak 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile yeterince tuz da aynı yere eklenir. Böylece pide hamuru için gereken malzemelerin tümü işleme konmuş olur.
- Şimdi de sırada bu pide hamurunun yoğrulması vardır. Unla beraber yoğrulan pide hamuru malzemeleri; zamanla homojen bir görünüm alarak katı kıvama gelecek ve oyun hamuru gibi bir ayarda olacaktır. Böyle olduğu sürece malzeme miktarları, özellikle de un miktarı doğru ayarlanmış demektir ve yoğurma işlemine devam edilir. Yoğurma işlemi; kesinlikle üstünkörü ve özensizce yapılmamalıdır. Çünkü; malzemelerin karıştırıldığı sırada maya bakterileri işe koyulurlar ve mayalanma işlemini daha hızlı yapmaları için pide hamurunun iç kısımlarının hava alması gerekir. İşte yoğurma işlemiyle bu sağlanmaktadır.
- Birkaç dakika boyunca pide hamuru yoğrulduktan sonra kabın içine bırakılır. Kabın üzeri bir örtü, naylon, poşet, vs. İle örtülür ve hava almaması sağlanır. Böylece ortam sıcaklığı artacak; bu da bakterilerin sevdiği bir ortam olduğu için mayalanma işlemi daha da hızlı olacaktır. Pide hamurunun böyle kapalı bir şekilde hamur eski boyunun en az iki katı olacak kadar bir süre bekletilmesi yeterlidir. Sonrasında pide hamuru kaptan alınır ve hangi çeşit pide hazırlanacaksa onun tarifi uygulanmaya başlanır.
19.01.2024 22:47:41
Pide Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Pide Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|