Mayasız Pizza Hamuru
Mayasız pizza hamuru; hazırlaması konusunda diğer hamur türlerinden hiçbir farkı olmayan, en temel mutfak bilgisindekileri bile hiç zorlamayacak cinsten basit bir tariftir. Dışarıda yenen hazır pizzalara karşı bir kere de evde kendim pizza yapmayı deneyeyim diyenler için; mayasız pizza hamuru mutlaka ama mutlaka öğrenilmesi gereken bir tariftir.
Öncesinden tecrübeli olanlar zaten zorlanmayacaktır. Fakat ilk defa deneyeceklere teorik bir temel olması adına; aşağıda mayasız pizza hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım mayasız pizza hamurunun hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mayasız pizza hamuru için gerekli malzemeler- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 100-150 gram margarin
- Tuz
- 2-2,5 su bardağı un
- 1-1,5 çay bardağı süt
Mayasız pizza hamuru nasıl yapılır?- Mayasız pizza hamurun yapmaya başlamadan önce malzemeler bazı hazırlıklardan geçirilmelidir. Öncelikle kullanılacak olan un mutlaka elenmiş olmalı; kesinlikle paketten çıktığı gibi kullanılmamalıdır. Aynı şekilde kullanılacak olan süt de soğuk olmamalı; hatta oda sıcaklığından dahi yüksek olmamalıdır. Bu şartlar sağlandığında mayasız pizza hamuru daha güzel olacaktır. Ayrıca; yoğurma işlemi için metal olmayan uygun bir kap ile karıştırma işlemi için de metal olmayan bir kaşık, vs. Gereç bulunmalıdır. Metal; mayasız pizza hamuruna zarar verebileceğinden, kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra mayasız pizza hamuru tarifine başlanabilir.
İlk olarak; yoğurma kabın içerisine unun 2 su bardağı kadarı konur ve tahta kaşık yardımıyla tam ortasında bir boşluk açılır. Kabın tabanı gözükecek şekilde açılan bu boşluk; diğer mayasız pizza hamuru malzemeleriyle doldurulacak ve sonrasında karışım yaratılacaktır.
- Buna göre; açılan bu boşluğa ilk olarak 1 yumurta kırılarak konur. Ardından da 100-150 gram kadar margarin de buraya atılır.
- Son olarak 1-1,5 çay bardağı süt ve 1 paket kabartma tozu da eklenir. Tuz da istenen miktarda eklenir ve mayasız pizza hamuru tarifine devam edilir.
- Buraya kadar malzemeler karıştırılmış ve mayasız pizza hamuru oluşturmak üzere uygun hale getirilmiş. Şimdi ise sırada bu malzemelerin uygun bir şekilde yoğrulması ve mayasız pizza hamurunun hazırlanması vardır.
- Eklenen malzemeler direkt olarak elle yoğrulmaya başlanır ve kıvamı gittikçe katılaşana, karışım tek parça gözükünceye kadar yoğrulmaya devam edilir. Fakat burada; un yarım su bardağı kadar eksik eklendiği için; mayasız pizza hamuru beklenenden daha yumuşak bir kıvamda olacaktır. Bu; istemeden fazla un eklemeye karşı alınan bir tedbirdir. 2 su bardağından sonra kalan yarım su bardağı azar azar mayasız pizza hamuruna eklenir ve bir taraftan yoğrularak kıvamı değiştirmeleri sağlanır. Böylece mayasız pizza hamuru için ideale en yakın kıvam elde edilmiş olur.
- Un da yeterince eklenip yoğrulduktan sonra; mayasız pizza hamurunun bulunduğu kap bir örtü, poşet, vs. Yardımıyla kapatılır ve kısa bir süre bu şekilde bırakılır. Bu esnada bilindiği üzere mayalanma olayı olmaktadır. Bu olayı gerçekleştiren maya bakterileri de sıcak ve havasız ortamda daha iyi tepkimeler gerçekleştirmektedir. Kabın üzerinin kapatılmasındaki amaç da budur.
- Mayasız pizza hamuru; boyutları yaklaşık iki katına çıkıncaya kadar bekletilir ve sorasında kaptan alınarak istenen pizza tarifi uygulanır.
22.01.2024 00:04:13
Mayasız Pizza Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Mayasız Pizza Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|