Mayalı Hamur

Mayalı hamur; hazırlaması sırasında özellikle mutfak konusunda yeni olanların ve püf noktaları pek fazla bilmeyenlerin zorlandığı bir iştir. İtiraf etmek gerekirse; mutfak konusunda gayet ustalaşmış olanlar bile mayalı hamur hazırlama konusunda bazen zorlanabilmektedir. Aslında; mayalı hamur hazırlama sırasında uygulanacak adımlar hep sabittir ve tıpkı bir yemek tarifinin hazırlanışı gibi rutin işlemlerden oluşur.
Asıl ustalık isteyen kısım; mayalı hamur için karıştırılan malzemelerin uygun oranlarda, uygun sıcaklıklarda karıştırılması ve uygun bir şekilde yoğrulmasıdır. Bu işlemleri uygun bir şekilde yapmak; mayalı hamur içerisindeki bakteriler için daha rahat bir ortam sağlayacaktır. Bakteri denildiğinde hemen akla hastalığa sebep olan zararlı bakteriler gelmesin. Maya bakterileri; tıpkı insan bağırsağında da yaşayan bakteriler gibi; zararsız, hatta bazı yönleriyle yararlı bakterilerdir.

Mayalı hamur hazırlamanın püf noktaları


Aşağıda mayalı hamur hazırlamak için uygulanması gereken tüm adımlar yazmaktadır. Fakat bu adımların uygulanışı sırasındaki en önemli noktalara dikkat edilirse; sıcaklık, sıvı kıvam ve yoğurmadır. Bunlar; maya bakterilerinin çalışabilmesi için en gerekli şartlardır.
  • İlk olarak mayalı hamur karışımının sıvı kısmı oluşturulacaktır. Bunun için öncelikle tüm malzemeleri karıştırmaya ve sonrasında yoğurmaya uygun bir kap seçilmelidir. Bu kabın metal olması tavsiye edilmez. Yani; tencere, tava gibi gereçler kullanılmamalıdır.
    Çünkü metal; mayalı hamur içerisinde gerçekleşmesi gereken reaksiyonları engelleyebilir. Ev hanımları genellikle plastik kapları tercih ederler.
  • Ayarlanan bu kabın içerisine belirlenen miktarlarda su ve süt kullanılır. Yukarıda bahsedilen üç püf noktadan biri gereği; su ve süt kesinlikle ama kesinlikle soğuk olmamalıdır. Kaynamış olmalarına da gerek yoktur; fakat belli bir seviyeye kadar ılımaları gereklidir. En azından el değdirildiğinde soğuk hissinin gelmemesi yeterli olacaktır. Ilık kıvamdaki su ve süt bu şekilde karıştırıldıktan sonra mayalı hamur için gereken diğer malzemelerin eklenmesine geçilebilir.
  • Sıradaki malzemeler sırasıyla şeker ve mayadır. Şeker; tarifinden kendisinden çok maya bakterileri için kullanılması gereken bir malzemedir. Çünkü maya bakterileri; yaratacakları reaksiyon için gereken enerjiyi ve kendi besinlerini şeker tüketerek sağlarlar. Bu olgu; bakterilerinin varlığının keşfedilmesinden de önce, mayalamak için şeker gerektiği şeklinde halk arasında herkesin bilgi dağarcığına yerleşmiştir. Bilimsel sebebi ise sonradan keşfedilmiştir. Ilık bir sıcaklıkta hazırlanmış olan su-süt karışımına, belirlenen miktarda şekerin de eklenmesinden sonra sıra mayanın eklenmesine gelmiştir. Bu, mayalı hamur hazırlanışında en önemli kısımdır.
  • Mayalı hamur tarifinden kullanılabilecek birçok çeşitte maya vardır. Hemen hemen tüm marketlerde hazır olarak satılan bu mayaların; kendilerine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Kullanılan başlıca maya çeşidi iki tanedir: Kuru maya ve yaş maya. Kuru maya; daha zor bozulması ve süt-şeker karışımının içinde daha iyi çözünmesi yüzünden daha çok tercih edilir. Paketin içinde toz kıvamında bulunur ve tek kullanımlık olarak mayalı hamura dönüştürülecek karışımın içine boca edilir. Yaş mayalar ise halk arasında daha çok bilinen, marketlerdeki 4'lü paketler halinde satılan versiyonları herkesin hafızasında yer etmiş bir diğer maya çeşididir. Aslında özellikle poğaça hamurları için yş mayanın kullanılması daha iyidir. Fakat; alındıktan sonra çok kısa sürede tüketilme zorunluluğu; ılık veya sıcak ortama kesinlikle çıkarılmamasının gerekmesi gibi kısıtlamalardan dolayı kullanım oranı azalmaktadır. Yani yaş maya; eğer maya hamuru tek seferde hazırlanacaksa ve soğukta muhafaza edilmesine dikkat edilecekse kullanılmalıdır.
  • Buraya kadar kullanılan mayalı hamur malzemeleri sıvı kıvamda olduğu için elle karıştırılmasındansa bir gereçle karıştırılması tavsiye edilir. Tıpkı tencere için olduğu gibi; kullanılacak gerecin de kesinlikle metal olmaması gereklidir. Bunun için genellikle tahta kaşık kullanılır. Tahta kaşık veya benzeri bir gereç ile mayalı hamur malzemeleri yeterince karıştırıldıktan sonra sıra unun eklenmesine gelmiştir. Un eklendiği zaman mayalı hamur katılaşmaya başlayacak ve yoğurmaya uygun bir kıvama gelecektir. Fakat; un paketten çıktığı gibi mayalı hamurun içine boca edilmemelidir. Öncelikle elekten geçirilmeli; yani mümkün olduğunca toz haline gelmesi sağlanmalı ve mayalı hamur kabına belli bir orana kadar boca edildikten sonra azar azar çoğaltılmalıdır. Çünkü; hiçbir zaman tam olarak ne kadar un ekleneceği önceden belirlenemez, bu yüzden deneye deneye göz kararıyla uygun un miktarı bulunur ve daha sonra ekleme işlemi bırakılarak sadece yoğurma işlemi yapılır.
  • Unu da eklenen mayalı hamur yoğudrukça katılaşmaya başlayacaktır. Bu yoğurma işlemi; başlığın başında belirtildiği gibi çok önemlidir. Çünkü; yoğurma sırasında mayalı hamurun iç kesimlerine hava gider ve bu hava sayesinde maya bakterileri daha verimli reaksiyonlar gerçekleştirirler. Bunun sonucu olarak da hamur daha iyi mayalanır.
  • Mayalı hamur yeterince yoğrulduktan sonra içindeki kapla beraber bir poşet, vs. Gereçle beraber hava almayacak şekilde sıcak bir ortama konur. Sıcak ortam derken; yemek pişirir gibi yüksek sıcaklıkta bir fırın değil de yaz mevsimindeki dış ortam sıcaklığı seviyesinde bir ortam yeterli olacaktır. Çünkü bu son aşamada kabın hava almaması ve sıcaklığının yükselmesi; maya bakterilerinin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.
  • Yeterince bekletildikten sonra elde edilen mayalı hamur; son haldir. Yani bundan sonraki kısımlarda maya gerektiren yemek tarifine başlanabilir. Mayalı hamurun bu tariflerde ne şekilde kullanılması gerektiği ise; tarifin adım adım anlatılışında ayrıntılı bir şekilde yazacaktır.
21.01.2024 18:40:56
Mayalı Hamur ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mayalı Hamur Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mayalı Hamur"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024