Lokma Hamuru

Lokma hamuru; özellikle çay günlerinde ikram etmek üzere tercih edilen, son derece kolay ve pratik bir tariftir. Hem malzemelerinin kolay bulunabilir olması hem de tarifin çok kısa ve çok sade olması sebebiyle her an ve her yerde kolayca pişirilebilir. Ayrıca; lokma hamuru tarifiyle elde edilen hamurlar; normal hamur kızartmasına kıyasla daha küçüktür ve damak zevkine daha uygundur.
Yazının devamında da bu kolay tarifi ilk defa deneyeceklere bir yardım olması adına; lokma hamuru için gerekli malzemeler ile adım adım lokma hamuru tarifinin uygulanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Lokma hamuru için gerekli malzemeler

  • 3 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 20 gram yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 su bardağı un
  • Yeterli miktarda sıvı yağ

Lokma hamuru tarifi nasıl yapılır?

  • Yukarıda yazılanlar temin edildikten sonra bazı ön hazırlıklar yapılması ve malzemeler ile ortamın lokma hamuru hazırlamaya uygun hale sokulması gereklidir. Malzemelerden başlanacak olursa; öncelikle un mutlaka kullanılmadan önce elenmeli ve temizlenmiş olmalıdır. Kesinlikle paketinden çıkarıldığı gibi kullanılmamalıdır. Ayrıca yaş maya da lokma hamuru için kullanılıncaya kadar çok iyi muhafaza edilmelidir. Çünkü daha önce kullanmış olanların bileceği üzere, yaş maya çok kolay bozulan ve bu yüzden iyi muhafaza edilmesi gereken bir maya çeşididir. Gerekli talimatlar zaten paketinin üzerinde yazacaktır.
    Malzemeler ile ilgili yapılacak hazırlıklar bu kadardır. Son olarak; lokma hamurunun yoğrulacağı plastik bir kap ile lazım olma ihtimaline karşı tahta bir kaşığın da edinilmesi iyi olacaktır. Ayrıca; lokma hamurunu kızartmak üzere yeterice büyük bir tava da lazım olacaktır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra lokma hamuru tarifine başlanabilir. İlk önce lokma hamuru malzemeleri uygun sırayla karıştırılacaktır. Yoğurma işlemi için alınan kabın içine su ve süt dökülerek karıştırılır. Hemen ardından maya da bu karışımın içine dökülür ve eriyinceye kadar tahta kaşıkla karıştırılır.
  • Mayayı erittikten sonra 1 tatlı kaşığı tuz ile 1 yemek kaşığı toz şeker de karışıma eklenir ve yine tahta kaşık ile karıştırılır.
  • Tüm malzemeleri bu şekilde karıştırdıktan sonra lokma hamurunun ununu eklemeye gelmiştir. Bilindiği gibi un; hamurun katı kıvama gelmesini sağlayan malzemedir. Bu yüzden; istenen kıvamı tutturabilmek için eklendiği miktar çok önemlidir. Lokma hamurunda da istenen kıvamın daha isabetli elde edilebilmesi adına; unun ilk olarak 3,5 su bardağı kadarı kabın içine boca edilir ve el ile yoğrulmaya başlanır. Unun tamamı eklenmediği için lokma hamuru tabi ki istenenden daha sıvı kıvamda olacaktır. Geri kalan un ise; lokma hamuru istenen kıvama gelene kadar yavaş yavaş ilave edilir. Un ilave edilirken bir taraftan da yoğurma işlemine devam edilir. Böylece ideale en yakın kıvam elde edilmiş olur. Örneğin; daha azının yetme ihtimali olmasına rağmen 5 su bardağı unun tamamı birden boca edilseydi, istenenden katı kıvamda bir lokma hamuru elde edilebilirdi ve bu da lokma hamurunun tadını ciddi biçimde etkilerdi.
  • Un da eklenip iyice yoğrulduktan sonra kabın üzeri bir örtü, poşet, vs. İle kapatılarak lokma hamuru bir süre mayalanmaya bırakılır. Bu sürenin ölçüsü olarak da lokma hamurunun ilk boyutlarının iki katına çıkması yeterli olacaktır. O aşamadan sonra tarife devam edilebilir.
  • Mayalanmış olan lokma hamurundan küçük küçük yuvarlak parçalar koparılır ve kızartılmak üzere bir kenara konur.
  • Lokma hamuru küçük parçalar halinde hazırlandıktan sonra; kızartma işlemi için ayrılan tavaya yeterince sıvı yağ dökülür ve ocağa konur. Sıvı yağ ocakta iyice eridikten sonra; bir de bir yemek kaşığına sıvı yağ doldurulur. Öncesinde hazırlanmış olan lokma hamurları; ilk olarak bu yemek kaşığındaki sıvı yağa şöyle bir bandırılır, ardından da tavaya konarak kızartılır. Kızaran lokma hamurlarının boyutları epey büyüyecektir. Bu yüzden hamur halindeyken ufak parçalar koparılması tavsiye edilir.
  • Lokma hamurları yeterince kızardıktan sonra tabaklara konarak servis edilir. Lokma hamurlarının konacağı tencere, tabakların tabanına peçete serilmesi tavsiye edilir. Çünkü epey yağ dökülecektir.
20.01.2024 03:20:36
Lokma Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lokma Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lokma Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024