Lahmacun Hamuru

Lahmacun hamuru; diğer hamur çeşitlerine epey benzeyen fakat onlara göre çok daha basit bir şekilde hazırlanan bir hamur çeşididir. Şimdiye kadar hep dışarıda yiyip de artık evinde lahmacun yapmayı deneyenler için; lahmacun hamurunu doğru bir şekilde hazırlamak en gerekli kısımdır. Daha önce hamur yoğurma ve hazırlama konusunda tecrübe edinmiş olanlar lahmacun hamuru hazırlarken çok zorlanmayacak olsa da ilk defa deneyenlerin malzeme miktarlarını doğru ayarlamak için birkaç pratiğe ihtiyaçları olacağını itiraf etmek yararlı olacaktır.
Aşağıdaki tarifte de ilk defa lahmacun hamuru hazırlayacak olanlara teorik aşamada yardımcı olmak adına, lahmacun hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım lahmacun hamurunun hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Lahmacun hamuru için gerekli malzemeler

  • 3,5-4 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 3 çay kaşığı kuru maya
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 çay kaşığı tuz

Lahmacun hamuru nasıl yapılır?

  • Lahmacun hamurunu hazırlamaya başlamadan önce malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve bazı püf noktalara göre gerekli tedbirlerin alınması gereklidir. Öncelikle; lahmacun hamuru için sıvı kıvamı oluşturacak olan süt kesinlikle soğuk olmamalıdır. Buzdolabından alındığı gibi konacak süt; lahmacun hamuru içerisindeki maya bakterilerinin çalışmasını engelleyecektir. Çünkü; maya bakterileri sıcak ortamı sever. Ayrıca; kuru maya yerine yaş maya kullanılacaksa, yaş mayanın mutlaka bozulmayacağı, yeterince soğuk ve gereken şartlarda bir ortamda bulunması gereklidir.
    Daha önce kullanış olanlar bilirler ki; yaş maya çok kolay bozulur. 3 çay kaşığı kuru mayanın karşılığı yaklaşık olarak çeyrek paket yaş maya olacaktır. Ayrıca; oluşturulacak lahmacun hamurunu yoğurmak üzere bir kap ve hamur henüz sıvı kıvamdayken karıştırmak üzere bir kaşık, vs. Gereç bulundurulmalıdır. Kap ile gereç kesinlikle metal olmamalıdır. Çünkü metal; mayalanma reaksiyonlarına zarar verir. Plastik veya tahta malzemeler tavsiye edilir.
  • Yukarıdaki durumlara dikkat ettikten sonra lahmacun hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak temin edilen yoğurma kabına 3 çay kaşığı ılık süt dökülür. Bu süt; mayalanma olayı için gereken temellerden biridir. Sütün hemen ardından 2 çay kaşığı şeker de kabın içerisine dökülür ve tahta kaşık yardımıyla iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Aslında şekerin lahmacun hamurunda bir yeri yoktur. Fakat; maya bakterilerinin mayalanma olayını tam olarak gerçekleştirebilmesi için besin olarak şekere ihtiyaçları vardır. Yani lahmacun hamurundaki şeker bir nevi bakteriler için teşvik primidir.
  • Şekerden de sonra 3 çay kaşığı kuru maya veya eş değer miktardaki yaş maya da yoğurma kabının içerisine atılır. Maya da süt-şeker karışımının içerisinde özenle eritilir ve homojen bir karışım elde edilir. Eklenen bu hazır maya; uygun şartlar oluşturulduğunda maya bakterilerini harekete geçirecek ve mayalanma olayının başlamasını sağlayacaktır.
  • Şimdi de sıra en önemli malzemelerden birine gelmiştir. 4 su bardağına doldurulan unun ilk olarak 3 su bardağı kadarı yoğurma kabına dökülür. Bu kadar önemli olmasının nedeni; lahmacun hamuruna istenen kulak memesi kıvamını verilmesini sağlayan malzemenin un olmasıdır. Bu yüzden un miktarının doğru ayarlanması çok önemlidir ve tek bir tahminle birdenbire boca edilmemelidir. İlk olarak 3 su bardağı un kaba dökülür ve kaptaki karışımın ortası; kabın tabanı gözükecek şekilde açılır.
  • Ortadaki bu açıklığa 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 3 çay kaşığı tuz dökülür. Böylece lahmacun hamuru için gerekli malzemeler tamamlanmış olur ve yoğurma aşamasına geçilebilir. Bir önceki adımdan hatırlanacağı üzere unun 3 su bardağı kadarı lahmacun hamuruna eklenmişti. Bu şekilde yoğrulmaya başlanan lahmacun hamuru ilk başlarda istenenden daha sıvı kıvamda olacaktır. Sonrasında da ise bir taraftan yoğrulurken bir taraftan azar azar un katılmasıyla lahmacun hamurunun kıvamı katılaşacak ve en sonunda istenen kulak memesi kıvamına gelecektir. Lahmacun hamurunun bu kıvama gelmesi için de tahminen 3,5-4 su bardağı arası un yeterli olacaktır.
  • Yukarıda anlatıldığı gibi lahmacun hamuruna istenen kıvam verildikten sonra; kabın üzeri bir naylon, poşet, örtü, vs. İle kapatılır ve lahmacun hamuru mayalanmaya terk edilir. Kabın üzerinin kapatılmasının sebebi; maya bakterilerinin en iyi havasız ve sıcak ortamda çalışıyor olmasıdır. Lahmacun hamuru yaklaşık olarak 2 katına büyüyünceye kadar tahmini 40-45 dakika beklenir. Sonrasında ise lahmacun hamuru hazırlamak için gerekli adımlar uygulanır.
20.01.2024 02:52:49
Lahmacun Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lahmacun Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lahmacun Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024