Hamur

Hamur, un, su, süt, gibi sıvı gıdaların karıştırılması ile elde edilir. Hamurun kültürümüzde yeri büyüktür. Yapılacak hamurlar, farklı şekillerde yoğurulur. Mayalı, sade gibi birçok hamur çeşidi vardır.

Mayalı Hamur Nasıl Yapılır?


Mayalı hamur ile en güzel sonuca ulaşmak için bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir.
Mayalı hamur için maya yaş ve kuru olmak üzere iki çeşittir. Maya alırken özellikle son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmelidir. Aksi halde son kullanma tarihi geçmiş bir maya ile hazırlanan hamurdan istenilen sonuç alınmayacaktır. Yaş maya ilk önce ılık su ya da süt ile eritilerek hazırlanır. Daha sonra un ve diğer malzemeler ilave edilerek hamur yoğurulur.

Kuru mayalar ise toz halinde paketlenmiş mayalardır. Çok kullanımlık ya da tek kullanımlık olarak marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Mayalı hamur tariflerinde 1-1,5 yemek kaşığı maya ölçüsü yeterli olmaktadır. Yine kuru maya su ya da süt ile eritilerek ya da direkt olarak diğer malzemeler ile kullanılabilir.

Hamur mayalama işlemi su ya da süt kullanılarak yapılır. Süt kullanılarak mayalanan hamurlar hem daha besleyici hem de daha lezzetli olur. Hamur mayalarken kullanılan suyun ya da sütün el yakmayacak şekilde sıcak olması gerekir. Hamurun güzel mayalanması için toz şeker kullanılmalıdır.

Hamur mayalamak için çukur bir kabın içine ılık su ya da süt ilave edilir.
Ardından maya ve toz şeker ilave edilerek maya sıvının içinde eritilir. Bu şekilde 5-10 dakika kadar bekletildikten sonra diğer malzemeler eklenerek yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. Hazırlanan hamurun üzeri kapatılarak 1 saate yakın mayalanması bekletilir. Ardından hazır hale gelen hamura istenilen şekil verilerek pişirilir.

Mayasız Hamur Nasıl Yapılır?


Hamur mayalanmak için öncelikle kullanılacak unun kalitesi çok iyi olmalıdır. Ayrıca un elenerek kullanılmalıdır. Elekten geçirilen un geniş bir yoğurma kabına alınarak ortası havuz şeklinde açılır. Üzerine tuz, sıvı yağ, tercihe göre yumurta ve el yakmayacak şekilde sıcak su ilave edilerek hamur yoğurulur. Tercihen mayasız hamurlarda yoğurtta kullanılabilir. Yapılacak hamur işine göre hamurun kıvamı yumuşak ya da sert olabilir. Hamur ne kadar fazla yoğurulursa sonuç o kadar mükemmel olur. Hamur yoğurulduktan sonra üzeri nemli bir bez ile kapatılarak dinlendirilmelidir. Nemli bez hamurun kabuk bağlamasını önler.

Hamur Çeşitleri


Hamur çeşitleri haşlanama ve katmerli hamurlar olmak üzere ikiye ayrılır. Haşlama hamurlar oldukça sert ve özlü olmalıdır. Haşlama hamurlar;
Mantı, Su böreği, Makarna-erişte hamurlarıdır.

Katmerli Hamurlar

Katmerli hamurlar sıvı yağ ve katı yağ kullanılarak hazırlanan hamur çeşitleridir. Katmerli hamur daha çok börek yapımında kullanılır.

Hamur Hazırlama Teknikleri

Hamur işleri iki teknik ile hazırlanmaktadır. Bu teknikler yumuşak hamur ve sert hamur olarak ikiye ayrılır.

Yumuşak Hamurlar

Yumuşak hamurlar çırpılarak hazırlanan hamurlardır. Kek ve krep hamuru yumuşak hamurlara örnek olarak verilebilir.

Sert Hamurlar

Sert hamurlarda hamurun ne kadar sert olacağı hazırlanacak hamur işine göre farklılık gösterebilir. Örneği mayalı hamurlar kulak memesi yumuşaklığında olur. Erişte hamuru ise oldukça sert ve özlü olmalıdır.
21.01.2024 14:01:15
Hamur ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hamur"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024