Hamur Nasıl Yapılır

Hamur Nasıl Yapılır, Ekmek yapımından hamur işlerine kadar birçok ramazan pidesi, börek, kek, lokma, mantı ve daha sayamadığımız onlarca çeşitli hamur işleri için kullandığımız hamuru, evinizde kolayca yapabilirsiniz. Hamur yoğurma, hiç de zor olmayan seçilen yöntem ile mayalı hamur veya mayasız hamura özellik katarak malzemeleri hazırlarken, yoğurma, dinlendirme, şekillendirme ve pişirme gibi beş ana kuraldan oluşur.
Kuru maya ile yapılan hamur ile yaş maya ile yapılan hamur arasında, yapılan işlemler gereği çok az bir farkı vardır. Bu farklar, verilen tarifte kuru mayanın iki katı kadar yaş maya kullanmak gerekmektedir. Yaş maya doğrudan elle un üzerine ufalanarak kullanılacağı gibi, bir miktar ılık su içerisinde eritilerek de kullanılabilir. Mutfaklarımızda hazırlayacağımız hamur, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidirler. Bu hamur, genel maksat için kullanıma uygundur. Hamur işleri, yemek tariflerinden kolay bir şekilde hazırladığımız pasta tariflerimizin ardından şimdide hamur nasıl yapılır, tarifine hanımlarla başlayalım.

Hamur Nasıl Yapılır?


Nasıl Yapılır?


İlk önce Malzemelerimizden başlayalım. 3 su bardağı un, 1 adet yumurta, 1 paket kabartma tozu, 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 silme tatlı kaşığı tuz, Sıvıyağ (Kızartmak için) İlk önce unumuzu yoğurma kabımıza alalım. İçine bir paket kabartma tozunu dökelim. Ortasını açıp havuz yapalım. Ardından yumurtayı kıralım. Sonra tuzu ve yoğurdunu ekleyelim.
Önce yumurtayı ve yoğurdu parmak uçlarımız ile hafif hafif karıştıralım. Kenarda kalan unları da alıp hamurumuzu yoğuralım. Çok sert olmayan bir hamur elde etmiş olacağız. Hamurumuzu sonra hafif unlu tezgâhın üzerinde bir merdane yardımı ile bir veya iki santim kalınlığında açalım. Kabarması için bu gereklidir. Hamur ince olmamalıdır. Hamurumuzu yoğurduktan sonra üzerini bir bezle örtüp 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. İstediğiniz şekli vererek, hamur işlerinize devam edebilirsiniz.

Yaş Maya ile Mayalı Hamur Nasıl Yapılır?


Mayalı Hamurların Kullanıldığı Yerler
  • Ekmeklerde ve çeşitlerinde kullanılır. Un, tuz, su ve mayadan oluşur.
  • Sandviç ekmeklerinin, poğaça ve pidelerin hazırlanmasında kullanılır.
  • Baba ve savarin tatlılarında kullanılır.
Aşama Aşama Anlatalım

Öncelikle uygulayacağınız tarifin malzemeleri un, su ya da süt, yağ, şeker, yumurta vb. Ölçüp hazırlayalım. Unun ortasını havuz şeklinde açalım, kullanılacağımız yaş mayamızı ufalayarak veya bir miktar ılık su içerisinde eritip ilave edelim. Daha sonra diğer eklenecek malzemeleri de ekleyip, hamuru kuru kıvama getirene dek kabımızın kenarıyla ayrılana kadar elimizle ya da mikserle yoğuralım. Hazırladığımız hamuru üzerini örtüp ılık bir yere kabarması için dinlenmeye bırakalım. Bekleme süresi hamurumuz iki katına kadar büyüklüğe gelene kadar olacak. Bu sürede sıcaklığı ile doğru orantılı olarak 15 ila 60 dakika arasında değişme yapar. Bu hamurumuzun dinlediği yer ne kadar sıcaksa, mayalanma süresi o kadar kısalır.

Mayalanma işlemi, olup olmadığını anlayabilmek için hamurumuza parmağımızla bastırıp, kısa zamanda hamurumuz eski haline geliyorsa mayalanma işlemi bitmemiş demektir. Şayet parmak izimiz aynı şekilde kaldıysa hamurumuzun mayalanması bitmiş demektir. Yaptığımız tariflerde belirtildiği şekilde hamurumuza şekil verebiliriz. Eğer iç malzemeli olarak yapmak isterseniz reçel, peynir vb. Koyabiliriz. Yaklaşık 45 dakika da ikinci mayalanma için sıcak bir yerde bekletelim. En son olarak, yapacağımız hamur işi türüne göre, tarifte belirtilen fırın sıcaklığında ve sürede pişirilecektir. Her şey, dilekleriniz doğrultusunda gerçekleşsin. Gönlünüzce olsun.

Afiyet olsun.
20.01.2024 04:50:05
Hamur Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hamur Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024