Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiyeceklerindendir. Hamur işleri hazırlanış şekillerine göre sınıflara ayrılır. Hamur işlerine birkaç örnek vermek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz;

Mayalı hamur işleri: Sandviç, pizza, paskalya, çöreği, el açması börekler, poğaça olarak sıralanabilir.
Dilerseniz Mayalı hamur işlerine örnek olarak basit bir poğaça tarifine hep beraber göz atalım.

Peynirli Çiçek poğaça


Peynirli Çiçek Poğaça Malzemeleri

  • 1 su bardağı süt + 1 su bardağı su (Ilık)
  • 2 adet yumurta (Sarısı poğaçaların üzeri için)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Tuz ve aldığı kadar un

İçi için

  • Beyaz peynir
  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
Peynirli Çiçek Poğaça Nasıl Yapılır?

Derin bir yoğurma kabına ılık süt, toz şeker ve mayayı ilave ederek elinizle iyice karıştırın. Bu şekilde 5 dakika kadar bekletin. Beş dakika sonunda yoğurma kabına diğer malzemeleri ilave ederek yumuşak kıvamda bir hamur yoğurun. Hamuru mayalanması için yarım saat kadar bekletin. Bu arada peynirli harcı hazırlayın. Peyniri çatal ile iyice ezdikten sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz ilave edin ve iyice karıştırın.

Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak avuç içinde yuvarlayın.
Yuvarladığınız hamurları elinizle biraz açarak içine peynirli harçtan ilave ederek tekrar yuvarlayın, üzerine elinizle bastırarak poğaçaları genişletin. Poğaçaların orta tarafına zarar vermeden, ortadan başlayarak 7 parçaya kesin. Kestiğiniz her bir parçayı aynı yöne doğru çevirin, peynirli tarafın görünmesi gerekir.

Poğaçaları tezgâhta keserek, şekil verme işlemini pişireceğiniz tepsinin içinde gerçekleştirin. Hazırladığınız poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve 200 derecelik önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Özlü Hamur İşleri: Özlü hamur işleri maya kullanmadan yapılan hamurlardır. Özlü hamurlara örnek olarak erişte ve mantı verilebilir.

Erişte

Erişte Malzemeleri
  • 3 tane yumurta
  • 2 su bardağı su
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 8-9 su bardağı su
Erişte Nasıl Yapılır?

Geniş bir karıştırma kabına yumurtaları teker teker kırın. Üzerine tuz ve suyu ekleyerek karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra unu ilave ederek katı kıvamda bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru yarım saat kadar dinlendirdikten sonra portakal büyüklüğünde parçalar alarak beze oluşturun. Her bir bezeyi unladığınız tezgâhta mantı hamurundan biraz kalın olacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı kuruması için temiz bir örtünün üzerine serin. Tüm hamurları açıp kuruttuktan sonra, açtığınız ilk yufkanın üzerini hafif unlayın. 2'şer parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Her bir şeridi kibrit çöpü kalınlığında keserek tekrar temiz bir örtünün üzerine, birbirine yapışmayacak şekilde sererek iyice kurutun.

Kek: Kek yine hamur işlerine örnek olarak verilebilir. Özellikle acil durumlarda, çat kapı gelen misafirleriniz için kolaylıkla hazırlayabileceğiniz basit bir kek tarifi nasıl yapılıyor, gelin hep beraber bakalım.

Sade Kek

Sade Kek Malzemeleri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardak toz şeker
  • 3 su bardağı un
  • 3 tane yumurta
  • 1 tane kabartma tozu
  • 1 su bardak yoğurt
Sade Kek Nasıl Yapılır?

Karıştırma kabınıza toz şeker ve yumurtayı ekleyerek köpük, köpük oluncaya kadar çırpın. Ardından sıvı yağ ve yoğurdu ilave ederek tekrar çırpın. İyi çırptığınızdan emin olduktan sonra diğer malzemeleri ilave edin. Unu azar azar ekleyin ve kaşık yardımı ile karıştırın.

Kek kalıbınızı katı yağ ile iyice yağladıktan sonra her tarafını kapatacak şekilde un serpin. Unun fazlalığını silkeleyin. Hazırladığınız kek hamurunu kalıba eşit şekilde dökerek 180 derecelik fırında pişirin. Keki fırından almadan pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen keki servis tabağına ters çevirerek çıkartın. Kek servis için hazır afiyet olsun.
19.01.2024 22:53:58
Hamur İşleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur İşleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Hamur İşleri"
Bu fotoğrafta görülen yemeğin adı ne acaba?
Asli . 15.11.2015

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır, Ekmek kadayıfı güzel yurdumuzda hemen hemen herkesin çok sevdiğinden emin olduğumuz ve de genellikle hazır alınıp t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024