Hamur Açma

Hamur açma, evde hazırlayacağınız hamurla nasıl yufka açacağınızı gözünüzde büyütmemeniz gerekir. Eğer bazı püf noktalarına dikkat ederseniz, sizlerde evde yapılmış nefis atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Hamurunuzu uygun ölçülerdeki malzemelerle hazırladıktan sonra bir süre dinlendirmenizi tavsiye ederiz. Eğer hazırsanız hamurumuzu açmaya başlayalım.

Hamurun hazırlanma aşaması


Hazırlamış olduğunuz hamurdan yumurtadan daha büyükçe bir parça kopararak alın. Bunu elinizle yuvarlayın. Tezgâhın üstüne koyun. Hamurun hem üzerine ve altına un serpin ve elinizle bastırın.

Hazırlamış olduğunuz hamurun kıvamı sertse bu ilk aşamada merdane kullanın. Hamurunuz yumuşak bir kıvamdaysa oklava kullanın. Hamurla açılan yufkada en fazla yapılan hata oklavanın yanlış tutulmasıdır. Çoğunlukla oklava düz bir şekilde tutulmakta ve bu şekilde ileriye doğru bastırılmaktadır. Daha sonra hamur ters şekilde çevrilmekte ve aynı işlem yapılmaktadır. Bu şekilde açmaya çalışırsanız hamurunuz yuvarlak bir şekilde olmaz. Peki yufkanızın yuvarlak olması için ne yapmanız gerekir. Kullandığınız merdane ya da oklavayı hamurun üzerine yan olarak koymalısınız. Sol elinizle ileriye doğru baskı yaparken, sağ elinizle hamuru kendinize doğru çekmelisiniz. Bu hareket sayesinde hamurun yavaş şekilde dönmesini sağlarsınız. Fakat bunu yaparken aşırı güçle hamuru bastırmayın. Bu şekilde hamuru döndüremezsiniz. Unutmamanız gereken şeyde, bu aşamada yufkanızın şekli nasıl olursa, açtıktan sonra da aynı şekilde olacaktır.
Yani şekli bozuk olursa, sonuna kadar bunu düzeltemezsiniz.

Hamurun açılma aşaması


Hamurun ilk aşamasında hamuru büyük bir tabak haline getirdiyseniz, hamuru açmanın bu bölümünü başarmış olursunuz. Şimdi hamurun üzerine bir avuç kadar un serpin ve her tarafına yayın. Fakat hazırladığınız hamur sertse, fazla miktarda un serpmeniz gerekmez. Oklavanızı yine hamurun yan tarafına koyarak yufkayı üzerine dolayın. Oklavanızı kendinize doğru çevirerek, ileriye doğru hafif baskı uygulayıp yufkayı ittirin. Bu sayede hamurunuzu büyütmeye başlayacaksınız. İleriye doğru ittirdiğiniz oklavayı bu sefer kendinize doğru hafifçe bastırarak çekin. Yaptığınız her işlemde oklavaya hamurunuzu aynı yerden dolayın. Daha önce yaptığınız işlemi tekrarlayın. Açtığınız hamur mantı hamuru gibi sertse, yufkanızı oklavaya doladıktan sonra elinizle yufkanın orta tarafından dışarıya doğru bastırarak, yufkanızın büyümesini sağlayabilirsiniz. Yumuşak kıvamlı hamurla açtığınız yufkayı daha kolay büyütebilirsiniz.

Hamur açmanın püf noktaları nelerdir?

  • Yufkayı açmak için mutlaka kaliteli ve düzgün bir oklavanız olmalıdır. Oklavanızda olacak en küçük bir eğrilik yufkanın düzgün açılmasını engeller.
  • İçinde tuz olan hamur açarken kendisini daha kolay salar ve bunun için rahat açılmaz.
  • Merdane kullanarak yufka açamazsınız. Mutlaka bir oklavaya ihtiyacınız vardır.
20.01.2024 12:40:52
Hamur Açma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Açma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hamur Açma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024