Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir, geri kalan küçük bir kısımda ise gözleme kızartılmaktadır. Fakat tarifte bu kadar önemli bir yeri olması göz korkutmamalı. Çünkü; gözleme hamuru hazırlamanın diğer hamur çeşitlerinden neredeyse hiçbir farkı yoktur ve bazı püf noktalara dikkat edildiği sürece son derece basittir.
Bu yüzden; hamur açma konusunda tecrübeli olup da ilk defa gözleme hamuru açacak olanlar fazla zorlanmayacaklardır. Yıllardır gözle hamuru açıp pişirenlerin ise muhtemelen bu tarife bakmaya ihtiyaçları bile yoktur. Yazının devamında; ilk defa deneyecek olanlar veya tarifini iyileştirmek isteyenler için gözleme hamurunun adım adım tarifi ve gözleme hamuru için gerekli malzemeler yazılmıştır.

Gözleme hamuru için gerekli malzemeler

  • Su
  • Süt
  • Maya
  • Un
  • Şeker
NOT: Malzemelerin net miktarlar şekilde verilmemiş olmasının sebebi; kullanılacak miktarın maya çeşidine göre değişebilmesi ve karışımın biraz göz kararı oluşturulmasıdır. Zaten; marketlerden alınan hazır mayaların üzerinde birim başına kullanılması gereken malzeme miktarları da yazmaktadır.

Gözleme hamuru nasıl yapılır?

  • Gözleme hamurunun yapımına başlamadan önce yoğurmak için uygun bir kabın önceden temin edilmesi gereklidir. Bu kap içerisinde tüm malzemeler uygun miktarlarda ve uygun sıralarda karıştırılarak gözleme hamuru elde edilecektir.
    Ayrıca; gözleme hamuru için tüm adımlar boyunca geçerli üç kural vardır: sıvı kıvam, yoğurma ve sıcaklık. Sıvı kıvam; gözleme hamuruna un eklenişine kadar geçerlidir. Su-süt karışımıyla bu kıvam elde edilerek maya bakterilerine uygun ortam sağlanmakta ve sonrasında bakteriler besin olarak şekeri kullanarak gözleme hamuru yapımına başlamaktadır. Yoğurma işlemi ise maya bakterilerinin verimli çalışması için önemlidir. Yoğrulan gözleme hamurunun iç kesimleri daha iyi hava alacak; böylece maya bakterilerinin yarattıkları reaksiyonlar da daha hızlı gerçekleşecektir. Sıcaklık da gözleme hamurunun düşük sıcaklıklara düşmemesiyle alakalıdır. Yani; süt-su gibi sıvı malzemeler kesinlikle buzdolabında bekletildiği gibi kullanılmamalıdır. Çünkü; maya bakterileri soğuk ortamda mayalama reaksiyonlarını gerçekleştiremezler. Su ve sütün insan tenine soğuk hissi vermeyecek kadar ılımış olması yeterlidir. Ayrıca; gözleme hamurunun hazırlanacağı kap kesinlikle metal bir tencere, vs. Tarzda olmamalıdır. İlk aşamalarda gözleme hamuru sıvı kıvamdayken kullanılacak kaşık da kesinlikle metal olmamalıdır. Çünkü metal; maya bakterilerinin yaratacağı reaksiyonları olumsuz yönde etkileyecektir. Gözleme hamurunun bozulmasına bile sebep olabilir.
  • Yukarıdaki püf noktalar sürekli göz önünde olmak kaydıyla gözleme hamuru yapımına başlanır. Kabın içerisine ilk olarak belirlenen miktarlarda su ve süt eklenir. Su ile süt yeterince karışıp homojen bir hal aldıktan sonra ise belirlenen miktarda şeker aynı kabın içerisine boca edilir. Şeker; aslında elde edilecek gözleme hamuru için gerekli değildir. Fakat mayalama işlemini gerçekleştirecek bakteriler; bu şekeri besin olarak kullanmak zorundadır. Şeker de su-süy karışımının içinde iyice eritildikten sonra yeterli miktarda maya da karışımın içine eklenir. Burada kullanılacak maya çeşidi tamamen tercihe bağlıdır. Bazı kişiler daha lezzetli olduğu gerekçesiyle yaş maya kullanır. Yaş mayalar marketlerde küçük dörtlü paketler halinde satılan küçük mayalardır. Daha iyi tarif elde edilmesine rağmen yaş mayanın kötü bir yanı; soğuk ortamdan uzaklaştırıldığında derhal bozulması ve kullanılamaz hale gelmesidir. Bu dezavantajından dolayı baz kişiler de kuru maya kullanır. Kuru maya; yaş mayaya göre daha dayanıklıdır ve ilk defa gözleme hamuru hazırlayacak kişilerin de kuru maya kullanması daha makuldür. Kuru maya; kutunu içerisinde toz kıvamında bulunur.
  • Maya da eklenip bir tahta kaşık yardımıyla karıştırıldıktan sonra sıra unun eklenmesine gelmiştir. Unun eklenmesiyle beraber gözleme hamuru katı kıvama geçmeye başlayacak; yani yoğurmaya uygun bir hal alacaktır. İlk olarak; gerekenden biraz daha az miktarda un kabın içerisine boca edilir. Bu unun gözleme hamuruna yedirilip karışımın katılaştırılmasıyla birlikte; geri kalan un da azar azar eklenerek yoğrulmaya devam edilir ve gözleme hamuru için gerekli kıvamı buluncaya kadar bu işlem sürdürülür.
  • Unun yoğrulmasıyla beraber istenen gözleme hamuru neredeyse elde edilmiştir. Son bir adım olarak; kap içerisindeki gözleme hamuru üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan bir poşet, folyo, vs. Gereç ile hava almayacak şekilde kapatılır ve sıcak ortamda mayalanmaya bırakılır. Burada; kapalı ve sıcak yerde kendilerine besin üreten maya bakterileri sayesinde gözleme hamuru da hızlıca hazır olacaktır.
  • Kapalı ortamda yeterince bekletilen gözleme hamuru kaptan alınır ve gerekli talimatlara göre gözleme tarifine başlanır.

19.01.2024 15:52:47
Gözleme Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gözleme Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Gözleme Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır, Ekmek kadayıfı güzel yurdumuzda hemen hemen herkesin çok sevdiğinden emin olduğumuz ve de genellikle hazır alınıp t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024