Ev Ekmeği

Ekmek; çeşitli tahıl unundan yapılmış hamurun ateşte, saç üzerinde, tandırda fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan yiyecektir. Pişirme tarzına göre ekmekler ikiye ayrılır.
  • Ev ekmeği
  • Fırın ekmeği
Ev ekmeği, hamuru evlerde elle yoğrulan saçta, tandırda veya ilkel fırınlarda pişirilen ekmeklerdir. Saçta pişirilen ekmeğe bazlama ya da yufka denir.
Tandır ekmeğinin en yaygın şekli ise pide olur. Ev fırınlarında ise daha çok somun ekmek yapılır.

Ekmeğin medeniyetle birlikte ilk defa Uzak Doğu'da ortaya çıktığı söylenebilir. Ekmeğin yapımı Mısır'da çok eski tarihlerden beri biliniyordu. İlk zamanlarda ekmek pişirmek için kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyordu. Daha sonraki dönemlerde ocakların üzerine konulan ızgaralar kullanılmaya başlandı. Bundan sonra da tuğla ve topraktan yapılmış küçük fırınlar bulundu.

Evde ekmek yapımı son dönemlerde oldukça yaygınlaşmıştır. Ekmek makinelerinin bulunması ile ekmek yapmak daha da kolaylaştığı için herkes kolaylıkla evde ekmeğini yapabilmiştir. Bu ekmekler hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır. Ortalama büyüklükteki bir dilim ev ekmeği 106 kalori değerindedir.

Ev Ekmeği Malzemeleri (1 büyükçe somon için)

  • 3 su bardağı organik beyaz un
  • 1/4 su bardağı organik ev mayası
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık içme suyu

Ev ekmeği elde nasıl yapılır?


Organik maya derken bir önceki ekmek yaptığımız hamurdan bir parça ayırıp buzdolabında saklayarak bunu bir sonraki ekmek yapımında maya olarak kullanabiliriz.
Bu organik mayamızı ekmek yapacağımız zaman buzdolabından çıkarıp yarım saat bekleyerek oda sıcaklığına gelmesi sağlanır. Bekleme esnasında üzerinde sıvı birikmiş olursa bu maya ile iyice karıştırılır. Eğer elle yapacak olursak mayayı, unu, tuz ve ılık suyu derin bir kabın içine koyup iyice yoğuralım. Ekmek hamuru yumuşak ve yapışkan bir kıvamda olacaktır. Mikser ile karıştıracak olursak mikserin uygun aparatı takılarak hamur yoğurma kabına maya, un, tuz ve ılık su koyularak yaklaşık beş dakika karıştırılarak yumuşak ve yapışkan bir hamur yapılır. Hamurun üzeri kapatılarak yaklaşık 5-6 saat kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Bu süre sonunda hamur yaklaşık iki misli kabarmış olur. Hamur unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde veya düz bir zeminde iki elle yuvarlanarak büyük bir beze haline getirilir. Unlanmış fırın tepsisine yerleştirilip yaklaşık iki saat daha ikici bir mayalanma olan tepsi mayası için bekletilir. Ekmek mayalanınca üzerine keskin bir bıçakla birbirine paralel iki cm. Derinliğinde iki çizik atılır. Üzerine un serpilerek önceden ısıtılmış fırına koyulur. 230 derece fırında yaklaşık yarım saatte üzeri kızarınca pişmiş olur. Ev ekmeğimiz hazırdır, afiyet olsun.

Ev Ekmeğinin Makinede Nasıl Yapılır?


Eğer ekşi maya buzdolabından çıktıysa yarım saat oda sıcaklığında bekletilir. Üzerinde sıvı birikmesi olduysa bu maya ile iyice karıştırılır. Makinenin ekmek pişirme haznesi mutfak tezgâhının üzerinde hazırlanarak pervanesi takılır. Makinenin uygun kap ve kaşık ölçüleri kullanılarak hazneye ilk olarak maya ve su koyulur. Un bir kaşıkla serpilerek tuz da ilave edilir. Hazne makineye yerleştirilip kapağı kapatılır. Program seçilerek makine çalıştırılır. Programın çalışmasından beş dakika sonra kapak açılarak bir kaşıkla karışmayan malzeme varsa düzeltilip kapak kapatılır. Hamur yumuşak olmalıdır kontrol edilerek kuru ve sert hamur olduysa su ilave edilebilir veya gerekirse un ilave edilir. Yoğurma programı bittikten sonra yaklaşık dört saat kadar makinenin haznesinde mayalanması için bekletilir. Ekmek pişirme programı seçilerek makine tekrar çalıştırılır. Pişme sinyalinden beş dakika sonra makineden çıkartılıp bir bıçak yardımı ile kenarlarından ayrılıp soğutma teli veya ızgara üzerine alınır. Yaklaşık yarım saat soğuması için bekletilip kesilebilir. Makinede ev ekmeği servise hazırdır, afiyet olsun.
19.01.2024 15:54:42
Ev Ekmeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ev Ekmeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ev Ekmeği"
Ev ekmeği denilince, hep aklıma eskiden odun ateşinde annelerimizin, ninelerimizin ev de yaptıkları ekmekleridir.
Dürriye . 19.02.2014

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024