Elmalı Kurabiye Hamuru
Elmalı kurabiye hamuru; adı üzerinde, biraz daha dar kapsamlı ve spesifik bir tarifte kullanılmak üzere hazırlanan hamur çeşididir. Elmalı kurabiye hamurunun içerik olarak diğer çeşitlerden farklı yoktur. Yani asıl farklılığı; elmalı kurabiye hamurunu hazırladıktan sonra eklenen elma, vs. Aromalarda meydana çıkmaktadır. Bu yüzden; ilk aşama olan hamur hazırlamayı biraz tecrübeli olan herkes rahatça uygulayacaktır.
Fakat; ilk defa deneyecek olanlar bir rehber ve temel olması adına; aşağıda elmalı kurabiye hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım tarifin uygulanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Elmalı kurabiye hamuru için gerekli malzemeler- 3 tatlı kaşığı yoğurt
- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- Yeterli miktarda un
- 200-250 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1,5 çay bardağı şeker
Elmalı kurabiye hamuru nasıl yapılır?- Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra birtakım ön hazırlıkların yapılması, yani malzemeler ve ortamın elmalı kurabiye hamuru hazırlamak için uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle kullanılacak olan un mutlaka elenmeli ve topak topak olma durumundan kurtarılmalıdır. Eğer un paketten çıktığı gibi öylece kullanılırsa; elmalı kurabiye hamuru istenen kıvamda olmayacak, dolayısıyla da beklenen tarif elde edilemeyecektir. Ayrıca margarin de oda sıcaklığında olmalı; kesinlikle dolaptan alındığı gibi soğuk bir vaziyetteyken kullanılmamalıdır.
Yoğurdun da biraz ılık olmasına fayda vardır. Son olarak malzemeleri karıştırıp elmalı kurabiye hamuru hazırlamak üzere uygun bir plastik kap ile lazım olma ihtimaline karşı tahta bir kaşığın da hazır edilmesi gerekir.
- Hazırlıklar tamamlandıktan sonra elmalı kurabiye hamuru yapımına başlanabilir. Tarifin bu kısmı çok kolaydır. Her hamur tarifinde olduğu gibi; elmalı kurabiye hamuru da malzemelerin sırayla karıştırılması ve yoğrulması ile oluşacaktır. Yoğurma kabına ilk olarak 3 tatlı kaşığı ılıtılmış yoğurt, 1 yumurta ile konur ve tahta kaşık yardımıyla iyice özleşmeleri sağlanır. Bu iki malzeme yeterince karıştıktan sonra sırayla tereyağı, sıvı yağ ve şeker de eklenir; aynı şekilde tahta kaşıkla karıştırılıp iyice karışıma yedirilir.
- Kaptaki malzemeler bu şekilde hazırlandıktan sonra sıra elmalı kurabiye hamuruna kıvam verecek olan kısma gelmiştir. Bilindiği gibi un, hamur malzemelerini katılaştırır ve bir araya getirir. Bunun için; kullanılacak olan un, kabartma tozuyla beraber elekte geçirilir ve iyice toz haline getirilir. Yeterince elenip topak topak olmaktan kurtarılan un, artık elmalı kurabiye hamuru için kullanılabilir.
- Daha önce kapta karıştırılmış olan malzemelere bu un-kabartma tozu karışımı azar azar eklenir. Başlarda sıvımsı bir kıvam elde edilecek fakat zamanla un ekledikçe ve yoğurmaya devam ettikçe elmalı kurabiye hamuru katışalıp kulak memesi kıvamına gelecektir. İşte bu kıvam bulunduktan sonra; elmalı kurabiye hamuru, içinde bulunduğu kabın üzeri bir örtü ile kapatılarak kapalı ortamda bırakılır ve yarım saat kadar bekletilir. Yarım saat bekleyip yeterince dinlendirilen elmalı kurabiye hamuru, bundan sonraki aşamalarda kurabiyeyi hazırlamak üzere kullanılır.
21.01.2024 10:26:21
Elmalı Kurabiye Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Elmalı Kurabiye Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|