Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır, Ekmek kadayıfı güzel yurdumuzda hemen hemen herkesin çok sevdiğinden emin olduğumuz ve de genellikle hazır alınıp tüketilen Kaymaklı Ekmek Kadayıfı'nı evde yapalım istedik, sevgili hanımlar. En çok Hatay yöresinde yapılır. Anadolu'da her yerde çok yapılan bir tatlıdır. Ekmek kadayıfı bir tatlı olmasına karşın en sevilen şerbetli tatlılardan biri.
Ekmek kadayıfı'nı hazırlaması son derece kolay bir tatlı türüdür. Bugün ki iftar sonrası menümüz yine her zaman ki gibi harika. Bugün size iftardan sonra sevdiklerinizle yemeniz için ekmek kadayıfının tarifini sunuyoruz. Bu eşsiz tatlıyı. Buyurun bakalım sevgili hanımlar.
Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?
Malzemeleri
- 10 gram yaş maya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı süt
- 1 yumurta
- 250 gram un
Islatmak için
- 1 su bardağı pekmez
- 2,5 su bardağı ılık su
Şerbetlemesi
4 su bardağı toz şeker, 5 su bardağı iki damla limon suyu, hazırlanışı, toz şekerin yarısını kaynatacağınız tencereye alıp kısık ateşte rengi değişene kadar bekleyelim. Kesinlikle yakmadan olacak. İstediğimiz renge gelince, yavaş yavaş suyunu ve kalan toz şekeri ekleyelim.
Üzerine
Kaymak, krema veya dondurma koyarak servis yapabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
İlk olarak fırınımızı 200 C derecede ısıtalım.
Yoğurma kabımızın içine, sütümüz ılık olacak şekilde toz şekerimizi ve mayamızı eritelim. İçerisine diğer malzemelerimizi de ilave edip hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hamur miktarı gözünüze az gelebilir ama bir tepsi oluyor. Bir öneri olarak, hamuru ikiye bölüp pişirilebilir, birini şerbetleyip hemen kullanılabilir, diğerini de sarıp sarmalar saklarsınız. Hazırladığımız hamurumuzu 30 cm çapında bir alüminyum tepsi kullanılabilir, pişirmek için, böylece kalın olur. Daha ince olmasını isterseniz, daha büyük tepside yapılabilir. Hamurumuzu, tepsimize göre merdanemizle açalım. Yağladığımız tepsimize yerleştirip, mayalanması için 1 saat bekleyelim. Mayası olan hamurumuzun altı ve üstü iyice nar gibi kızarana dek önceden ısıttığımız fırınımızda pişirelim. Piştikten sonra bu hamurumuzu iyice soğumaya ve kurumaya bırakalım. Eğer bir gün bekletirseniz çok daha güzel sonuç alabilirsiniz. Ertesi günü hamurumuzu daha büyük bir tepsiye alıp, hamurumuzun üzerini şerbetleyelim. Bu şerbetlediğimiz karışımımızın kabarması için bir süre bekleyelim. Şerbetleme esnasında kendi ebadından daha büyük bir tepsiye yerleştirmemiz gerekir. Suyu ve şerbeti içince büyüyecek. Dinlenen Ekmek kadayıf hamurumuzu dilimleyip ve tabii ki, kaymak eşliğinde servise hazır hale gelmiştir.
Afiyet olsun.