Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hazırlamış olduğunuz hamur ile farklı tatlar yaratabilmeniz de mümkündür. Dilerseniz bu hamuru sıvı yağ ile kızartıp yanında kahvaltılıklar ile doyurucu bir menü hazırlamanız bile mümkündür.
Özellikle zeytin, peynir, domates, salata ve marmelat gibi yiyeceklerin yanında oldukça leziz olarak tüketilebilmesi mümkündür. Dilerseniz bu hamuru daha farklı şekillerde de kullanabilirsiniz. İçine peynir koyarak kızartmak ya da ıspanak koyarak kızartmanız da mümkündür. Böylece çeşitli tarifler hazırlayabilirsiniz.

Ekmek Hamuru Malzemeleri

  • 1/2 kilo un
  • 300 ml oda sıcaklığındaki içme suyu
  • 1/2 paketten biraz daha az yaş maya ya da 9 gr kuru maya
  • 12 gr tuz

Ekmek Hamuru Nasıl Yapılır?


Unumuzu elekten geçirerek derince bir yoğurma kabına alıyoruz. Suyumuzun içine yaş mayayı ezerek koyuyoruz. Birkaç dakika çırparak birbirlerine karışmasını sağlayın. Eğer kuru maya kullanacaksanız direk unun içine mayayı koyabilirsiniz. Daha sonra una tuzu ekleyin. Eğer kuru maya kullanmaya karar verdiyseniz öncelikle maya ile unun karışmasını sağlayın ki tuz ile kuru maya birbirine temas etmesin. Kuru maya ile tuzu birbirine yaklaştırmama sebebi ise tuzun mayayı öldürecek olmasıdır. Tuz eklediğiniz unun ortasını açarak mayalı suyu koyun.
Kuru maya kullandıysanız saf ılık içme suyunu yine aynı şekilde unun ortasını açarak koyun. Suyun dibinde kalan mayayı da hamur karıştırma kabınıza almayı unutmayın.

Tüm malzemeleri koyduktan sonra önce karıştırma kabınızda tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın. Daha sonra ister tahta üzerinde ister mermer üzerine alarak burada 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuzun kıvama gelip gelmediğinin anlaşılabilmesi için yuvarlak hale getirdiğiniz hamurun üzerine hafifçe parmağınızı dik olmayacak şekilde bastırın. Eğer hamurunuz hemen eski haline dönüyorsa kıvamı olmuş demektir. Bundan sonra yapmanız gereken hamurunuzun 1 ya da 2 saat boyunca dinlenmesini sağlamaktır. Hamurunuz yeterince ılık bir ortamda dinlenirse daha iyi olacaktır. Soğuk yerlerde ya da pencere kenarı gibi hava alan yerlerde hamurunuzu dinlenmeye bırakırsanız istediğiniz gibi mayalanması söz konusu olmayacaktır.

Hamurunuz dinlendikten sonra kullanmadan evvel elinizi unlayıp tekrar biraz yoğurmanız faydalı olacaktır. Çünkü böylece hamurunuzun her tarafının eşit şekilde mayalanması sağlanacaktır. Daha sonra dilerseniz fırına atıp ekmek olarak pişirmeniz, dilerseniz yağda kızartmanız ya da başka şekillerde kullanabilmeniz mümkündür.

Afiyet olsun.
21.01.2024 02:21:48
Ekmek Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ekmek Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ekmek Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır, Ekmek kadayıfı güzel yurdumuzda hemen hemen herkesin çok sevdiğinden emin olduğumuz ve de genellikle hazır alınıp t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024