Çiğ Börek Hamuru
Çiğ börek hamuru; hazırlaması son derece basit ve tarifin sonuna kadar devam edildiğinde epey leziz bir böreğin elde edildiği hamur çeşididir. Diğer hamur çeşitlerinden farklı olarak çiğ börek hamurunda sirke de kullanılır. Ayrıca; marketlerden hazır olarak alınan mayaların da kullanılmasına gerek yoktur. İlk defa deneyeceklere bir rehber olması adına; aşağıda çiğ börek hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım çiğ börek hamurunun hazırlanışı yazılmıştır.
Kolay gelsin.
Çiğ börek hamuru için gerekli malzemeler- 2 yemek kaşığı sirke
- 2 çay kaşığı tuz
- Yarım kiloun
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta
Çiğ börek hamuru nasıl yapılır?- Çiğ börek hamuru yapımına geçmeden önce birtakım ön hazırlıkların yapılarak; malzemelerin ve ortamın çiğ börek hamuru hazırlamaya uygun bir hale sokulması gereklidir. Malzemeler arasından öncelikle un hazırlanmalıdır. Bunun için; yarım kilo un kullanılmadan önce mutlaka elekten geçirilmeli ve çiğ börek hamuru için uygun kıvama getirilmelidir. Un; kesinlikle paketten çıkarıldığı gibi kullanılmamalıdır. Unun yanı sıra 1 su bardağı suyun da uygun sıcaklığa getirilmesi gereklidir. Şurası kesindir ki; soğuk su, çiğ börek hamuruna bir katkı sağlamayacaktır. Bu yüzden; kullanılacak olan suyun sıcaklığı; oda sıcaklığından aşağı düşmemelidir. Ayrıca; çiğ börek hamurunu yoğurmaya uygun plastik bir kap ile karıştırma işlemi için de tahta bir kaşık şimdiden hazır edilmelidir.
- Hazırlıklar yapıldıktan sonra çiğ börek hamuru tarifine başlanabilir. İlk olarak yoğurma işlemi için ayrılan kaba 1 su bardağı ılıtılmış su eklenir. Hemen ardından 2 yemek kaşığı sirke ile 2 çay kaşığı tuz da bu suyla karıştırılır ve tahta kaşık yardımıyla homojen bir görünüm almaları sağlanır.
- Bu üç malzeme karıştırıldıktan sonra; 1 yemek kaşığı yoğurt ile 1 adet yumurta da aynı kaba eklenir ve tahta kaşıkla karıştırma işlemine devam edilir.
- Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra; sıra çiğ börek hamuru için en önemli kısma, un eklemeye gelmiştir. Un; çiğ börek hamurunu katılaştırıp istenen kıvamı almasını sağlayan malzeme olduğu için, tamamı boca edilmeden azar azar kullanılmalıdır. Böylece; çiğ börek hamuru için gerekli olan en ideal kıvam rahatlıkla bulunabilecektir. Öncelikle; unun 100 gram kadarı bırakılır ve geri kalanı yoğurma kabına dökülür. Artık çiğ börek hamuru tahta kaşıkla değil; elle yoğrulmaya başlanabilir. Eklenen bu un; çiğ börek hamurunu yoğrulabilecek kadar katılaştıracak fakat yeterli kıvamı veremeyecektir. Bundan sonrasında; kalan 100 gram un tutam tutam kaba eklenir, bir taraftan da yoğrularak yavaş yavaş çiğ börek hamurunu katılaştırması sağlanır. Sonuçta da ideal çiğ börek hamuru elde edilmiş olur.
- Bu şekilde hazırlanan çiğ börek hamuru; içinde bulunduğu kabın üzeri bir örtü, naylon, vs. İle kapatılarak dinlenmeye bırakılır ve mayalanıp boyutları iki katına çıkıncaya kadar kapalı bir şekilde bekletilir.
- Yeterli bir süre beklendikten sonra çiğ börek hamuru tamamlanmış olacaktır. Börek hazırlama tercihlerine göre sonraki adımlarda kullanılabilir.
20.01.2024 04:29:00
Çiğ Börek Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Çiğ Börek Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|