Bazlama Hamuru

Bazlama hamuru; hazırlanması diğer hamur çeşitlerine göre daha basit bir tariftir. Öncelikle; poğaça, pizza, vs. Yemekler için hazırlanan hamurlarda yumurta gibi hariçten malzemeler de gerekirken, bazlama hamurunda fazla malzemeye ihtiyaç yoktur. Ayrıca; bazlama hamurundan sonra devam edilecek olan tarif de diğerlerine göre çok basittir. Bu yüzden; çeşidi ne olursa olsun daha önce hamur hazırlamış olanlar, bazlama hamuru hazırlarken hiç zorlanmayacaklardır.
Fakat ilk defa deneyeceklerin ayrıntılı bir tarifi okumaları ve hatta yanlarındaki tecrübeli kişilerden özellikle mayanın kıvamı konusunda yardım almaları tavsiye edilir. Ayrıntılı tarif kısmına yardımcı olabilmek için, aşağıda bazlama hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım bazlama hamurunun hazırlanışı anlatılmıştır. Kolay gelsin.

Bazlama hamuru için gerekli malzemeler

  • 1,5-1,75 su bardağı su
  • 3,5-4 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Çeyrek paket yaş maya

Bazlama hamuru nasıl yapılır?

  • Bazlama hamuru yapmaya başlamadan önce malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve bazlama hamuru tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir. Ayrıca; bazı tedbirlerin ve püf noktaların da tarife henüz başlanmadan bilinmesinde yarar vardır. Öncelikle; bazlama hamuru için kullanılacak su kesinlikle soğuk olmamalıdır. Suyun buzdolabından alınarak veya hafifçe soğuk bir vaziyette kullanılması, mayalanma olayını engelleyecektir. Çünkü; bazlama hamuru içinde bulunan maya bakterileri için ılık bir ortam gereklidir.
    Bu yüzden; suyun oda sıcaklığı cıvarında tutulması lazımdır. Eklenecek unun da bazlama hamuruna katılmadan önce mutlaka elenmiş ve iyice toz haline getirilmiş olması gereklidir. Kullanılacak maya da eğer yaş maya olacaksa; kesinlikle soğuk ve bozulmayacağı bir ortamda tutulmalıdır. Çünkü bilindiği üzere; yaş maya, bozulmaya çok müsait bir maya çeşididir ve içinde bulunduğu şartların çok iyi ayarlanması gereklidir. Zaten marketten hazır halde alınan yaş mayaların üzerinde de gerekli uyarılar ve talimatlar yazacaktır. Kuru maya kullanılacaksa muhafaza etmesi biraz daha kolay olacaktır. (Çeyrek paket yaş maya ile 1,5 çay kaşığı kuru maya aynı görevi görecektir). Son olarak; bazlama hamurunu yoğurmak üzere metal olmayan; plastik kap, leğen, vs. Cinsinde bir kabın ve tahta bir kaşık veya karıştırmaya yarayacak herhangi bir gerecin de şimdiden edinilmesi yararlı olacaktır.
  • Yukarıdaki püf noktalara karşı önlem alıp hazırlıkları tamamlandıktan sonra bazlama hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak oda sıcaklığında bekletilen su; hazırlanmış olan kabın içerisine dökülür. Daha sonra 1 çay kaşığı şeker de suyun içerisine atılır ve tahta kaşıkla iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Bazlama hamurunda şeker tarifinin neden kullanıldığını merak edenlere bir dipnot olarak; şeker eklenmesindeki tek amacın bazlama hamurundaki maya bakterilerinin yarattıkları reaksiyonlarda besin olarak şekeri kullandıklarını belirtelim. Şekerden sonra hangi cins maya kullanılıyorsa o da kabın içine atılır ve tahta kaşık ile karıştırılır.
  • Maya da yeterince karıştırıldıktan sonra hiç bekletmeden bazlama hamuru için gereken un da kabın içerisine dökülür. Fakat un dökülürken; belirli bir miktara kadar tamamı boca edildikten sonra, geri kalanın da bazlama hamuru istenen kıvama gelinceye kadar azar azar eklenmesi daha uygun olacaktır. Bunun için; ilk olarak 3 su bardağı un kabın içerisine boca edilir ve bazlama hamuru bir miktar yoğrulur. Bu aşamada bazlama hamuru epey sıvı bir kıvamda olacaktır. Kalan 1 su bardağı un da yavaş yavaş eklenip bir taraftan yoğrulur ve böylece bazlama hamuru için ideale en yakın kıvam elde edilir. Bu işlem için yukarıda yazdığı gibi tahmini olarak 3,5-4 su bardağı un yeterli olacaktır. Ayrıca; yoğurma işlemi kesinlikle sabırsız ve özensiz bir şekilde yapılmamalıdır. Çünkü bu işlem sırasında bazlama hamurunun iç kesimlerine hava gönderilmekte ve maya bakterilerinin daha iyi çalışması sağlanmaktadır.
  • Bazlama hamuru kulak memesi kıvamına geldikten sonra yeterince yoğrulmuş demektir ve geri kalan işi de maya bakterilerine bırakmak gereklidir. Bunun için; bazlama hamurunun hazırlandığı kabın üzeri bir örtü, poşet, naylon, vs. İle kapatılır ve mayalanma olayı için kapalı bir ortam oluşturulur. Sıcak ve kapalı ortam; maya bakterilerinin en verimli çalışacağı ortamdır. Bu yüzden de kabın kapalı olarak bekletilmesi; bazlama hamurunun daha iyi mayalanmasını sağlayacaktır.
  • Bazlama hamuru en az iki katına kadar şiştikten sonra kapalı kaptan alınabilir. Bundan sonrasında bazlama hamuruna diğer işlemler yapılacak ve bazlama hazırlanacaktır. Bazlama tarifi; bu konuda ayrıntılı bir şekilde yazılmış yazılardan bulunabilir.
21.01.2024 08:38:02
Bazlama Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bazlama Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bazlama Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024