Baklava Hamuru

Baklava hamuru; hazırlaması son derece basit hem de diğer hamur türlerine göre sonucunda çok daha besleyici ve lezzetli yemek veren bir hamur çeşididir. Poğaça, pizza, bazlama, profiterol, vb. Birçok yemeğin hamuruyla aynı malzemelerden yapılmasına rağmen baklava hamuru; ihamur tarifine dahil olmayan aşamalardaki özgünlüklerden dolayı bambaşka bir tada dönüşmekte, kendine has lezzetini kazanmaktadır.
Çoğu yerde hazır baklava hamuru bulunabilir, hatta dışarı çıkıp direkt olarak baklava da yenebilir. Fakat tüm bunlara rağmen evde işin en başından, baklava hamurundan itibaren kendisi yapmak isteyenler için, baklava hamuru tarifi mutlaka gereklidir. İşte bu yazının devamında da ilk defa deneyeceklere bir yardım olması adına; baklava hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım baklava hamuru tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Baklava hamuru için gerekli malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 170-200 gram tereyağı
  • Bir tutam tuz
  • 2 su bardağı un
  • 2 çay bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı su

Baklava hamuru tarifi nasıl yapılır?

  • Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra bazı ön hazırlıklar yapılmalı ve malzemeler ile tarifin uygulanacağı ortam, baklava hamuru hazırlamaya uygun bir hale sokulmalıdır. Öncelikle malzemeler hazırlanacak olursa; kullanılacak olan un mutlaka ama mutlaka elenmelidir. Kabından alındığı gibi öylece asla kullanılmamalıdır. Aksi halde baklava hamuru hiç de istenen tatta olmayacaktır.
    Su da kesinlikle soğuk olmamalı; hatta sıcaklığı oda sıcaklığını bile geçmemelidir. Garantiye almak için su kullanılmadan önce bir cezvede kısa süreliğine ısıtılabilir, kaynatmadan. Suyun sıcaklığına dikkat edilmesinin sebebi de baklava hamuru için düşük sıcaklığın uygun olmamasıdır. Yani; tüm hamurlar gibi baklava hamuru için de biraz sıcak bir ortam lazımdır. Tereyağının da bir bütün olarak değil de peynir doğrar gibi küp-küp küçük parçalar haline getirilmesi ve bu şekilde bekletilmesi daha karlı olacaktır. Son olarak; baklava hamuru malzemelerini karıştırmak üzere plastik bir kap ile karıştırma ihtimaline karşı tahta bir kaşık, vs. Bulundurulması yararlı olacaktır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra baklava hamuru tarifine başlanabilir. İlk olarak malzemeler kapta karıştırılacaktır. Bunun için; seçilmiş olan kaba ilk olarak 2 su bardağı un dökülür. Un kabın tabanına güzelce dağıtılır ve son olarak ortasında bir delik açılır. Bu delik; kabın tabanı gözükecek şekilde düzgün açılmalıdır ve geri kalan malzemeleri alabilecek şekilde olmalıdır. Geri kalan malzemeler buraya eklenecek ve baklana hamuru karışımı oluşturulmaya başlanacaktır. Ortası açılmış unun arasına ilk önce 1 çay bardağı su ile küp-küp doğranmış tereyağı konur. Su ile tereyağı fazla yayılmasına sebep olmadan, tahta kaşıkla şöyle bir karıştırılarak hafifçe eritilir. Ardından da 2 çay bardağı nişasta ile tuz eklenir ve yine tahta kaşıkla hafifçe karıştırılır. Şimdi; baklava hamurunda kullanılacak tüm malzemeler kabın içindedir. Burada; hamura kıvamı verecek olan malzeme un; hamurun kabarmasını ve istenen boyutlara gelmesini sağlayan malzeme de sudur. Diğer malzemeler aroma veya temel tatları vermek amacıyla kullanılmıştır.
  • Kapta karıştırılan tüm malzemeler ilk olarak kaşıkla özleştirilir. Çünkü; malzemeler hala ayrı ayrıdır ve yeterince katı değildir. Kaşıkla karıştırdıkça; karışım yavaş yavaş baklava hamurunun ilk halini almaya başlayacak ve elle yoğrulmaya uygun bir kıvama girecektir. Kaşık baklava hamuru için yeterli gelmediği andan itibaren elle yoğurma işlemine başlanır ve baklava hamuru tarifine böyle devam edilir. Burada baklava hamurunun kıvamını belirleyen malzeme un olacağından; eğer baklava hamuru istenenden daha sıvı kıvamda olursa az miktarda un eklenerek kıvam karıştırılabilir. Eğer istenenden çok çok katı ise; az miktarda ısıtılmış su katılarak kıvam biraz yumuşatılabilir. Sonuç olarak; baklava hamuru için kulak memesi kıvamında bir kıvam elde etmek gereklidir ve bu elde edilinceye kadar anlatılan işlemlere devam edilir.
  • Kulak memesi kıvamına geldikten sonra baklava hamuru; istenen şekillerde parçalara koparılır ve baklava hazırlamak üzere; baklava yapım tarifindeki talimatlara göre gerekli adımlar uygulanır.
20.01.2024 11:28:13
Baklava Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Baklava Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Baklava Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024