Arabaşı Hamuru

Arabaşı Hamuru, Arabaşı dendiğinde çorbasıyla hamuru birlikte akla gelir, bazı illerimizin yöresel yemeği olan Konya ve Yozgat vs. Arabaşı tavuk etiyle pişirilen ve sıcak olarak hazırlanıp, siniye dökülerek soğutulan hamurla birlikte sunulan bir çorbadır. Kaşıkla siniden alınan hamurun çorbaya daldırılarak yutulmasıyla yaşanan ve yaşatılan Anadolu'muzun kültürel bir değerimizdir.
Daha önce hiç yemeyenler için arabaşını yutmakta zorlanabilirsiniz. Evet bu yemek çiğnenmiyor yutuluyor. Arabaşının Konya ve çevresinde bazı farklı yeme kurallarına sahiptir. Sini üzerinden kesilerek kaşığa alınan hamuru çorba tasına daldırılıp çıkarılması esnasında hamuru tasa düşüren, ceza olarak bir sonraki arabaşı partisini vermeyi kabul etmiş sayılırmış. Şimdi bizde o yörelerden esinlenerek hanımların mutfağına bir yöresel yemek tarifini daha sunuyoruz. Akşam sofralarınızda farklı bir tatla ailenizle sevgi ve saadet içerisinde geçmesini dileriz. Arabaşı tarifimizin hazırlığına geçebiliriz.

Arabaşı Hamuru Malzemeleri (Çorba için)

  • 1 küçük tavuk (İki tavuğun göğüs eti)
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 1-2 kaşık kırmızı biber
  • 1-2 kaşık salça

Arabaşı Hamuru Malzemeleri (Hamuru için)

  • 6 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • Tuz

Arabaşı Hamuru Nasıl Yapılır?


Arabaşı çorbası, arabaşı ve hamuru olmak üzere iki bölümlüdür.

Arabaşı Çorbası

Öncelikle tenceremizde tavuğu bol suda biraz tuz ilave edip iyice haşlayalım.
Etlerimiz yumuşayınca, suyunu süzüp, tencereye alalım. Parmak büyüklüğünde parçalar halinde koparalım. Eğer daha önceden bir kenarı da kavrulmuş un bulundurmuyorsanız unu kavurabilirsiniz. Unu kavurmak için bir teflon tencereye ihtiyacınız vardır. 1 bardak unu tencereye alıp, başında durup, sürekli karıştırıp, hafif kokusunu çıkmasını sağlayalım. İstenilen koyuluğa erişince de altını kapatıp, soğumaya bırakalım. Tavuk suyuna 1 bardak kavurduğumuz unu ekleyelim. Hızlıca karıştıralım. Diğer taraftan tavamıza, salçasını ve margarini ile kavuralım. İçine baharatını ekleyip, tavamızdaki salçalı karışımı da tavuk sulu tenceremize ekleyelim. Tenceremizdeki karışım biraz kıvamına gelince etlerimizi ekleyip bir taşım daha kaynatalım. Servis ederken yanında mutlaka hamuru ve bol limon ile servisini yapabilirsiniz.

Arabaşı Hamuru

Ocağımıza tenceremizi alalım. İçine 6 bardak suyun 3 bardak suyunu ilave edelim. 1 tatlı kaşığı tuzunu da atıp kaynamaya bırakalım. Diğer kalan 3 bardak su ise diğer tarafta 1 bardak unu da geniş bir kaba alıp bu üç bardak suyla iyice karıştırıp sıvı haline getirene kadar süzelim. Kevgirden süzmemizin sebebi unumuzun topak kalmaması içindir. Kaynayan suyun içerisine kevgirden süzdüğümüz bu karışımı kaynayan suyun içerisine karıştırıp yavaş yavaş karışımımızı dökelim. Karıştırma işlemi tam olmazsa hamur topak yapar ve netice vermez. Kaynadıktan sonra ocağımızı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız tepsimize hamurumuzu dökelim. Sonra hamuru soğumaya bırakalım. Tepsiyi ıslatmamızda amaç hamurun tepsiye yapışmaması içindir. Bu soğumaya bıraktığımız hamurumuzu yaklaşık 4-5 saat sonra servis etmenize hazır hale gelmiştir. Ellerinize ve yüreğinize sağlık hanımlar, beraberlik ve mutluluk içinde geçsin sofralarınız.

Afiyet olsun.
21.01.2024 10:40:16
Arabaşı Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Arabaşı Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Arabaşı Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024