Açma

Açma hamur işleri, bayanların kabul günlerinde ve çay saatlerinde gururla ikram edecekleri gözlere ve damak tadına hitap eden şahane bir hamur işi olarak beğenilerek ve kolaylıkla hazırlanabilecek ikramlıklardır.

Açma İçin Gereken Malzemeleri

  • 5 su bardağı un
  • ½ su bardağı sıvıyağ
  • 2 çor
    ba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı süt (Ilık olacak)
  • 1 paket yaş maya
  • 1 adet yumurta

Açmanın İçi için

  • 100 gr tereyağı (Oda sıcaklığında bekletilmiş)

Açmanın Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı
Açma Nasıl Yapılır?

Açma poğaça hazırlamaya geniş bir karıştırma kabına 4 su bardağı kadar elenmiş unu alın ve unun ortasını havuz gibi açarak içine 1 su bardağı ılık sütün içinde eritilen 1 paket yaş maya, yarım su bardağı sıvıyağ ve 1 adet yumurtayı kırarak ilave edin. Ardından 2 çorba kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuzu kenarda bulunan unun üzerlerine serpiştirerek ekleyin.

Daha sonra unun ortasında bulunan karışımı elinizle iyice karıştırarak harmanlayın ve kenardaki undan azar azar alarak yoğurmaya başlayın. İyice yoğrularak elinize yapışmayacak bir şekilde kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edin. Malzemeye göre un az gelebilir kıvamı tutturmak için yoğurma sırasında biraz daha un ilave edebilirsiniz. Ardından hazırlanan hamurun üzerini kapatarak oda ısısında bekletin ve kabarıp mayalanmasını sağlayın.

Ardından bekleyerek mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde 18 adet eşit büyüklükte bezeler elde edin. Hazırlanan bezeleri un serpilmiş mutfak tezgâhın da bir merdane yardımıyla tatlı tabağı genişlinde açın. Açılan hamurların olabildiğince ince açılması gerekmektedir. Ardından ince açılan hamurlara üzerine oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını sürerek ince rulo şekline getirin. Rulo şeklinde sarılan hamuru tezgâh üzerinde her iki ucunu ayrı istikamete doğru bükerek yuvarlayın ve sarın. Sarılan hamurun uçlarını alt tarafında tutturarak sabitleyin.

Daha sonra hazırlanan açmaları yağlanmış fırın tepsisine belli aralıklarla yerleştirin ve açmaları oda sıcaklığında yarım saat kadar bekleterek tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın. Ardından mayalanan açmaların üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu veya susam serpiştirin.

Afiyet olsun.
21.01.2024 11:28:05
Açma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Açma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Açma"
ya buda ayrı bit marifet ev açması gibi varmı
Ezelhan . 22.02.2014

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini t...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024