Hamur Yoğurma

Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini tutturan hanımların ellerine sağlık diyelim. En başından dedik çünkü, hanımların el becerisine diyecek yoktur. Hamur yoğurma tarifimize başlamadan önce hayırlı, huzurlu, bereketli, sağlıklı haftalar dileriz.
Sizlerle hamur yoğurma çeşitleri genellikle iki şekilde yapılır. Sade mayasız hamur ve mayalı hamur olarak yapmak istediğiniz tarife uygun olarak tercih edilir. Yoğurma işlemi ayrıca içinde yarattığı ısıyı eşit miktarda dağıtmaya da yarar sağlamaktadır. Ayrıca iyi bir renk almak için pişmesinde şeker de iyi bir faktör olacaktır. Hamur yoğurma tarifimizin yapımına başlayabiliriz.

Hamur Yoğurma


Mayanın aktive edilmesi; Mayamızı kuru veya yaş maya, bunu ılık su ekleyerek yapalım.

Karıştırma ve ilk yoğurma; İlk malzemelerle başlamak ve tarifteki uygulamaya göre sırayla eklemek önemlidir. Genelde tuzun karıştırılma aşamasında maya ile temas etmemesi gerekiyor. Tarifte kullanılan unun değişiklik göstereceği açısından bir miktar unu ve suyu hazır edelim. Aynen tarifte belirtilen esnek olması, yumuşak olması, için hamurun kıvamını elde edinceye kadar ekleme gerektirebilir. Hamurunda iyice yoğurulup yoğurulmadığına bakabilmek için hamurdan bir parça koparıp, esnekliğine bakabiliriz. Esneyip kopuyorsa biraz daha yoğurulması gerekiyor

Mayasız Hamur Yoğurma


Başlarken hamuru yoğuracağımız kabımızı alalım.
Yapılacak hamur işlemine göre belirtilen miktarda unu, yoğurma kabımıza alalım. Ortasına havuz şeklinde çukur açalım. İçine çok az sıvıyağ, tuz, yumurtalı ya da yumurtasız ılık su katalım. Gerekliyse, tarifte belirtildiyse yoğurt da ekleyelim. Yapacağınız hamur işlemine göre sert, orta sert ya da yumuşak olacak şekilde tüm malzemelerini karıştıralım. Yoğurma şeklini, ununu su ile iyice karıştıralım. Daha sonra parmaklarımız ile hamuru çekip de ya da avucumuzun içlerine sürterek yoğuralım. Hamuru ne kadar çok yoğurursak yapacağımız hamur işi o kadar lezzeti olacaktır. Yoğurma işlemimiz bittikten sonra hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, hamurun üstünün kabuklanmasını engellemiş oluruz.

Mayalı Hamur Yoğurma


İlk hamur yoğurma kabımızla başlıyoruz. Biraz derince kabımız olursa daha iyi olur. Çünkü kabarması çok uzun sürmeyecektir. Ancak maya köpük, köpük, kabarır ve koyacağımız kabı kaplar. Mayalama işlemini uzun süre bekletirse maya ekşimeye ve sönmeye başlar. Şimdi aktifleştirdiğimiz mayamızı yoğururken ununu ve ılık suyunu azar azar ekleyelim. Hamurumuz kıvamına gelince, mayalı hamur daha yumuşak bir hamur türüdür. Dikkat edeceğimiz kısım, yumuşak az da olsa ele yapışmayacak bir kıvamda olacaktır. Suyunu da buna göre ayarlayalım. Ellerinize yapışması rahatsız ediyorsa, sıvı yağ ile ellerinizi yağlayın. Hamurumuzu top şekline getirip yoğurma kabımıza bıraktığımızda yavaşça yayılmaya başlar. Mayalı hamuru olduğunca uzun süreli yoğurabilirsiniz. Yoğurma sırasında parmaklarımızı kullanmadan doğru olmaz. Hamurumuzun ortasına parmaklarımızla bastırıp, yumruk yapabiliriz. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurumuzun üzerine nemli bir bezle örtüp bir süre dinlenmeye bırakalım.
19.01.2024 12:15:13
Hamur Yoğurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Yoğurma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hamur Yoğurma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamur İşleri

Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiye...
Devamını Oku

Tiramisu

Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir....
Devamını Oku

Kolay Pizza

Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çe...
Devamını Oku

Milföylü Yufka Böreği

Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak...
Devamını Oku

Ekmek Hamuru

Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayac...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sof...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az...
Devamını Oku

Turta Hamuru

Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de...
Devamını Oku

Elmalı Turta Hamuru

Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerb...
Devamını Oku

Pasta Hamuru

Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fı...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sab...
Devamını Oku

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika sunum...
Devamını Oku

Profiterol Hamuru

Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük a...
Devamını Oku

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb....
Devamını Oku

Şeker Hamuru Malzemeleri

Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik ş...
Devamını Oku

Pasta Şeker Hamuru

Pasta Şeker Hamuru özellikle pastanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanmasından ibarettir...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır, Ekmek kadayıfı güzel yurdumuzda hemen hemen herkesin çok sevdiğinden emin olduğumuz ve de genellikle hazır alınıp t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024