{ "title": "Yufka Hamuru Nasıl Yapılır", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/yufka-hamuru-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 00:47:07", "author": "Yılşen", "article": [ { "article": "
Yufka Hamuru Nasıl Yapılır, Böreklerin hası, özel günlerimizin baş tacı yufkalı böreklerini sevmeyen yoktur. Evinizde, kendi elinizle açacağınız yufkayla yapılmış böreklerin tadına doyum olmaz. Eskiden Anadolu'muzda eli kınalı başı yazmalı ninelerimiz, teyzelerimiz hamurdan yufka açar, saç üzerinde pişirir, güneşte kurutur, kara kış gelince yufkaları ıslatır bu yufkalardan sabahları ve misafir geldiğinde birbirinden leziz börekler yapıp yenilirdi. Tabii bol köpüklü ve kaymaklı ayranla ikram ederlermiş. Ayrıca şimdi de yapıp, dondurucuda muhafaza edilip, misafirleriniz için pratik ve güzel yemekler ortaya çıkarabilirsiniz. Genelde yufka hamurunu yapmak zor bir şey olduğu düşünülür ama bir, iki denemeden sonra usta olarak çıkarsınız. Bu lezzeti yakalamanız için hiç tereddüt etmeden denemenizi öneririz. Sonunda başardığınızı göreceksiniz ve sonra hiç vazgeçemeyecek yufka hamurunu hep siz kendiniz açmak isteyeceksiniz. Hünerli hanımların ziyadesiyle ellerine ve yüreklerine sağlık. Buyurun tarifimize başlayabiliriz.

Yufka Hamuru Nasıl Yapılır?

Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Öncelikle derince yoğurma kabımıza, unumuzu, içine tuzunu ve suyla yoğurmaya başlayalım. Hamurumuzun kıvamını ne cıvık ne de sert olsun. Orta yumuşaklığında yapalım. Daha sonra hamurumuzdan her birinden 10 cm bezeler yapıp, bolca unumuzla birlikte istifleyelim. Unumuz her zaman kullanıla unlardan olmayacak, Yüksek randımanlı, sert buğdaydan olması gerekiyor. Ayrıca bu 10 cm'lik hazırladığımız bezeleri yaklaşık 60 cm'lik bir yufka hamuru elde edersiniz. Evinizde o denli büyük sacınız olmayabilir. Bu yüzden pişireceğiniz sacı düşünüp, ona göre hamurdan bezeleri hazırlamanız gerekiyor.

Mayalandırmaya gerek kalmadan, sadece oklavayla açma işlemine geçebiliriz. Yufka hamurumuzu açarken cıvık olmaması için serinliğini de muhafaza edecek bir mermerin üzerinde veya granit bir tezgâhta hamurumuzu yapabilirsiniz. Hamurumuzu açmaya başlarken, bezelerin ortasından kenarlarına doğru açmak gerekiyor, aksi halde bozuk bir yufka hamuru olur. Sacı kısık ateşin üzerine oturtalım. Isındığı zaman açtığımız ilk yufkamızı koyalım. Onu pişirirken ardından ikinci yufkamızı birinci yufkanın üzerine koyup, alt üst edelim. O sırada üçüncü yufkamızı da üstüne koyup, tekrar alt üst edip, en son koyduğumuzu pişirmeye başlayalım. Yufkalarımız her daim tek tarafını pişirelim. Yufkalarımızı pişirirken acele edilmesi gerektiğinden, açma işlemimizin tümünü ya aynı anda bitirip ardı ardına pişirelim veya tane tane pişirip daha sonra üst üste koyalım. Yufka hamurumuzu dilediğinizce ister böreklerinizde ve ekmeklerinizde zevkle hem ailenize hem de misafirlerinize ikramlarda bulunabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }