{ "title": "Yaş Mayalı Poğaça", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/yas-mayali-pogaca.gif", "date": "18.01.2024 23:38:56", "author": "Muarra", "article": [ { "article": "Yaş Mayalı Poğaça; hamuru hazırlarken içerisine yaş maya koyularak yapılan poğaça olarak bilinir. Maya huy mizaç anlamına geldiği gibi kimyasal değişiklik sağlamak için kullanılan madde anlamlarına gelir. Poğaça İtalyanca'da külde pişmiş küçük hamur işi anlamına gelir. Sultan III. Murat döneminde poğaça önemli konuklar için yapıldığı ve sofralarda yer aldığı ve bohça olarak adlandırıldığı söylenir.

Malzemeleri
İç malzeme olarak
Yaş Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır?

İlk olarak süt ile su aynı cezvenin içine koyulur ve ılık olacak şekilde ısıtılır. Hamuru mayalayacağımız büyük ve geniş bir kabın içerisine yaş maya ile ılınan süt ve su karışımı koyulur. Yaş mayanın üzerine toz şeker de eklenip karıştırılır. Elle toz şeker ve yaş maya eriyinceye kadar karıştırmaya devam edilir. Yumurtanın birisinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır. Sıvı yağ, tuz ve bir yumurtanın tamamı ve diğer yumurtanın beyazı ilave edilerek biraz karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un eklenmeye başlanır. Un elenerek eklenmeli çünkü havalanacağı için hamur daha iyi kabaracaktır. Ele yapışmayacak bir hamur haline gelinceye kadar un eklenip yoğurulur. Hamur pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurulur ve üzeri kalın bir havlu ile örtülür. Ilık bir ortamda yaklaşık bir saat kadar bekletilir. Lifli ve kabarmış olan hamur gaz ile dolu olduğundan, bir kez daha yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar halinde kopartıp elle yuvarlanır. İç malzemeyi isteğe göre hazırlayabiliriz.

Peynirli maydanoz karışımı da olabilir ya da sosisli ketçaplı iç malzemesi hazırlanabilir. İç malzeme koyulmadan da poğaça yapılabilir. Hamur parçaları elle yuvarlanıp avuç arasında düzleyerek içine iç malzemesi koyulur ve hamur ile tekrar kapatılır. Pişirme kâğıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Yaş mayalı poğaçaları tepsiye dizerken biraz aralık bırakılmalıdır çünkü hamur yaş mayadan dolayı üç misli kadar kabaracaktır. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı bir yemek kaşığı sıvı yağ ile inceltilerek sürülüp, susam ve çörek otu serpilir, daha önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Fırının derecesinin 180 olması yeterlidir çünkü birden çok yüksek bir sıcaklık poğaçanın üzerini yakacak içi çiğ kalacaktır. Düşük ısıda poğaça pişirirsek hamur yavaş yavaş ısınacağı için daha iyi kabaracaktır. İlk tepsi fırına koyulunca kalan hamurdan diğer bir tepsinin poğaçaları hazırlanır. Çünkü bu tarifin malzemeleri ile iki tepsi poğaça oluyor.
" } ] }