{ "title": "Su Böreği Hamuru", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/su-boregi-hamuru.jpg", "date": "21.01.2024 17:12:01", "author": "Cüheyne", "article": [ { "article": "Su Böreği Hamuru, az malzeme ve kısa zamanda yapılabilir. Sabah kahvaltılarında büyük bir beğeni ile tüketilen su böreğinin yapılışı meşakkatli olsa da börek yapıldıktan sonra yorgunluğa değecek kadar lezzetlidir. Her evde bulunan malzemelere sahip olan bu börek özellikle ramazan aylarında çok daha fazla yapılmaktadır. Tok tutma özelliği olan bu böreğin kıymalısı da yapılmaktadır. Ramazan aylarında yapanlar için ufak bir öneri, böreğiniz de kullanacağınız peynirin az tuzlu olmasına ya da mevcut olan peynirinizin ılık suda bekletilmesine dikkat ediniz. Böylece börek su satmayacaktır.

Su Böreği Hamuru İçin malzemeleri
Su Böreği Hamuru Nasıl Yapılır?

Derin bir yoğurma kabının içerisine elenmiş unu koyup içerisine yumurtaları ve tuzu ilave ediyoruz. Hamuru bir süre yoğurup İhtiyaç halinde su ilave ediyoruz. Su böreği hamurunun diğer hamurlardan farkı oldukça sert olmasıdır. Böylelikle hamurlar haşlanma esnasında parçalanmazlar. İyice yoğurduğumuz hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 15 dakika bekletip, hamurun kendisini salmasını sağlıyoruz. Dinlenmiş ve yumuşamış olan hamuru bezeler halinde bir temsi içerisine sıralıyoruz. Yine tepside dinlenmeye alınmış hamur bezelerinin üzerine nemli bir bez örtüyoruz. Böylece hamur bezelerinin üzerleri kurumayacak ve açma esnasında yırtılmalar yaşanmayacaktır.

Su Böreği İçin Gerekli Malzemeleri
Su Böreği Nasıl Yapılır?

Böreğin içerisinde kullanılacak olan iç malzemenin ön hazırlığı olarak maydanozları yıkayıp ince ince kıyıyoruz. Bir kabın içerisine kaşar peynirini rendenin iri gözenekli bölümünden rendeliyor ve maydanozların içerisine ekliyoruz. Beyaz peyniri iri parçalar halinde didikliyoruz. İç malzemeli harmanlayıp hazır hale getiriyoruz.

Derin bir tencerenin içerisine sıcak su koyup, bir yemek kaşığı tuzu ve bir yemek kaşığı sıvı yağı ilave ediyoruz. Haşlama suyunun kaynama süresinde hazırlamış olduğumuz bezeleri pişirme kabının boyutunda açıyoruz ve hafif kurumaları için geniş bir alana seriyoruz. Böreğin ilk hamurunu kaynamakta olan suyun içerisine bırakıyoruz. Börek hamuru kaynayan suyun yüzeyine çıktığında hazır demektir. Bunu tahmin edemeyenler için 2 dakika süre tutmaları önerilir. Bir süzgeç yardımı ile kaynamakta olan suyun içerisinden ilk hamuru çıkarıp direkt soğuk suyun içerisine bırakıyoruz. Soğuk suda soğutulan hamuru elimiz ile suyunu süzdürerek alıp önceden yağlanmış olan fırın kabına seriyoruz. Serdiğimiz hamuru fırça ile iyice yağlıyoruz. Bu işlemi üç defa tekrarlayıp ilk katı oluşturuyoruz. Üç kat hamurun üzerine hazırlamış olduğumuz peynirden tercihe göre seriyoruz. Üç kat hamuru yine aynı işlemlerden geçirerek yapıp son kata yine peynir seriyoruz. Böreğin son katını da aynı şekilde yapıp börek yapımını sonlandırıyoruz.

Fırın kabına yerleştirdiğimiz böreği kürdan ile 4 veya 6 yerinden deliyoruz. Pişmeye hazır olan su böreğini önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına koyuyoruz. Böreğin pişme süreği 45 dakikadır. Su böreğinin üst kısmı kızarana dek pişiriyoruz. Pişme işlemini tamamlamış olan böreğin yumuşak olması için üzerine yine nemli bir bez örtüyoruz. Nemli bez örtülmüş olan su böreği 10 dakika bekledikten sonra servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }