Şeker hamurlu kurabiye; özellikle çocukları mutlu etmek ve gerçekten zevk alarak yiyecekleri bir tat elde etmek isteyenler için mükemmel bir kurabiye tarifidir. Tarifin uygulanması diğer kurabiye çeşitlerine göre biraz zahmetli olsa da sonuçta elde edilen tat gerçekten verilen tüm emeğe değerdir ve işin tüm zahmetini unutturacak niteliktedir. Şeker hamurlu kurabiye yapmak isteyenler; birkeç teferruatlı adımı saymazsak, malzemeleri temin etme konusunda da hiçbir sıkıntı çekmeyecektir. Özel kurabiye kalıpları dışında tüm malzemeler; her türlü tarifte kullanılabilecek ve kolayca bulunabilecek cinstendir. Yazının devamında da ilk defa deneyecekler veya yeni teknikler geliştirmek isteyenler için şeker hamurlu kurabiye tarifinin adım adım hazırlanışı ve gerekli malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.
Şeker hamurlu kurabiye için gerekli malzemeler
1 paket pudra şekeri
2 çay kaşığı tarçın
Çeyrek su bardağı sıvı yağ
200-250 gram tereyağı
1 adet yumurta
4-5 su bardağı un
Üzeri için
Şeker hamuru
Bal
Su
Nişasta
Şeker hamurlu kurabiye tarifi nasıl yapılır?
Şeker hamurlu kurabiye tarifine başlamadan önce, tarifin uygulanacağı ortamda bazı hazırlıklar yapılması gereklidir. Bu hazırlıklar; tarifin daha verimli ve daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Öncelikle; şeker hamurlu kurabiye tarifinin büyük bir kısmı malzemelerin karıştırılıp bir hamur oluşturulmasından ibaret olduğu için, yukarıdaki malzeme miktarlarını alabilecek şekilde, yoğurma işlemine uygun bir kap seçilmelidir. Bu kap, tarifin büyük bir kısmında kullanılacaktır. Ayrıca; fırına verilecek şeker hamurlu kurabiye kalıplarını kesmek için kurabiye kalıpları da edinilmelidir. Bu kalıplar, genelde marketlerde, vs. Dükkanlarda hazır olarak satılmaktadır. Üzeri için kullanılacak olan şeker hamuru da marketlerden hazır olarak temin edilebilir.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra şeker hamurlu kurabiye tarifine başlanabilir. Tarifin ilk adımda; şeker hamuru oluşturulacaktır. Bunun için; yoğurma işlemi için ayrılan kabın içerisine bir adet yumurta kırılır. Ardında 200-250 gram tereyağı da konur ve hafifçe karıştırılır. Tereyağı, yumurtanın içinde biraz eridikten sonra ise 1 paket pudra şekeri de yoğurma kabına boca edilir ve karıştırmaya devam edilir. Bu üç malzeme, birbiri arasında iyice çözünerek homojen görünüm alacaktır. Bu görünüm elde edilinceye kadar karıştırmaya devam edilir. Sonrasında ise 2 çay kaşığı tarçın da kabın içine dökülür ve aynı şekilde karıştırma işlemine devam edilir. Tarçın da göz kararınca karışımla özleşince son olarak unun 3-4 su bardağı kadarı da aynı kabın içerisine boca edilir. Un eklendiği andan itibaren kaptaki karışım katılaşmaya başlayacağı için burada karıştırma işleminden yoğurma işlemine geçilebilir. Un ile yoğruldukça şeker hamurlu pasta katılaşacak ve şekil vermeye uygun bir duruma girecektir. Fakat unun eklendiği miktar çok önemlidir. Gereğinden az eklenirse karışım çok cıvık olacağı gibi; gereğinden fazla eklenmesi halinde de şekil verilemeyecek derecede katılaşacaktır. Bunun için; unun ilk olarak üç bardak eklenmesi; daha sonra da bir taraftan yoğrularak bir taraftan da ihtiyaca göre un eklenmesi tavsiye edilir. Böylece şeker hamurlu kurabiye içerisine tam olarak istenen miktarda un eklenmiş olacaktır. Eklenen bu un da karışıma iyice yedirildikten sonra; şeker hamurlu kurabiye hiçbir şekil verilmeden streç filme koyulur ve buzdolabında 45 dk-1 saat kadar dinlenmeye bırakılır.
İkinci adımda ise şeker hamurlu kurabiyenin açılması ve istenen şekillerde kesilmesi vardır. İlk adımda buzdolabında dinlendirilen şeker hamurlu kurabiye; unun geri kalanı üzerine ve altına serpilerek bir masa, yer sofrası, vs. Yere merdane veya oklava ile açılır. Katlanmış, pürüzlü, vs. Kısımların olmamasına dikkat edilmelidir. Açılan bu hamurda ise; hazırlık sırasında temin edilen kurabiye kalıpları yardımıyla çeşitli şekillerde parçalar koparılır. Böylece şeker hamurlu kurabiyenin kabası elde edilmiş olur. Parçalar arasında kalan hamurların da tekrar birleştirilip, tekrar açılıp tekrar kalıplara kesilmesi mümkündür. Yani hamurun ziyan edilmemesi tavsiye edilir.
Artık şeker hamurlu pastanın temel kısmı neredeyse hazırdır. Son adım olarak; hazırlanan bu kalıp kurabiyeler; yağlanmış bir tepsiye konarak fırına verilir ve 15-20 dakika kadar pişmeye bırakılır. Burada önemli olan kısım; fırının kullanılmadan önce mutlaka ama mutlaka ısıtılmasıdır.
Şeker hamurlu kurabiyenin temel kısmı hazırlandıktan sonra; şeker kısmının hazırlanmasına geçilebilir. Bunun için; alınan şeker hamuru, üzerine yeterince nişasta serpilerek aynı şekilde merdane yardımıyla açılır. Yine aynı kalıplar ile şeker hamurundan parçalar kesilir. Bu parçalar; kendisiyle aynı olan kurabiyelerin üzerlerine iliştirilecektir. Fakat; şeker hamurunun kurabiye üzerinde sabit kalması için yapıştırma görevi görecek bir şey lazımdır. Bunun için de kurabiyelerin üst yüzeylerine yetecek kadar bal, az miktarda suyla karıştırılır ve şeker hamurlarının üzerine sürülür. Üstte kalan bu bal-su karışımına da şeker hamurları konur. Böylece tam anlamıyla bir şeker hamurlu kurabiye elde edilmiş olur.
Son olarak tepside bulunan şeker hamurlu kurabiyeler tabaklara alınır ve servis edilir.
Şeker hamurlu kurabiye tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.