Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. En büyük avantajı; hamurunun yoğrulmak zorunda olmamasıdır. Yani; profiterol hamuru hazırlamak için malzemeleri tencerede karıştırmak ve kaynatmak yeterli olmaktadır. Daha önce profiterol hazırlamış olanlar zaten bu tarife bakmaya dahi ihtiyaç duymayacaklardır. Fakat ilk defa deneyeceklere temel bilgiler açısından bir yardım olması adına; profiterol hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım profiterol hamuru hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.
Profiterol hamuru için gerekli malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı su
1 su bardağı un
100-150 gram margarin
Profiterol hamuru tarifi nasıl yapılır?
Profiterol hamuru yapımına başlamadan önce birtakım hazırlıklar yapılarak malzemeler ve ortamın tarife uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle; 1 su bardağı un kullanılmadan önce mutlaka elenmeli, kesinlikle kaptan çıkarıldığı gibi kullanılmamalıdır. 1 su bardağı suda kesinlikle soğuk olarak kullanılmamalı, sıcaklığı oda sıcaklığı geçmemelidir. Ayrıca; kaynatma ve yoğurma işlemi yapmak üzere bir tencere ile karıştırma işlemi yapmak üzere tahta bir kaşık edinilmelidir.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra profiterol hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak su ile margarin karışımı yaratılacaktır. 100-150 gram margarin, 1 su bardağı su ile beraber; profiterol hamurunun yapılacağı tencereye atılır ve ocağa konarak iyice eriyip homojen olmaları sağlanır. Bu kaynatma esnasında karışım tabi ki tahta kaşık ile karıştırılmalıdır.
Su ile margarin tamamen birbirine karıştıktan sonra elenmiş un da bu tencereye eklenir ve karıştırma işlemine devam edilir. Un karışıma iyice yedirildiğinde; profiterol hamuru katılaşacak, sarımsı bir renk alacaktır. Böyle olduğunda; profiterol hamuru istenen kıvama gelmiş demektir ve sonraki aşamalara geçilebilir.
Şimdiki adımda; profiterol hamuruna yumurtalar eklenecek ve son hali verilecektir. İlk olarak yumurtalarda biri tencerenin içine kırılı ve karıştırılır. İyice karıştırılıp yumurta profiterol hamuruna yedirildikten sonra ise ikinci yumurta kırılır. İkincisi için de aynı işlemler yapıldıktan sonra son olarak üçüncü yumurta da kırılır ve profiterol hamuruyla özleşinceye kadar karıştırılır.
Yumurtalar da profiterol hamuruna katıldıktan sonra tencereye dinlenmeye bırakılır ve hamurun soğuması sağlanır. 10-15 dakikalık bir dinlendirme yeterli olacaktır.
Profiterol hamuru yeterince dinlendikten sonra istenen şekil verilerek istenen tarifi elde etmek üzere kullanılır.