{ "title": "Pişi Hamuru", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/pisi-hamuru.jpg", "date": "19.01.2024 20:51:34", "author": "Beykan", "article": [ { "article": "Pişi Hamuru mayalı bir hamurdur. Tarihi uzun yıllara dayanan pişi hemen hemen her yörede yapılmaktadır. Bazı yörelerde içine çeşitli malzemelerde koyulduğu görülmektedir. Genellikle boş yapılan pişi Çayla çok iyi gider. Kahvaltıların olmazsa olmazı olan pişi kolayca yapılabilir. Çocuklarda çok severler bu hamur işini. Bazı yörelerde lokma dökmek gibi pişi kızartılır ve komşu, eş dosta dağıtılır. Pişinin taze sıcak sıcak tüketilmesi önerilir.

Pişi Hamuru Malzemeleri
Pişi Hamuru Nasıl Yapılır?

Kapaklı bir yoğurma kabının içerisine elenmiş unu koyup tuzu ilave ediyoruz. Bir kâsenin içerisine bir çay kaşığı toz şekeri, iki küp yaş mayayı ve bu malzemeyi ıslatacak kadar ılık suyu koyup mayanın kâseyi doldurmasını bekliyoruz. Maya kabardığında unun üzerine ilave edip unun ihtiyacı kadar ılık suyu da ilave ediyoruz. Pişi hamurunu içerisinde un topağı kalmayacak şekilde iyice yoğuruyoruz. Pişi hamuru diğer hamurlara nazaran daha yumuşak olmalıdır. Aksi takdirde hem iyi kabarmaz hem de pişiler sert olurlar. Hamurun yoğurma işlemi tamamlanınca mayalanma işleminin başlaması için yoğurma kabının kapağını kapatıp üzerini sofra beri veya benzeri bir örtü ile kapatıyoruz. Hamurun mayalanma süresi tamamen bulunduğu ortamın sıcaklığına bağlıdır. Sıcak bir ortamda mayalanma saati 1 saattir. Yoğurma kabının içerisindeki pişi hamuru yoğrulduğu halinden iki kat kabarmış haline geldiğinde hamur hazır demektir.

Pişi Hamurunun Pişirilmesi

Yapışmaz özelliği bulunan pişirme kabının içerisine sıvı yağı döküyoruz ve yağın içerisine sıçramaları önleme adına bir fiske tuz atıyoruz. Yağ iyice ısındığında pişileri istenilen büyüklüklerde yapıp pişirme kabına bırakıyoruz. Pişilerin yapılış esnasında ele yapışmamaları için püf noktası, pişi hamurunu ele almadan önce elleri soğuk sıvı yağ ile iyice yağlamaktır. Dileyenler bu pişilerin içerisine peynir, kıyma, patates veya yeşillikte koyabilirler. Kızaran pişileri koyacağımız servis tabağının alt kısmına havlu kâğıt serip kızaran pişileri servis kabına alalım. Pişiler servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }