Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fırında pişmeye bırakılır ve kek kıvamında bir pasta temeli elde edilir. Sonradan tamamen isteğe ve tercihe bağlı olarak bu pişmiş pasta hamuru kremalarla, vs. Tatlarla süslenir ve gerçek bir pastaya dönüştürülür fakat işin o kısmı, bu yazının konusu değildir. Bu yazıda; ilk defa evde kendi pastasını yapmak isteyenler için; pasta hamuru tarifinin adım adım uygulanışı ve pasta hamuru tarifi için gerekli malzemeler genel hatlarıyla yazılmıştır. Kolay gelsin.
Pasta hamuru için gerekli malzemeler
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1,75 su bardağı un
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Pasta hamuru tarifi nasıl yapılır?
Pasta hamuru yapımına başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemeler ile ortamın pasta hamuru tarifine uygun bir hale sokulmasında yarar vardır. Öncelikle 1,75 su bardağı unun kullanılmadan önce mutlaka elekten geçirilmesi ve bu şekilde kullanılması gereklidir. Un; asla kabından çıktığı gibi öylece kullanılmamalıdır. Ayrıca; pasta hamuru malzemelerinin karıştırılıp son halinin verilmesi ve fırında pişirilmesi için bir borcam, kalıp, vs. Edinilmelidir. Bir de elde edilecek karışımlar için uygun derinlikte bir kap gereklidir. Lazım olma ihtimaline karşı da bir kaşık, spatula, vs. Gerecin bulunmasında yarar vardır.
Hazırlıkla tamamlandıktan sonra pasta hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak; karışım kabında yumurta ile şeker karıştırılır ve bu karışım iyice homojen oluncaya kadar beklenir. Daha sonra aynı karışıma sırasıyla 1,75 su bardağı un, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozu eklenir. Bu malzemeler tamamen özleşinceye ve homojen görüntü alıncaya kadar karıştırılır. Malzemeler tamamen karıştığında pasta hamuru da hazır edilmiş olacaktır. Dolayısıyla tarifte sonraki aşamalara geçilebilir.
Hazırlanan karışım; fırına verilmek üzere ayarlanan kabın içine dökülür. Her kısımda yüksekliğinin eşit olması sağlanan pasta hamurunun üzeri de bir kaşık, spatula, vs. Gereç ile düzleştirilir ve pasta hamuru bu şekilde fırına verilir. Pasta hamurunun fırında pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi uygulanabilir. (Pasta hamuru pişmişse kürdan temiz olarak geri çıkacaktır).
Pasta hamuru fırında yeterince piştikten sonra alınıp soğuması için bekletilir. Sonra da elde edilmek istenen pasta tarifi ne ise ona göre kullanılır.