Milföy hamuru; hazırlaması diğerlerine göre daha zor bir hamur çeşididir. Zor olmasının başlıca sebebi; diğer hamurlar sadece bir kez yoğrulup sonra istenen şekle sokulurken, milföy hamurunun defalarca şekil verilerek üzerinde çok titiz çalışmalar yapılmasıdır. Yoksa malzemeler açısından bakılırsa; milföy hamuru malzemeleri de diğerleri gibi son derece sade ve kolay bulunabilir cinstendir. Eğer sade bir milföy böreği yapılacaksa; marketten hazır olarak milföy hamuru alınarak da yapılabilir. Özellikle ilk defa yapacaklar için bu hazır hamur tavsiye edilir. Fakat; olayın en başından itibaren kendi emeği olmasını isteyenler ve evde milföy hamuru yapmayı deneyecek olanlar için; adım adım milföy hamurunun hazırlanışı ve milföy hamuru için gerekli malzemeler aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.
Milföy hamuru için gerekli malzemeler
3-4 yemek kaşığı su
2 tatlı kaşığı limon suyu
Yarım kilo un
2 çay kaşığı tuz
1 şişe maden suyu (Bakkallarda satılan tipik şişelerden)
200-250 gram tereyağı
Milföy hamuru tarifi nasıl yapılır?
Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra birkaç hazırlık yapılması ve malzemeler ile ortamın milföy hamuru tarifine uygun hale getirilmesi gereklidir. Öncelikle; 200-250 gram tereyağı bir naylon, streç, vs. Yardımıyla havasız kalacak şekilde kapatılır ve buzdolabına dinlenmeye konulur. Ayrıca her hamur tarifinde olduğu gibi milföy hamurunda da kullanılacak unun elenmiş olması lazımdır. Malzemeler dışında; milföy hamurunu yoğurmak amacıyla uygun bir kap ile lazım olma ihtimaline karşı uygun bir kaşık, vs. Gereç bulundurulmalıdır. Bunlar kesinlikle metal olmamalıdır. Metal; milföy hamurunun tadını bozacaktır. Bu yüzden kap olarak plastik bir leğen, vs.; karıştırma gereci olarak da tahta bir kaşık, vs. Kullanılabilir.
Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra milföy hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak; yarım kilo un yoğurma kabı içerisine boca edilir. Hemen ardından 2 tatlı kaşığı limon suyu ve 2 çay kaşığı tuz da un içerisine eklenir. Tahta kaşık yardımıyla hafifçe karıştırılır ve limon suyu ile tuzun erimesi sağlanır.
Limon ve tuz milföy hamuruna yeterince yedirildikten sonra; bir şişe soda da yavaş yavaş kaba dökülür ve bir taraftan da yoğrularak milföy hamuruna yedirilir. Soda; milföy hamurunun kabarmasını sağlayacaktır. Tüm bu malzemeler karıştırıldıktan sonra milföy hamuru iyice yoğrulur ve kulak memesi kıvamına geldikten sonra top şekline dönüştürülür. Top şekline getirilen milföy hamurunun üzerine de bir bıçakla artı şeklinde kesik atılır ve hafifçe oyuk açılır. Milföy hamuru aynı bu şekildeyken bir naylona sarılır ve buzdolabında 15 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
Dinlenmeden çıkarıldıktan sonra milföy hamuru; üzerindeki kesiklerden itibaren dört bir yöne merdane ile açılır ve ortası kenarlarına göre biraz daha dolgun; artıyı andıran şekilde bir kalıp elde edilir. Dolapta dinlendirilmekte olan tereyağı da streçten çıkarılmadan ezilir ve milföy hamurunun üzerine yerleştirilebilecek vaziyete getirilir. Milföy hamurunun uçları da tereyağının üzerine katlanır ve böylece milföy hamuruna çiçeğe benzer bir şekil verilmiş olur.
Tereyağıyla karıştırılan bu milföy hamuru; masaya ve hamurun üzerine un serpildikten sonra merdaneyle güzelce uzunlamasına açılır. Yeterince inceltilen milföy hamuru üçe katlanır ve bir streç filme sarılarak buzdolabına 20 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Bu aşamalarda milföy hamurunu düzgün bir şekil alıp tarifin sonraki aşamalarına uygun bir hale gelmesi amaçlanmaktadır.
Buzdolabında dinlendirilen milföy hamuru streç filmden çıkarılır ve aynı açma ile katlama işlemleri 3 kez daha uygulanır. Sonunda tereyağı içinde güzelce dağılmış ve düzgün şekilli bir milföy hamuru elde edilecektir. Son elde edilen milföy hamurunun et kalınlığı 1 cm'den fazla olmamalıdır. Hatta 0.5 cm'ye kadar inilebilmesi daha makbule geçecektir.
Bundan sonra milföy hamurundan elde edilmek istenen şekil her neyse ona göre tarife devam edilir ve milföy hamuruna gerekli işlemler yapılarak mükemmel tatlar elde edilir.