Mantı hamuru; diğer hamur tariflerine epey benzese de sonrasında uygulanan mantı tarifiyle özgünleşen, son derece özel tariflerden biridir. Fakat mantı tarifinin bu kadar özel ve özgün olması korkutmasın. Mantı hamurunun hazırlanışında diğer hamur türlerinden hiçbir fark yoktur. En az onlar kadar basit ve pratiktir. Daha önce hamur yoğurma konusunda tecrübe edinmiş olanlar zaten mantı hamuru konusunda da zorlanmayacaktır. Fakat ilk defa deneyeceklerin; özellikle malzeme miktarını doğru ayarlayabilmek için birkaç deneme yapması gerekebilir. Yazının devamında da temel bir bilgi olması amacıyla; mantı hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım mantı hamurunun hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantı hamuru için gerekli malzemeler
1 adet yumurta
Yeterli miktarda tuz
2,5-3 su bardağı un
2 çay bardağı su
Mantı hamuru tarifi nasıl yapılır?
Mantı hamuru hazırlamaya başlamadan önce malzemelerin bazı hazırlıklardan geçirilmesi ve çeşitli püf noktalara dikkat edilmesi gereklidir. Öncelikle su; kesinlikle soğuk olarak kullanılmamalıdır. Çünkü mantı hamuru içerisinde mayalama işini yapacak olan bakteriler, sıcak ortamı severler. Sıcak ortamda maya reaksiyonlarını daha rahat bir şekilde gerçekleştirirler. Bu yüzden kullanılacak olan su; eğer buzdolabından alınmışsa, oda sıcaklığına gelene kadar bekletilmelidir. Un da mutlaka kullanılmadan önce elenmiş olmalı ve toz halinde bulunmalıdır. Mantı hamurunun hazırlanacağı uygun bir kap ile gerektiğinde mantı hamurunu karıştırmak üzere bir gerecin de hazır edilmesi yararlı olacaktır. Fakat; yoğurma kabı da karıştırma gereci de kesinlikle metal olmamalıdır. Metal; mayalanma reaksiyonlarını etkiler ve mantı hamuruna zarar verir. Bu yüzden; ev hanımları tarafından genellikle yoğurma için plastik bir leğen, karıştırma için de tahta bir kaşık kullanılır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapılıp tedbirler alındıktan sonra mantı hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak plastik kapta malzemeler karıştırılacaktır. 2,5 su bardağı un yoğurma kabının içerisine dökülür. Bu un; mantı hamuruna katılık kıvamını veren malzemedir ve geri kalan yarım bardak da ilerideki aşamalarda lazım olursa kıvam vermek üzere kullanılacaktır.
Dökülen 2,5 su bardağı unun ortasında bir delik açılır. Kabın tabanı gözükecek şekilde açılan bu deliğe diğer malzemeler dökülecektir. Yani; 1 adet yumurta kırılarak deliğe konur ve yeterli miktarda tuz da buraya konur. Daha sonra tahta kaşık yardımıyla bu malzemeler kabaca karıştırılır. Elle yoğrulmamasının sebebi; mantı hamurunun henüz sıvı kıvamda olması ve mayalanmaya başlamamış olmasıdır. Mantı hamuru; su ile un bir araya geldiğinde mayalanacaktır.
Tahta kaşık ile yumurta ve su unun içerisinde dağıtıldıktan sonra 2 çay bardağı suda mantı hamurunun içine azar azar dökülür. Dikkat; su birdenbire boca edilmemelidir. Bir taraftan mantı hamurunu yoğurmaya başlayarak, yavaş yavaş, mantı hamuruna iyice yedirilecek şekilde dökülmelidir. Böylece mayalama reaksiyonları daha verimli gerçekleşecektir.
Su eklenip mantı hamuru yoğrulmaya başlandıktan sonra, unun bir kısmı eklenmiş olduğu için istenen kıvam elde edilemeyebilir. Muhtemelen mantı hamuru çok sıvı kıvamda olacaktır. Bunun için geri kalan un da azar azar eklenir ve bir taraftan yoğrularak mantı hamuruna yedirilir. Böylece mantı hamuru için gerekli kulak memesi kıvamı da elde edilir.
Son olarak her hamur için olduğu gibi; mantı hamuru da üzeri bir poşet, naylon, örtü, vs. İle kapatılarak bekletilir. Kabın böyle kapatılmasının sebebi, maya bakterilerinin sıcak ve havasız ortamda daha rahat reaksiyon gerçekleşmesidir. Mantı hamuru; yaklaşık 2 katına kadar büyüdükten sonra kabın üzeri açılır ve mantı tarifi için gerekli diğer adımlar uygulanır.