Lokma hamuru; özellikle çay günlerinde ikram etmek üzere tercih edilen, son derece kolay ve pratik bir tariftir. Hem malzemelerinin kolay bulunabilir olması hem de tarifin çok kısa ve çok sade olması sebebiyle her an ve her yerde kolayca pişirilebilir. Ayrıca; lokma hamuru tarifiyle elde edilen hamurlar; normal hamur kızartmasına kıyasla daha küçüktür ve damak zevkine daha uygundur. Yazının devamında da bu kolay tarifi ilk defa deneyeceklere bir yardım olması adına; lokma hamuru için gerekli malzemeler ile adım adım lokma hamuru tarifinin uygulanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Lokma hamuru için gerekli malzemeler
3 su bardağı su
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz şeker
20 gram yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
4-5 su bardağı un
Yeterli miktarda sıvı yağ
Lokma hamuru tarifi nasıl yapılır?
Yukarıda yazılanlar temin edildikten sonra bazı ön hazırlıklar yapılması ve malzemeler ile ortamın lokma hamuru hazırlamaya uygun hale sokulması gereklidir. Malzemelerden başlanacak olursa; öncelikle un mutlaka kullanılmadan önce elenmeli ve temizlenmiş olmalıdır. Kesinlikle paketinden çıkarıldığı gibi kullanılmamalıdır. Ayrıca yaş maya da lokma hamuru için kullanılıncaya kadar çok iyi muhafaza edilmelidir. Çünkü daha önce kullanmış olanların bileceği üzere, yaş maya çok kolay bozulan ve bu yüzden iyi muhafaza edilmesi gereken bir maya çeşididir. Gerekli talimatlar zaten paketinin üzerinde yazacaktır. Malzemeler ile ilgili yapılacak hazırlıklar bu kadardır. Son olarak; lokma hamurunun yoğrulacağı plastik bir kap ile lazım olma ihtimaline karşı tahta bir kaşığın da edinilmesi iyi olacaktır. Ayrıca; lokma hamurunu kızartmak üzere yeterice büyük bir tava da lazım olacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra lokma hamuru tarifine başlanabilir. İlk önce lokma hamuru malzemeleri uygun sırayla karıştırılacaktır. Yoğurma işlemi için alınan kabın içine su ve süt dökülerek karıştırılır. Hemen ardından maya da bu karışımın içine dökülür ve eriyinceye kadar tahta kaşıkla karıştırılır.
Mayayı erittikten sonra 1 tatlı kaşığı tuz ile 1 yemek kaşığı toz şeker de karışıma eklenir ve yine tahta kaşık ile karıştırılır.
Tüm malzemeleri bu şekilde karıştırdıktan sonra lokma hamurunun ununu eklemeye gelmiştir. Bilindiği gibi un; hamurun katı kıvama gelmesini sağlayan malzemedir. Bu yüzden; istenen kıvamı tutturabilmek için eklendiği miktar çok önemlidir. Lokma hamurunda da istenen kıvamın daha isabetli elde edilebilmesi adına; unun ilk olarak 3,5 su bardağı kadarı kabın içine boca edilir ve el ile yoğrulmaya başlanır. Unun tamamı eklenmediği için lokma hamuru tabi ki istenenden daha sıvı kıvamda olacaktır. Geri kalan un ise; lokma hamuru istenen kıvama gelene kadar yavaş yavaş ilave edilir. Un ilave edilirken bir taraftan da yoğurma işlemine devam edilir. Böylece ideale en yakın kıvam elde edilmiş olur. Örneğin; daha azının yetme ihtimali olmasına rağmen 5 su bardağı unun tamamı birden boca edilseydi, istenenden katı kıvamda bir lokma hamuru elde edilebilirdi ve bu da lokma hamurunun tadını ciddi biçimde etkilerdi.
Un da eklenip iyice yoğrulduktan sonra kabın üzeri bir örtü, poşet, vs. İle kapatılarak lokma hamuru bir süre mayalanmaya bırakılır. Bu sürenin ölçüsü olarak da lokma hamurunun ilk boyutlarının iki katına çıkması yeterli olacaktır. O aşamadan sonra tarife devam edilebilir.
Mayalanmış olan lokma hamurundan küçük küçük yuvarlak parçalar koparılır ve kızartılmak üzere bir kenara konur.
Lokma hamuru küçük parçalar halinde hazırlandıktan sonra; kızartma işlemi için ayrılan tavaya yeterince sıvı yağ dökülür ve ocağa konur. Sıvı yağ ocakta iyice eridikten sonra; bir de bir yemek kaşığına sıvı yağ doldurulur. Öncesinde hazırlanmış olan lokma hamurları; ilk olarak bu yemek kaşığındaki sıvı yağa şöyle bir bandırılır, ardından da tavaya konarak kızartılır. Kızaran lokma hamurlarının boyutları epey büyüyecektir. Bu yüzden hamur halindeyken ufak parçalar koparılması tavsiye edilir.
Lokma hamurları yeterince kızardıktan sonra tabaklara konarak servis edilir. Lokma hamurlarının konacağı tencere, tabakların tabanına peçete serilmesi tavsiye edilir. Çünkü epey yağ dökülecektir.