Lahmacun hamuru; diğer hamur çeşitlerine epey benzeyen fakat onlara göre çok daha basit bir şekilde hazırlanan bir hamur çeşididir. Şimdiye kadar hep dışarıda yiyip de artık evinde lahmacun yapmayı deneyenler için; lahmacun hamurunu doğru bir şekilde hazırlamak en gerekli kısımdır. Daha önce hamur yoğurma ve hazırlama konusunda tecrübe edinmiş olanlar lahmacun hamuru hazırlarken çok zorlanmayacak olsa da ilk defa deneyenlerin malzeme miktarlarını doğru ayarlamak için birkaç pratiğe ihtiyaçları olacağını itiraf etmek yararlı olacaktır. Aşağıdaki tarifte de ilk defa lahmacun hamuru hazırlayacak olanlara teorik aşamada yardımcı olmak adına, lahmacun hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım lahmacun hamurunun hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Lahmacun hamuru için gerekli malzemeler
3,5-4 su bardağı un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 çay kaşığı şeker
3 çay kaşığı kuru maya
1 çay bardağı süt
3 çay kaşığı tuz
Lahmacun hamuru nasıl yapılır?
Lahmacun hamurunu hazırlamaya başlamadan önce malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve bazı püf noktalara göre gerekli tedbirlerin alınması gereklidir. Öncelikle; lahmacun hamuru için sıvı kıvamı oluşturacak olan süt kesinlikle soğuk olmamalıdır. Buzdolabından alındığı gibi konacak süt; lahmacun hamuru içerisindeki maya bakterilerinin çalışmasını engelleyecektir. Çünkü; maya bakterileri sıcak ortamı sever. Ayrıca; kuru maya yerine yaş maya kullanılacaksa, yaş mayanın mutlaka bozulmayacağı, yeterince soğuk ve gereken şartlarda bir ortamda bulunması gereklidir. Daha önce kullanış olanlar bilirler ki; yaş maya çok kolay bozulur. 3 çay kaşığı kuru mayanın karşılığı yaklaşık olarak çeyrek paket yaş maya olacaktır. Ayrıca; oluşturulacak lahmacun hamurunu yoğurmak üzere bir kap ve hamur henüz sıvı kıvamdayken karıştırmak üzere bir kaşık, vs. Gereç bulundurulmalıdır. Kap ile gereç kesinlikle metal olmamalıdır. Çünkü metal; mayalanma reaksiyonlarına zarar verir. Plastik veya tahta malzemeler tavsiye edilir.
Yukarıdaki durumlara dikkat ettikten sonra lahmacun hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak temin edilen yoğurma kabına 3 çay kaşığı ılık süt dökülür. Bu süt; mayalanma olayı için gereken temellerden biridir. Sütün hemen ardından 2 çay kaşığı şeker de kabın içerisine dökülür ve tahta kaşık yardımıyla iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Aslında şekerin lahmacun hamurunda bir yeri yoktur. Fakat; maya bakterilerinin mayalanma olayını tam olarak gerçekleştirebilmesi için besin olarak şekere ihtiyaçları vardır. Yani lahmacun hamurundaki şeker bir nevi bakteriler için teşvik primidir.
Şekerden de sonra 3 çay kaşığı kuru maya veya eş değer miktardaki yaş maya da yoğurma kabının içerisine atılır. Maya da süt-şeker karışımının içerisinde özenle eritilir ve homojen bir karışım elde edilir. Eklenen bu hazır maya; uygun şartlar oluşturulduğunda maya bakterilerini harekete geçirecek ve mayalanma olayının başlamasını sağlayacaktır.
Şimdi de sıra en önemli malzemelerden birine gelmiştir. 4 su bardağına doldurulan unun ilk olarak 3 su bardağı kadarı yoğurma kabına dökülür. Bu kadar önemli olmasının nedeni; lahmacun hamuruna istenen kulak memesi kıvamını verilmesini sağlayan malzemenin un olmasıdır. Bu yüzden un miktarının doğru ayarlanması çok önemlidir ve tek bir tahminle birdenbire boca edilmemelidir. İlk olarak 3 su bardağı un kaba dökülür ve kaptaki karışımın ortası; kabın tabanı gözükecek şekilde açılır.
Ortadaki bu açıklığa 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 3 çay kaşığı tuz dökülür. Böylece lahmacun hamuru için gerekli malzemeler tamamlanmış olur ve yoğurma aşamasına geçilebilir. Bir önceki adımdan hatırlanacağı üzere unun 3 su bardağı kadarı lahmacun hamuruna eklenmişti. Bu şekilde yoğrulmaya başlanan lahmacun hamuru ilk başlarda istenenden daha sıvı kıvamda olacaktır. Sonrasında da ise bir taraftan yoğrulurken bir taraftan azar azar un katılmasıyla lahmacun hamurunun kıvamı katılaşacak ve en sonunda istenen kulak memesi kıvamına gelecektir. Lahmacun hamurunun bu kıvama gelmesi için de tahminen 3,5-4 su bardağı arası un yeterli olacaktır.
Yukarıda anlatıldığı gibi lahmacun hamuruna istenen kıvam verildikten sonra; kabın üzeri bir naylon, poşet, örtü, vs. İle kapatılır ve lahmacun hamuru mayalanmaya terk edilir. Kabın üzerinin kapatılmasının sebebi; maya bakterilerinin en iyi havasız ve sıcak ortamda çalışıyor olmasıdır. Lahmacun hamuru yaklaşık olarak 2 katına büyüyünceye kadar tahmini 40-45 dakika beklenir. Sonrasında ise lahmacun hamuru hazırlamak için gerekli adımlar uygulanır.