Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonucunda; sabah kahvaltıları için vazgeçilmez bir tat elde edilmektedir. Yani; poğaça, pizza gibi yoğun hamurlu gıdalar ile karşılaştırılırsa, krep hamuru için verilen emek çok daha değerlidir. Ayrıca bir iki denemeden sonra hazırlaması da çok basittir. Daha önce denemiş olanlar zaten tarifi uygulamayı bilecektir. Fakat ilk defa deneyecek olanlar için teorik bir temel olması adına; aşağıda krep hamuru için gerekli malzemeler ile adım adım krep hamurunun hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Krep hamuru için gerekli malzemeler
2 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
2 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz
3 çay bardağı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Krep hamuru tarifi nasıl yapılır?
Krep hamuru yapımına başlamadan önce birtakım ön hazırlıklar yapılmalı; gerek malzemeler gerekse ortam, krep hamuru hazırlamaya uygun bir hale sokulmalıdır. Malzemeler üzerinde yapılacak hazırlıklarla başlanırsa; öncelikle kullanılacak olan un mutlaka elenmeli, krep hamurunu yoğurmaya uygun bir şekilde temizlenmelidir. Un; kesinlikle paketinden çıkarıldığı gibi öylece kullanılmamalıdır. Aksi halde krep hamuru, hiç de istenen tatta olmayacaktır. Ayrıca; kullanılacak olan sütün ve suyun da sıcaklığı çok önemlidir. Su ve süt; kesinlikle buzdolabından alındığı gibi veya soğuk bir yerden temin edildiği gibi kullanılmamalıdır. Çünkü düşük sıcaklık, hazırlanmakta olan krep hamurunun sonunu getirecektir. Su ve sütün sıcaklığı, oda sıcaklığının üzerine çıkmamalıdır. Gerekirse; cezvede veya uygun bir kapta kaynatmadan, hafifçe ısıtılabilirler. Malzemelerden bağımsız olarak; krep hamuru için gerekli karşımı elde etmek üzere bir kap ve bu karışımı karıştırmak üzere bir kaşık, vs. Gerecin de bulundurulması gereklidir. Kap kesinlikle metal olmamalıdır. Plastik bir leğen; saklama kabı, vs. Cinsi uygun olacaktır. Kaşık için de mayalı tariflerde kullanılan tahta kaşıklar en uygunu olacaktır. Son olarak; hazırlanacak olan krep hamurunu kızartmak üzere bir tavanın da şimdiden hazır edilmesinde yarar vardır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra krep hamuru yapımına başlanabilir. Öncelikle krep hamuru için gerekli olan malzemeler bir araya getirilip karıştırılacaktır. Bunun için; karışım işlemi yapmak üzere ayarlanan plastik kap ayarlanır ve ilk olarak Yarım su bardağı su ile 2 su bardağı süt bu kabın içerisine konur. Ilık sıcaklıkta olan bu sıvılar hafifçe tahta kaşıkla karıştırıldıktan sonra 2 adet yumurta da kırılır ve karışım kabına eklenir. Yumurta da tahta kaşık yardımıyla iyice dağıtılır ve krep hamuru malzemelerinin özleşmesi, homojen bir hale gelmesi sağlanır. Yumurtalar da yeterince yedirildikten sonra, 2 çay kaşığı tuz ile 2 yemek kaşığı zeytinyağı da aynı karışıma ilave edilir. Tuz zaten hemen çözünecek ve krep hamuru içinde kaybolacaktır. Zeytinyağı için ise biraz karıştırma işlemi yapmak faydalı olacaktır. 1-2 dakika kadar karıştırmak yeterli olacaktır.
Şimdiye kadar eklenen malzemeler yeterince karıştırıldıktan sonra geri kalan son malzeme; 3 çay bardağı un da krep hamuruna eklenecektir. Fakat burada unun miktarı çok önemlidir ve 3 çay bardağından daha az gerekebilir. Bu yüzden; ilk olarak 2 çay bardağı unun boca edilmesi tavsiye edilir. Bu un ilavesiyle beraber krep hamuru malzemeleri biraz bir araya gelecek; fakat hala çok sıvı kıvamda olacaktır. Bu aşamadan sonra kalan 1. Ay bardağı un; bir taraftan azar azar eklenip bir taraftan da tahta kaşık ile krep hamuruna yedirilir; sonunda da istenen krep hamuru kıvamı elde edilir. Krep hamuru; diğer hamurlar gibi kulak memesi kıvamında değil de en azından akış yapabilecek kadar sıvı kıvamda olmalıdır.
Yukarıdaki talimatlara göre krep hamuru elde edildikten sonra; kızartma işlemi için ayrılan tavaya yeterli miktarda tereyağı konur ve ocakta erimeye bırakılır. Tereyağı eriyip tavanın tüm yüzeyini kapladıktan sonra ise; krep hamurunun kızartılmasına başlanabilir. Krep hamuru; aşamalar şeklinde kızartılacaktır. Bunun için; bir çorba kepçesi, vs. Gereç yardımıyla tavanın tüm yüzeyini kaplayıp kızaracak kadar krep hamuru alınır ve tavaya dökülür. Krep hamuru bu şekilde tavada kızarmaktayken; bilekten hareketler yardımıyla tava hafifçe sallanır ve krep hamurunun her köşeye eşit olarak dağılması sağlanır. Alt taraf bu şekilde kızardıktan sonra tahta kaşık, vs. Yardımıyla krep hamuru ters çevrilir ve diğer tarafı da kızartılır. Ustalığına güvenen; krep hamurunu havaya atarak da ters çevirebilir. Fakat, ilk defa deneyeceklere tavsiye edilmez.
Yukarıdaki işlem sırasına göre tüm krep hamuru kullanılıp kızartılır ve sonrasında tabaklara konarak servis edilir.