{ "title": "Hamur Yoğurma", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/hamur-yogurma.jpg", "date": "19.01.2024 12:15:13", "author": "Safinaz", "article": [ { "article": "
Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini tutturan hanımların ellerine sağlık diyelim. En başından dedik çünkü, hanımların el becerisine diyecek yoktur. Hamur yoğurma tarifimize başlamadan önce hayırlı, huzurlu, bereketli, sağlıklı haftalar dileriz. Sizlerle hamur yoğurma çeşitleri genellikle iki şekilde yapılır. Sade mayasız hamur ve mayalı hamur olarak yapmak istediğiniz tarife uygun olarak tercih edilir. Yoğurma işlemi ayrıca içinde yarattığı ısıyı eşit miktarda dağıtmaya da yarar sağlamaktadır. Ayrıca iyi bir renk almak için pişmesinde şeker de iyi bir faktör olacaktır. Hamur yoğurma tarifimizin yapımına başlayabiliriz.

Hamur Yoğurma

Mayanın aktive edilmesi; Mayamızı kuru veya yaş maya, bunu ılık su ekleyerek yapalım.

Karıştırma ve ilk yoğurma; İlk malzemelerle başlamak ve tarifteki uygulamaya göre sırayla eklemek önemlidir. Genelde tuzun karıştırılma aşamasında maya ile temas etmemesi gerekiyor. Tarifte kullanılan unun değişiklik göstereceği açısından bir miktar unu ve suyu hazır edelim. Aynen tarifte belirtilen esnek olması, yumuşak olması, için hamurun kıvamını elde edinceye kadar ekleme gerektirebilir. Hamurunda iyice yoğurulup yoğurulmadığına bakabilmek için hamurdan bir parça koparıp, esnekliğine bakabiliriz. Esneyip kopuyorsa biraz daha yoğurulması gerekiyor

Mayasız Hamur Yoğurma

Başlarken hamuru yoğuracağımız kabımızı alalım. Yapılacak hamur işlemine göre belirtilen miktarda unu, yoğurma kabımıza alalım. Ortasına havuz şeklinde çukur açalım. İçine çok az sıvıyağ, tuz, yumurtalı ya da yumurtasız ılık su katalım. Gerekliyse, tarifte belirtildiyse yoğurt da ekleyelim. Yapacağınız hamur işlemine göre sert, orta sert ya da yumuşak olacak şekilde tüm malzemelerini karıştıralım. Yoğurma şeklini, ununu su ile iyice karıştıralım. Daha sonra parmaklarımız ile hamuru çekip de ya da avucumuzun içlerine sürterek yoğuralım. Hamuru ne kadar çok yoğurursak yapacağımız hamur işi o kadar lezzeti olacaktır. Yoğurma işlemimiz bittikten sonra hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, hamurun üstünün kabuklanmasını engellemiş oluruz.

Mayalı Hamur Yoğurma

İlk hamur yoğurma kabımızla başlıyoruz. Biraz derince kabımız olursa daha iyi olur. Çünkü kabarması çok uzun sürmeyecektir. Ancak maya köpük, köpük, kabarır ve koyacağımız kabı kaplar. Mayalama işlemini uzun süre bekletirse maya ekşimeye ve sönmeye başlar. Şimdi aktifleştirdiğimiz mayamızı yoğururken ununu ve ılık suyunu azar azar ekleyelim. Hamurumuz kıvamına gelince, mayalı hamur daha yumuşak bir hamur türüdür. Dikkat edeceğimiz kısım, yumuşak az da olsa ele yapışmayacak bir kıvamda olacaktır. Suyunu da buna göre ayarlayalım. Ellerinize yapışması rahatsız ediyorsa, sıvı yağ ile ellerinizi yağlayın. Hamurumuzu top şekline getirip yoğurma kabımıza bıraktığımızda yavaşça yayılmaya başlar. Mayalı hamuru olduğunca uzun süreli yoğurabilirsiniz. Yoğurma sırasında parmaklarımızı kullanmadan doğru olmaz. Hamurumuzun ortasına parmaklarımızla bastırıp, yumruk yapabiliriz. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurumuzun üzerine nemli bir bezle örtüp bir süre dinlenmeye bırakalım.
" } ] }