{ "title": "Hamur Nasıl Yapılır", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/hamur-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 04:50:05", "author": "Satuk", "article": [ { "article": "
Hamur Nasıl Yapılır, Ekmek yapımından hamur işlerine kadar birçok ramazan pidesi, börek, kek, lokma, mantı ve daha sayamadığımız onlarca çeşitli hamur işleri için kullandığımız hamuru, evinizde kolayca yapabilirsiniz. Hamur yoğurma, hiç de zor olmayan seçilen yöntem ile mayalı hamur veya mayasız hamura özellik katarak malzemeleri hazırlarken, yoğurma, dinlendirme, şekillendirme ve pişirme gibi beş ana kuraldan oluşur. Kuru maya ile yapılan hamur ile yaş maya ile yapılan hamur arasında, yapılan işlemler gereği çok az bir farkı vardır. Bu farklar, verilen tarifte kuru mayanın iki katı kadar yaş maya kullanmak gerekmektedir. Yaş maya doğrudan elle un üzerine ufalanarak kullanılacağı gibi, bir miktar ılık su içerisinde eritilerek de kullanılabilir. Mutfaklarımızda hazırlayacağımız hamur, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidirler. Bu hamur, genel maksat için kullanıma uygundur. Hamur işleri, yemek tariflerinden kolay bir şekilde hazırladığımız pasta tariflerimizin ardından şimdide hamur nasıl yapılır, tarifine hanımlarla başlayalım.

Hamur Nasıl Yapılır?

Nasıl Yapılır?

İlk önce Malzemelerimizden başlayalım. 3 su bardağı un, 1 adet yumurta, 1 paket kabartma tozu, 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 silme tatlı kaşığı tuz, Sıvıyağ (Kızartmak için) İlk önce unumuzu yoğurma kabımıza alalım. İçine bir paket kabartma tozunu dökelim. Ortasını açıp havuz yapalım. Ardından yumurtayı kıralım. Sonra tuzu ve yoğurdunu ekleyelim. Önce yumurtayı ve yoğurdu parmak uçlarımız ile hafif hafif karıştıralım. Kenarda kalan unları da alıp hamurumuzu yoğuralım. Çok sert olmayan bir hamur elde etmiş olacağız. Hamurumuzu sonra hafif unlu tezgâhın üzerinde bir merdane yardımı ile bir veya iki santim kalınlığında açalım. Kabarması için bu gereklidir. Hamur ince olmamalıdır. Hamurumuzu yoğurduktan sonra üzerini bir bezle örtüp 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. İstediğiniz şekli vererek, hamur işlerinize devam edebilirsiniz.

Yaş Maya ile Mayalı Hamur Nasıl Yapılır?

Mayalı Hamurların Kullanıldığı Yerler
Aşama Aşama Anlatalım

Öncelikle uygulayacağınız tarifin malzemeleri un, su ya da süt, yağ, şeker, yumurta vb. Ölçüp hazırlayalım. Unun ortasını havuz şeklinde açalım, kullanılacağımız yaş mayamızı ufalayarak veya bir miktar ılık su içerisinde eritip ilave edelim. Daha sonra diğer eklenecek malzemeleri de ekleyip, hamuru kuru kıvama getirene dek kabımızın kenarıyla ayrılana kadar elimizle ya da mikserle yoğuralım. Hazırladığımız hamuru üzerini örtüp ılık bir yere kabarması için dinlenmeye bırakalım. Bekleme süresi hamurumuz iki katına kadar büyüklüğe gelene kadar olacak. Bu sürede sıcaklığı ile doğru orantılı olarak 15 ila 60 dakika arasında değişme yapar. Bu hamurumuzun dinlediği yer ne kadar sıcaksa, mayalanma süresi o kadar kısalır.

Mayalanma işlemi, olup olmadığını anlayabilmek için hamurumuza parmağımızla bastırıp, kısa zamanda hamurumuz eski haline geliyorsa mayalanma işlemi bitmemiş demektir. Şayet parmak izimiz aynı şekilde kaldıysa hamurumuzun mayalanması bitmiş demektir. Yaptığımız tariflerde belirtildiği şekilde hamurumuza şekil verebiliriz. Eğer iç malzemeli olarak yapmak isterseniz reçel, peynir vb. Koyabiliriz. Yaklaşık 45 dakika da ikinci mayalanma için sıcak bir yerde bekletelim. En son olarak, yapacağımız hamur işi türüne göre, tarifte belirtilen fırın sıcaklığında ve sürede pişirilecektir. Her şey, dilekleriniz doğrultusunda gerçekleşsin. Gönlünüzce olsun.

Afiyet olsun.
" } ] }