{ "title": "Hamur İşleri", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/hamur-isleri.jpg", "date": "19.01.2024 22:53:58", "author": "Harizm", "article": [ { "article": "
Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiyeceklerindendir. Hamur işleri hazırlanış şekillerine göre sınıflara ayrılır. Hamur işlerine birkaç örnek vermek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz;

Mayalı hamur işleri: Sandviç, pizza, paskalya, çöreği, el açması börekler, poğaça olarak sıralanabilir. Dilerseniz Mayalı hamur işlerine örnek olarak basit bir poğaça tarifine hep beraber göz atalım.

Peynirli Çiçek poğaça

Peynirli Çiçek Poğaça Malzemeleri
İçi için
Peynirli Çiçek Poğaça Nasıl Yapılır?

Derin bir yoğurma kabına ılık süt, toz şeker ve mayayı ilave ederek elinizle iyice karıştırın. Bu şekilde 5 dakika kadar bekletin. Beş dakika sonunda yoğurma kabına diğer malzemeleri ilave ederek yumuşak kıvamda bir hamur yoğurun. Hamuru mayalanması için yarım saat kadar bekletin. Bu arada peynirli harcı hazırlayın. Peyniri çatal ile iyice ezdikten sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz ilave edin ve iyice karıştırın.

Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak avuç içinde yuvarlayın. Yuvarladığınız hamurları elinizle biraz açarak içine peynirli harçtan ilave ederek tekrar yuvarlayın, üzerine elinizle bastırarak poğaçaları genişletin. Poğaçaların orta tarafına zarar vermeden, ortadan başlayarak 7 parçaya kesin. Kestiğiniz her bir parçayı aynı yöne doğru çevirin, peynirli tarafın görünmesi gerekir.

Poğaçaları tezgâhta keserek, şekil verme işlemini pişireceğiniz tepsinin içinde gerçekleştirin. Hazırladığınız poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve 200 derecelik önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Özlü Hamur İşleri: Özlü hamur işleri maya kullanmadan yapılan hamurlardır. Özlü hamurlara örnek olarak erişte ve mantı verilebilir.

Erişte

Erişte Malzemeleri
Erişte Nasıl Yapılır?

Geniş bir karıştırma kabına yumurtaları teker teker kırın. Üzerine tuz ve suyu ekleyerek karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra unu ilave ederek katı kıvamda bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru yarım saat kadar dinlendirdikten sonra portakal büyüklüğünde parçalar alarak beze oluşturun. Her bir bezeyi unladığınız tezgâhta mantı hamurundan biraz kalın olacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı kuruması için temiz bir örtünün üzerine serin. Tüm hamurları açıp kuruttuktan sonra, açtığınız ilk yufkanın üzerini hafif unlayın. 2'şer parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Her bir şeridi kibrit çöpü kalınlığında keserek tekrar temiz bir örtünün üzerine, birbirine yapışmayacak şekilde sererek iyice kurutun.

Kek: Kek yine hamur işlerine örnek olarak verilebilir. Özellikle acil durumlarda, çat kapı gelen misafirleriniz için kolaylıkla hazırlayabileceğiniz basit bir kek tarifi nasıl yapılıyor, gelin hep beraber bakalım.

Sade Kek

Sade Kek Malzemeleri
Sade Kek Nasıl Yapılır?

Karıştırma kabınıza toz şeker ve yumurtayı ekleyerek köpük, köpük oluncaya kadar çırpın. Ardından sıvı yağ ve yoğurdu ilave ederek tekrar çırpın. İyi çırptığınızdan emin olduktan sonra diğer malzemeleri ilave edin. Unu azar azar ekleyin ve kaşık yardımı ile karıştırın.

Kek kalıbınızı katı yağ ile iyice yağladıktan sonra her tarafını kapatacak şekilde un serpin. Unun fazlalığını silkeleyin. Hazırladığınız kek hamurunu kalıba eşit şekilde dökerek 180 derecelik fırında pişirin. Keki fırından almadan pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen keki servis tabağına ters çevirerek çıkartın. Kek servis için hazır afiyet olsun.
" } ] }