{ "title": "Hamur Açma", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/hamur-acma.jpg", "date": "20.01.2024 12:40:52", "author": "Arıç", "article": [ { "article": "
Hamur açma, evde hazırlayacağınız hamurla nasıl yufka açacağınızı gözünüzde büyütmemeniz gerekir. Eğer bazı püf noktalarına dikkat ederseniz, sizlerde evde yapılmış nefis atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Hamurunuzu uygun ölçülerdeki malzemelerle hazırladıktan sonra bir süre dinlendirmenizi tavsiye ederiz. Eğer hazırsanız hamurumuzu açmaya başlayalım.

Hamurun hazırlanma aşaması

Hazırlamış olduğunuz hamurdan yumurtadan daha büyükçe bir parça kopararak alın. Bunu elinizle yuvarlayın. Tezgâhın üstüne koyun. Hamurun hem üzerine ve altına un serpin ve elinizle bastırın.

Hazırlamış olduğunuz hamurun kıvamı sertse bu ilk aşamada merdane kullanın. Hamurunuz yumuşak bir kıvamdaysa oklava kullanın. Hamurla açılan yufkada en fazla yapılan hata oklavanın yanlış tutulmasıdır. Çoğunlukla oklava düz bir şekilde tutulmakta ve bu şekilde ileriye doğru bastırılmaktadır. Daha sonra hamur ters şekilde çevrilmekte ve aynı işlem yapılmaktadır. Bu şekilde açmaya çalışırsanız hamurunuz yuvarlak bir şekilde olmaz. Peki yufkanızın yuvarlak olması için ne yapmanız gerekir. Kullandığınız merdane ya da oklavayı hamurun üzerine yan olarak koymalısınız. Sol elinizle ileriye doğru baskı yaparken, sağ elinizle hamuru kendinize doğru çekmelisiniz. Bu hareket sayesinde hamurun yavaş şekilde dönmesini sağlarsınız. Fakat bunu yaparken aşırı güçle hamuru bastırmayın. Bu şekilde hamuru döndüremezsiniz. Unutmamanız gereken şeyde, bu aşamada yufkanızın şekli nasıl olursa, açtıktan sonra da aynı şekilde olacaktır. Yani şekli bozuk olursa, sonuna kadar bunu düzeltemezsiniz.

Hamurun açılma aşaması

Hamurun ilk aşamasında hamuru büyük bir tabak haline getirdiyseniz, hamuru açmanın bu bölümünü başarmış olursunuz. Şimdi hamurun üzerine bir avuç kadar un serpin ve her tarafına yayın. Fakat hazırladığınız hamur sertse, fazla miktarda un serpmeniz gerekmez. Oklavanızı yine hamurun yan tarafına koyarak yufkayı üzerine dolayın. Oklavanızı kendinize doğru çevirerek, ileriye doğru hafif baskı uygulayıp yufkayı ittirin. Bu sayede hamurunuzu büyütmeye başlayacaksınız. İleriye doğru ittirdiğiniz oklavayı bu sefer kendinize doğru hafifçe bastırarak çekin. Yaptığınız her işlemde oklavaya hamurunuzu aynı yerden dolayın. Daha önce yaptığınız işlemi tekrarlayın. Açtığınız hamur mantı hamuru gibi sertse, yufkanızı oklavaya doladıktan sonra elinizle yufkanın orta tarafından dışarıya doğru bastırarak, yufkanızın büyümesini sağlayabilirsiniz. Yumuşak kıvamlı hamurla açtığınız yufkayı daha kolay büyütebilirsiniz.

Hamur açmanın püf noktaları nelerdir?
" } ] }