{ "title": "Ev Ekmeği", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/ev-ekmegi(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:54:42", "author": "Sanevber", "article": [ { "article": "Ekmek; çeşitli tahıl unundan yapılmış hamurun ateşte, saç üzerinde, tandırda fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan yiyecektir. Pişirme tarzına göre ekmekler ikiye ayrılır.
Ev ekmeği, hamuru evlerde elle yoğrulan saçta, tandırda veya ilkel fırınlarda pişirilen ekmeklerdir. Saçta pişirilen ekmeğe bazlama ya da yufka denir. Tandır ekmeğinin en yaygın şekli ise pide olur. Ev fırınlarında ise daha çok somun ekmek yapılır.

Ekmeğin medeniyetle birlikte ilk defa Uzak Doğu'da ortaya çıktığı söylenebilir. Ekmeğin yapımı Mısır'da çok eski tarihlerden beri biliniyordu. İlk zamanlarda ekmek pişirmek için kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyordu. Daha sonraki dönemlerde ocakların üzerine konulan ızgaralar kullanılmaya başlandı. Bundan sonra da tuğla ve topraktan yapılmış küçük fırınlar bulundu.

Evde ekmek yapımı son dönemlerde oldukça yaygınlaşmıştır. Ekmek makinelerinin bulunması ile ekmek yapmak daha da kolaylaştığı için herkes kolaylıkla evde ekmeğini yapabilmiştir. Bu ekmekler hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır. Ortalama büyüklükteki bir dilim ev ekmeği 106 kalori değerindedir.

Ev Ekmeği Malzemeleri (1 büyükçe somon için)
Ev ekmeği elde nasıl yapılır?

Organik maya derken bir önceki ekmek yaptığımız hamurdan bir parça ayırıp buzdolabında saklayarak bunu bir sonraki ekmek yapımında maya olarak kullanabiliriz. Bu organik mayamızı ekmek yapacağımız zaman buzdolabından çıkarıp yarım saat bekleyerek oda sıcaklığına gelmesi sağlanır. Bekleme esnasında üzerinde sıvı birikmiş olursa bu maya ile iyice karıştırılır. Eğer elle yapacak olursak mayayı, unu, tuz ve ılık suyu derin bir kabın içine koyup iyice yoğuralım. Ekmek hamuru yumuşak ve yapışkan bir kıvamda olacaktır. Mikser ile karıştıracak olursak mikserin uygun aparatı takılarak hamur yoğurma kabına maya, un, tuz ve ılık su koyularak yaklaşık beş dakika karıştırılarak yumuşak ve yapışkan bir hamur yapılır. Hamurun üzeri kapatılarak yaklaşık 5-6 saat kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Bu süre sonunda hamur yaklaşık iki misli kabarmış olur. Hamur unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde veya düz bir zeminde iki elle yuvarlanarak büyük bir beze haline getirilir. Unlanmış fırın tepsisine yerleştirilip yaklaşık iki saat daha ikici bir mayalanma olan tepsi mayası için bekletilir. Ekmek mayalanınca üzerine keskin bir bıçakla birbirine paralel iki cm. Derinliğinde iki çizik atılır. Üzerine un serpilerek önceden ısıtılmış fırına koyulur. 230 derece fırında yaklaşık yarım saatte üzeri kızarınca pişmiş olur. Ev ekmeğimiz hazırdır, afiyet olsun.

Ev Ekmeğinin Makinede Nasıl Yapılır?

Eğer ekşi maya buzdolabından çıktıysa yarım saat oda sıcaklığında bekletilir. Üzerinde sıvı birikmesi olduysa bu maya ile iyice karıştırılır. Makinenin ekmek pişirme haznesi mutfak tezgâhının üzerinde hazırlanarak pervanesi takılır. Makinenin uygun kap ve kaşık ölçüleri kullanılarak hazneye ilk olarak maya ve su koyulur. Un bir kaşıkla serpilerek tuz da ilave edilir. Hazne makineye yerleştirilip kapağı kapatılır. Program seçilerek makine çalıştırılır. Programın çalışmasından beş dakika sonra kapak açılarak bir kaşıkla karışmayan malzeme varsa düzeltilip kapak kapatılır. Hamur yumuşak olmalıdır kontrol edilerek kuru ve sert hamur olduysa su ilave edilebilir veya gerekirse un ilave edilir. Yoğurma programı bittikten sonra yaklaşık dört saat kadar makinenin haznesinde mayalanması için bekletilir. Ekmek pişirme programı seçilerek makine tekrar çalıştırılır. Pişme sinyalinden beş dakika sonra makineden çıkartılıp bir bıçak yardımı ile kenarlarından ayrılıp soğutma teli veya ızgara üzerine alınır. Yaklaşık yarım saat soğuması için bekletilip kesilebilir. Makinede ev ekmeği servise hazırdır, afiyet olsun.
" } ] }