{ "title": "Elmalı Turta Hamuru", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/elmali-turta-hamuru.jpg", "date": "21.01.2024 15:21:30", "author": "Aygen", "article": [ { "article": "
Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerbetli tatlı sınıfında olmadığından açma hamurlu tatlılar içinde en hafif olanları arasında sayılabilmektedir. Malzemesine katılan ceviz ve tarçının mükemmel uyumu sonucu hoş kokusuyla baş döndüren Elmalı Turta'nın hamuru da lezzeti kadar biraz uğraştırıcı olsa da tüm malzemeleri kolayca temin edilebilmektedir. Evinizde olan malzemelerle kolayca yapabildiğiniz Elmalı Turta, tam olarak yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte özellikle bayanlar arasında tarifi elden ele dolaşan hafif lezzetlerdendir.

Çay sohbetlerinin yanında ödül niteliğinde olan Elmalı Turta'nın hamurunun açılışından ve yapılışından bahsedecek olursak;

Elmalı Turta Malzemeleri 8-10 Kişilik
İç malzemeleri için
Elmalı Turta' Nasıl Yapılır?

Elmalı Turta hamurunu yoğurmaya başlamadan önce öncelikle 3 adet elmanın kabuklarını soyalım ve rendenin kalın dişli tarafıyla rendeleyelim. Elmaların kararmaması için hemen küçük bir pişirme tenceresine elmaları koyalım ve suyunu verip çekene kadar pişirelim. Elmaların suyu pişmesine yakın da içince dövülmüş ceviz ile şekeri ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim.

Harcın topak topak olmaması için sürekli karıştıralım ve kısık ateşte elmalar kaynayana kadar pişirme işlemini tamamlayalım. Pişen elmaların üzerine son olarak tarçını ilave edelim ve ocağın altını kapatalım. Soğumaya bıraktığımız harcı bir kenara alarak Elmalı Turta'nın hamurunu açmaya başlayalım.

Derin bir karıştırma kabında margarin, toz şeker, süt ve yumurtayı ekleyelim ve karışımı iyice birbirine yedirinceye kadar yoğuralım. Sürekli harmanlayarak boza kıvamına getirdiğimiz malzemenin üzerine un, vanilya ve kabartma tozunu ilave ederek yoğurtmaya devam edelim. Kabartma tozu ilave ettiğiniz hamuru fazla yoğurmamanız gerekmektedir. Bu hamurun kabarmasını önleyecektir. Bu nedenle kabartma tozunu hamurun tutma aşamasının son evresinde eklemelisiniz.

Kulak memesi yumuşaklığında elde ettiğiniz hamuru 5 eşit parçaya bölelim ve her bir parçayı yaklaşık 30 cm. Çapında kalın bir merdane yardımıyla açalım ve elde edilen parçalardan da 8 adet olacak şekilde parçalar çıkaralım. Bütün parçaları birbirlerine yapışmayacak şekilde mutfak tezgâhının üzerine dizelim ve içlerine hazır halde olan iç harçtan birer kaşık koyalım.

İç harcı hamurdan taşmayacak şekilde eşit şekilde paylaştırdıktan sonra sigara böreği sarar gibi saralım ve fırın tepsinin üzerine dizelim. Elmalı Turta'da fırın tepsisini yağlamamıza gerek yok. İçerisindeki margarin ve yağ hamuru yağlı bir kıvama getirecektir.

Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede yaklaşık 20 dakika kadar hamurlarımızı pişirelim. Bu dakikadan itibaren fırın ısısını 175 dereceye çıkaralım. Turta'nın pişme kıvamı üzerleri hafif pembe olacak şekilde olmalıdır. Bu kıvama gelen turtaları alalım ve servis tabaklarına dizelim. Dilerseniz üzerlerine pudra şekeri serpiştirerek servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }