{ "title": "Ekmek Hamuru", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/ekmek-hamuru.JPG", "date": "21.01.2024 02:21:48", "author": "Coşkun", "article": [ { "article": "Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hazırlamış olduğunuz hamur ile farklı tatlar yaratabilmeniz de mümkündür. Dilerseniz bu hamuru sıvı yağ ile kızartıp yanında kahvaltılıklar ile doyurucu bir menü hazırlamanız bile mümkündür. Özellikle zeytin, peynir, domates, salata ve marmelat gibi yiyeceklerin yanında oldukça leziz olarak tüketilebilmesi mümkündür. Dilerseniz bu hamuru daha farklı şekillerde de kullanabilirsiniz. İçine peynir koyarak kızartmak ya da ıspanak koyarak kızartmanız da mümkündür. Böylece çeşitli tarifler hazırlayabilirsiniz.

Ekmek Hamuru Malzemeleri
Ekmek Hamuru Nasıl Yapılır?

Unumuzu elekten geçirerek derince bir yoğurma kabına alıyoruz. Suyumuzun içine yaş mayayı ezerek koyuyoruz. Birkaç dakika çırparak birbirlerine karışmasını sağlayın. Eğer kuru maya kullanacaksanız direk unun içine mayayı koyabilirsiniz. Daha sonra una tuzu ekleyin. Eğer kuru maya kullanmaya karar verdiyseniz öncelikle maya ile unun karışmasını sağlayın ki tuz ile kuru maya birbirine temas etmesin. Kuru maya ile tuzu birbirine yaklaştırmama sebebi ise tuzun mayayı öldürecek olmasıdır. Tuz eklediğiniz unun ortasını açarak mayalı suyu koyun. Kuru maya kullandıysanız saf ılık içme suyunu yine aynı şekilde unun ortasını açarak koyun. Suyun dibinde kalan mayayı da hamur karıştırma kabınıza almayı unutmayın.

Tüm malzemeleri koyduktan sonra önce karıştırma kabınızda tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın. Daha sonra ister tahta üzerinde ister mermer üzerine alarak burada 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuzun kıvama gelip gelmediğinin anlaşılabilmesi için yuvarlak hale getirdiğiniz hamurun üzerine hafifçe parmağınızı dik olmayacak şekilde bastırın. Eğer hamurunuz hemen eski haline dönüyorsa kıvamı olmuş demektir. Bundan sonra yapmanız gereken hamurunuzun 1 ya da 2 saat boyunca dinlenmesini sağlamaktır. Hamurunuz yeterince ılık bir ortamda dinlenirse daha iyi olacaktır. Soğuk yerlerde ya da pencere kenarı gibi hava alan yerlerde hamurunuzu dinlenmeye bırakırsanız istediğiniz gibi mayalanması söz konusu olmayacaktır.

Hamurunuz dinlendikten sonra kullanmadan evvel elinizi unlayıp tekrar biraz yoğurmanız faydalı olacaktır. Çünkü böylece hamurunuzun her tarafının eşit şekilde mayalanması sağlanacaktır. Daha sonra dilerseniz fırına atıp ekmek olarak pişirmeniz, dilerseniz yağda kızartmanız ya da başka şekillerde kullanabilmeniz mümkündür.

Afiyet olsun.
" } ] }