Çiğ börek hamuru; hazırlaması son derece basit ve tarifin sonuna kadar devam edildiğinde epey leziz bir böreğin elde edildiği hamur çeşididir. Diğer hamur çeşitlerinden farklı olarak çiğ börek hamurunda sirke de kullanılır. Ayrıca; marketlerden hazır olarak alınan mayaların da kullanılmasına gerek yoktur. İlk defa deneyeceklere bir rehber olması adına; aşağıda çiğ börek hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım çiğ börek hamurunun hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Çiğ börek hamuru için gerekli malzemeler
2 yemek kaşığı sirke
2 çay kaşığı tuz
Yarım kiloun
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
Çiğ börek hamuru nasıl yapılır?
Çiğ börek hamuru yapımına geçmeden önce birtakım ön hazırlıkların yapılarak; malzemelerin ve ortamın çiğ börek hamuru hazırlamaya uygun bir hale sokulması gereklidir. Malzemeler arasından öncelikle un hazırlanmalıdır. Bunun için; yarım kilo un kullanılmadan önce mutlaka elekten geçirilmeli ve çiğ börek hamuru için uygun kıvama getirilmelidir. Un; kesinlikle paketten çıkarıldığı gibi kullanılmamalıdır. Unun yanı sıra 1 su bardağı suyun da uygun sıcaklığa getirilmesi gereklidir. Şurası kesindir ki; soğuk su, çiğ börek hamuruna bir katkı sağlamayacaktır. Bu yüzden; kullanılacak olan suyun sıcaklığı; oda sıcaklığından aşağı düşmemelidir. Ayrıca; çiğ börek hamurunu yoğurmaya uygun plastik bir kap ile karıştırma işlemi için de tahta bir kaşık şimdiden hazır edilmelidir.
Hazırlıklar yapıldıktan sonra çiğ börek hamuru tarifine başlanabilir. İlk olarak yoğurma işlemi için ayrılan kaba 1 su bardağı ılıtılmış su eklenir. Hemen ardından 2 yemek kaşığı sirke ile 2 çay kaşığı tuz da bu suyla karıştırılır ve tahta kaşık yardımıyla homojen bir görünüm almaları sağlanır.
Bu üç malzeme karıştırıldıktan sonra; 1 yemek kaşığı yoğurt ile 1 adet yumurta da aynı kaba eklenir ve tahta kaşıkla karıştırma işlemine devam edilir.
Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra; sıra çiğ börek hamuru için en önemli kısma, un eklemeye gelmiştir. Un; çiğ börek hamurunu katılaştırıp istenen kıvamı almasını sağlayan malzeme olduğu için, tamamı boca edilmeden azar azar kullanılmalıdır. Böylece; çiğ börek hamuru için gerekli olan en ideal kıvam rahatlıkla bulunabilecektir. Öncelikle; unun 100 gram kadarı bırakılır ve geri kalanı yoğurma kabına dökülür. Artık çiğ börek hamuru tahta kaşıkla değil; elle yoğrulmaya başlanabilir. Eklenen bu un; çiğ börek hamurunu yoğrulabilecek kadar katılaştıracak fakat yeterli kıvamı veremeyecektir. Bundan sonrasında; kalan 100 gram un tutam tutam kaba eklenir, bir taraftan da yoğrularak yavaş yavaş çiğ börek hamurunu katılaştırması sağlanır. Sonuçta da ideal çiğ börek hamuru elde edilmiş olur.
Bu şekilde hazırlanan çiğ börek hamuru; içinde bulunduğu kabın üzeri bir örtü, naylon, vs. İle kapatılarak dinlenmeye bırakılır ve mayalanıp boyutları iki katına çıkıncaya kadar kapalı bir şekilde bekletilir.
Yeterli bir süre beklendikten sonra çiğ börek hamuru tamamlanmış olacaktır. Börek hazırlama tercihlerine göre sonraki adımlarda kullanılabilir.