{ "title": "Börek Hamuru", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/borek-hamuru.jpg", "date": "29.01.2024 11:39:10", "author": "Durusan", "article": [ { "article": "Börek Hamuru tarifi sayesinde çeşitli malzemeler kullanarak birbirinden farklı börekler hazırlayabilmeniz mümkündür. Bu sebeple de kullanacağınız malzemeyi de göz önünde bulundurarak mayalı ve mayasız tariflerimizi kullanabilirsiniz. Bu sebeple önce mayasız hamur için tarifimizi vereceğiz. Bu tarif üzerinden mayayı nasıl kullanabileceğinizi da anlatacağız. Ayrıca bu tarifte hamurunuzu nasıl şekillendireceğiniz ve kullanabileceğiniz hakkında da size faydası olacak bilgiler bulabilirsiniz.

Börek Hamuru İçin Gerekli Malzemeleri
Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

Unumuzun topaklanmasını engelleyebilmek ve daha rahat bir şekilde açılmasını sağlayabilmek için öncelikle derince bir karıştırma kabına unu eliyoruz. Daha sonra tuzu da ekleyerek unun ortasını açıyoruz ve içine su ekliyoruz. Bu şekilde hamuru yarım saat yoğurarak yumuşak ve elinize yapışmayacak bir hamur elde etmeniz gerekmektedir. Elde ettiğimiz hamuru biraz dinlendirmemiz daha rahat açabilmemiz açısından gerekli olacaktır.

Maya kullanmak istediğimiz zaman öncelikle su yerine 1 su bardağı ılık süt ile 1 adet yaş mayamızın özdeşleşmesini sağlıyoruz. Mayamızı elimizi de kullanarak parçalayıp daha sonra unumuzu ve tuzumuzu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. İyice yoğurup biraz sert bir hamur elde ediyoruz. Daha sonra hamurumuzu dinlenme pozisyonuna bırakabilmek için önce kabın üstünü temiz bir bezle örtüyoruz. Daha sonra kalın battaniye gibi bir örtü kullanarak kabımızı tamamen kapatıyoruz. Bu sayede mayamız daha rahat bir şekilde hamurun içinde eriyecek ve dilediğimiz börek hamuru kıvamına gelecektir.

Mayalı ya da mayasız olarak hazırlamış olduğumuz hamurları bekleme işleminden sonra hamur açacağımız yerde yumruğumuzdan küçük toplar halinde parçalara ayırıyoruz. Ayırdığımız bu parçalardan sırasıyla hamur açma masamıza alıyoruz ve oklava yardımıyla hamurlarımızı tepsi büyüklüğünde mümkün olduğunca ince bir yufka halinde açıyoruz. Bunu yaparken hamurun oklavaya yapışmaması için hamurumuzun üstüne un serpiştirmeniz uygun olacaktır. Tam bir yuvarlak elde etmek istiyorsanız hamuru açarken kesinlikle sadece bir yönde oklavayı kullanmamanız gerekmektedir. Her seferinde bir başka tarafından hamuru tutarak oklavaya sarıp hamurunuzu açmanız daha doğru ve rahat olacaktır. Açtığınız hamurları tepsiye dizerken ilk katı koyduktan sonra eritilmiş margarininizden iki yemek kaşığı olacak şekilde ve eşit dağılacak biçimde yağı ara katlara dökmeniz gerekecektir. Bu işlemi her kat için uygulamanız böreğinizin tadını artıracaktır.

Börek hamuru kullanarak birbirinden farklı iç malzemeleri ile çeşitli börekler hazırlayabilirsiniz. Böreklerinizi sıvı yağ yerine eritilmiş margarin ya da tereyağı kullanarak yapmanız daha lezzetli olmalarını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra böreğinizin içine iç malzemelerini koyup rulo şeklinde ya da dilediğiniz farklı biçimlerde sararak da çeşitli börekler hazırlayabilmeniz mümkündür. Böreğinizi fırına vermeden evvel üzerine yumurta sarısı sürmeniz mümkündür, ancak yumurta kokusundan rahatsız oluyorsanız 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı yoğurdu karıştırarak da üstünün kızarmasını ve böreğinizin kuru olmamasını sağlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }