Bazlama hamuru; hazırlanması diğer hamur çeşitlerine göre daha basit bir tariftir. Öncelikle; poğaça, pizza, vs. Yemekler için hazırlanan hamurlarda yumurta gibi hariçten malzemeler de gerekirken, bazlama hamurunda fazla malzemeye ihtiyaç yoktur. Ayrıca; bazlama hamurundan sonra devam edilecek olan tarif de diğerlerine göre çok basittir. Bu yüzden; çeşidi ne olursa olsun daha önce hamur hazırlamış olanlar, bazlama hamuru hazırlarken hiç zorlanmayacaklardır. Fakat ilk defa deneyeceklerin ayrıntılı bir tarifi okumaları ve hatta yanlarındaki tecrübeli kişilerden özellikle mayanın kıvamı konusunda yardım almaları tavsiye edilir. Ayrıntılı tarif kısmına yardımcı olabilmek için, aşağıda bazlama hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım bazlama hamurunun hazırlanışı anlatılmıştır. Kolay gelsin.
Bazlama hamuru için gerekli malzemeler
1,5-1,75 su bardağı su
3,5-4 su bardağı un
1 çay kaşığı şeker
Çeyrek paket yaş maya
Bazlama hamuru nasıl yapılır?
Bazlama hamuru yapmaya başlamadan önce malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve bazlama hamuru tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir. Ayrıca; bazı tedbirlerin ve püf noktaların da tarife henüz başlanmadan bilinmesinde yarar vardır. Öncelikle; bazlama hamuru için kullanılacak su kesinlikle soğuk olmamalıdır. Suyun buzdolabından alınarak veya hafifçe soğuk bir vaziyette kullanılması, mayalanma olayını engelleyecektir. Çünkü; bazlama hamuru içinde bulunan maya bakterileri için ılık bir ortam gereklidir. Bu yüzden; suyun oda sıcaklığı cıvarında tutulması lazımdır. Eklenecek unun da bazlama hamuruna katılmadan önce mutlaka elenmiş ve iyice toz haline getirilmiş olması gereklidir. Kullanılacak maya da eğer yaş maya olacaksa; kesinlikle soğuk ve bozulmayacağı bir ortamda tutulmalıdır. Çünkü bilindiği üzere; yaş maya, bozulmaya çok müsait bir maya çeşididir ve içinde bulunduğu şartların çok iyi ayarlanması gereklidir. Zaten marketten hazır halde alınan yaş mayaların üzerinde de gerekli uyarılar ve talimatlar yazacaktır. Kuru maya kullanılacaksa muhafaza etmesi biraz daha kolay olacaktır. (Çeyrek paket yaş maya ile 1,5 çay kaşığı kuru maya aynı görevi görecektir). Son olarak; bazlama hamurunu yoğurmak üzere metal olmayan; plastik kap, leğen, vs. Cinsinde bir kabın ve tahta bir kaşık veya karıştırmaya yarayacak herhangi bir gerecin de şimdiden edinilmesi yararlı olacaktır.
Yukarıdaki püf noktalara karşı önlem alıp hazırlıkları tamamlandıktan sonra bazlama hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak oda sıcaklığında bekletilen su; hazırlanmış olan kabın içerisine dökülür. Daha sonra 1 çay kaşığı şeker de suyun içerisine atılır ve tahta kaşıkla iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Bazlama hamurunda şeker tarifinin neden kullanıldığını merak edenlere bir dipnot olarak; şeker eklenmesindeki tek amacın bazlama hamurundaki maya bakterilerinin yarattıkları reaksiyonlarda besin olarak şekeri kullandıklarını belirtelim. Şekerden sonra hangi cins maya kullanılıyorsa o da kabın içine atılır ve tahta kaşık ile karıştırılır.
Maya da yeterince karıştırıldıktan sonra hiç bekletmeden bazlama hamuru için gereken un da kabın içerisine dökülür. Fakat un dökülürken; belirli bir miktara kadar tamamı boca edildikten sonra, geri kalanın da bazlama hamuru istenen kıvama gelinceye kadar azar azar eklenmesi daha uygun olacaktır. Bunun için; ilk olarak 3 su bardağı un kabın içerisine boca edilir ve bazlama hamuru bir miktar yoğrulur. Bu aşamada bazlama hamuru epey sıvı bir kıvamda olacaktır. Kalan 1 su bardağı un da yavaş yavaş eklenip bir taraftan yoğrulur ve böylece bazlama hamuru için ideale en yakın kıvam elde edilir. Bu işlem için yukarıda yazdığı gibi tahmini olarak 3,5-4 su bardağı un yeterli olacaktır. Ayrıca; yoğurma işlemi kesinlikle sabırsız ve özensiz bir şekilde yapılmamalıdır. Çünkü bu işlem sırasında bazlama hamurunun iç kesimlerine hava gönderilmekte ve maya bakterilerinin daha iyi çalışması sağlanmaktadır.
Bazlama hamuru kulak memesi kıvamına geldikten sonra yeterince yoğrulmuş demektir ve geri kalan işi de maya bakterilerine bırakmak gereklidir. Bunun için; bazlama hamurunun hazırlandığı kabın üzeri bir örtü, poşet, naylon, vs. İle kapatılır ve mayalanma olayı için kapalı bir ortam oluşturulur. Sıcak ve kapalı ortam; maya bakterilerinin en verimli çalışacağı ortamdır. Bu yüzden de kabın kapalı olarak bekletilmesi; bazlama hamurunun daha iyi mayalanmasını sağlayacaktır.
Bazlama hamuru en az iki katına kadar şiştikten sonra kapalı kaptan alınabilir. Bundan sonrasında bazlama hamuruna diğer işlemler yapılacak ve bazlama hazırlanacaktır. Bazlama tarifi; bu konuda ayrıntılı bir şekilde yazılmış yazılardan bulunabilir.